Johanna Oras

Taiteilija Johanna Oras tasapainoilee taloudellisen epävarmuuden kanssa: ”Usein tuntuu, että elämme Reijon kanssa kädestä suuhun”

Jo 25 vuotta kestäneen taiteilijanuransa aikana Johanna Oras on tottunut siihen, että välillä talous on tiukilla. Ensi vuonna hän täyttää 50 vuotta ja uskoo, että paras aika elämästä saattaa olla vielä edessä.

Samanlaista huumaa kuin suhteen alkuvaiheessa. Siltä tuntuu taiteilija Johanna Oraksesta, 49, kun hän ajattelee elämää puolisonsa, taidekauppias Reijo Oraksen, 74, kanssa juuri nyt. Pariskunta juhli toukokuussa 25-vuotishääpäiväänsä.

”Tuntuu kuin meillä olisi menossa uusi honeymoon eli kuherruskuu­kausi. Tyttäremme Olivia on muuttanut pois kotoa, ja meillä on enemmän aikaa olla kaksin. Nautin siitä suunnattomasti.”

Lue myös: Taiteilija Johanna Oras: ”Lähipiirini syytti minua tyttäreni anoreksiasta”

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pariskunta saattaa lähteä hetken mielijohteesta illaksi saunomaan mökille Kokemäelle. Tai leffatreffeille Turkuun. Ja joskus ajelulle Naantalin kauniisiin maisemiin.

”Nyt minulla on myös enemmän aikaa maalaamiselle, ja voin hyvällä omallatunnolla tehdä töitä juuri silloin kun siltä tuntuu. Lapsiperheen arkirutiinit ja koulujen loma-ajat eivät enää sido. Vapaus on tässä elämänvaiheessa kaikkein parasta”, Johanna sanoo.

Kolmas elämä on aluillaan. Johanna täyttää ensi vuonna viisikymmentä. Ikääntyminen herättää hänessä ristiriitaisia tunteita.

”Toivottavasti tästä ei ala mikään alamäki. Toisaalta ajattelen, että monet taiteilijat ovat tehnet uransa merkittävimmät työt vasta yli viisikymppisenä. Oma paloni tekemiseen ja uraani on yhä kova, joten paras aika voi olla vielä edessä.”

Lue myös: Johanna Oras Annassa: ”Taide on minulle välillä jopa perhettäni tärkeämpää”

Elämä on usein pennin venyttämistä

Kahden yrittäjän työ ei kuitenkaan ole stressitöntä.

”Taiteilijan työhön kuuluu taloudellinen epävarmuus. Se tuo elämään tiettyä jännittävyyttä, mutta tekee siitä myös välillä tiukempaa. Kun säännöllisiä palkkatuloja ei ole, penniä on välillä venytettävä. Ajoittain se on raastavaa, ja usein tuntuu, että elämme kädestä suuhun – kaikki mikä tulee, myös menee.”

Johanna Oras

Taloudellinen epävarmuus stressaa ajoittain taiteilija Johanna Orasta.

Koskaan ei voi etukäteen tietää, miten taidenäyttely menestyy ja kuinka paljon tauluja myydään. Pariskunnalla on ison omakotitalonsa ja sen yhteydessä olevan ateljeen lisäksi kesämökki Kokemäellä, vuokra-asunto Nizzassa ja Taidekartano Johanna Oras Punkaharjulla, joten jo pelkät tilojen ylläpitokulut ovat isot.

”Erityisesti silloin oli tiukkaa, kun muutimme Koskelle vuonna 1995 ja remontoimme kyläkoulusta meille kodin. Isoon remonttiin meni paljon rahaa ja otimme paljon velkaa. Saimme juuri ja juuri laskumme maksettua.”

Lue myös: 34 vinkkiä: Miten säästää rahaa ruoassa, ostoksilla ja kotona?

Valmiina vaihdevuosiin

Viimeaikoina Johanna on ryhtynyt valmistautumaan tuleviin vaihdevuosiin lukemalla tietoa siitä, miten niitä saisi lykättyä muutamalla vuodella eteenpäin fysiologisia faktoja uhmaten.

Lue myös: Iskevätkö vaihdevuosioireet päälle? Ruokavalio voi saada heilahtelevat hormonit kuriin

”Ajatus omasta vanhenemisesta ja naiseuden muuttumisesta ei tunnu mukavalta. Kai jokainen haluaisi olla mahdollisimman pitkään niin nuorekas kuin mahdollista.”

Johanna on haastatellut sukunsa naisia heidän vaihdevuosioireistaan ja niiden kestosta, ja on valmistautunut tulevaan. Tällä hetkellä Johanna suunnittelee selviytyvänsä menopaussista luomuna ja ilman hormonihoitoja, koska hän on lukenut paljon niiden syöpäriskeistä.

”Toistaiseksi en ole huomannut itsessäni vielä vaihdevuosien oireita, mutta Reijo on varautunut jo henkisesti siihen, että minusta saattaa tulla vaikka minkälainen hirviö.”

Lue myös: Salla Paajanen avautuu vaihdevuosista: ”Mietin, voiko terve ihminen romahtaa vuodessa”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Johanna Oras kertoo omasta matkastaan räväkästä ja nuoresta taiteilijasta seesteiseksi aikuiseksi naiseksi. Miten Johannan ja Reijon 25 vuoden ikäero näkyy suhteessa? Milloin avioliitossa on ollut vaikeinta? Entä onko Johanna osannut päästää irti aikuisesta tyttärestään? Lue koko juttu Kotilieden numerosta 13/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Todella nolo juttu otsikoineen. Tämä ihminen ei tiedä mitään kädestä suuhun elämisestä jos on varaa pitää vuokra-asuntoa Nizzassa ja kesämökkiä Suomessa. Se, että ihminen kokee elävänsä kädestä suuhun ja tiukalla budjetilla noilla omaisuuksilla tarkoittaa lähinnä sitä ettei hänellä ole kosketus todelliseen elämään ihan kunnossa. Todella noloa edes sanoa tuollaista ääneen.

Hiukan minuakin nauratti, kun luin jutusta mihin kaikkeen pariskunnan rahojen pitää riittää. Mutta köyhyys on suhteellista. Ja kai taiteilija tarvitsee työlleen toisenlaiset puitteet kuin tavallinen tallaaja. Paljon myös riippuu siitä, millaiseen elämään on tottunut.

Samalla tavalla varmasti pelko hiipii kaiken menettämisestä ja tietynlaisesta nöyryytyksen tunteesta, oli omaisuutta enemmän tai vähemmän. Toki suuremmalla omaisuudella on vielä matkaa siihen, kun ei esim. ole mitään mitä myydä, tai mitään mistä luopua.

Kommentoi juttua: Taiteilija Johanna Oras tasapainoilee taloudellisen epävarmuuden kanssa: ”Usein tuntuu, että elämme Reijon kanssa kädestä suuhun”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X