Isoäiti pitää sylissään pientä lasta.

Kuiskuttelua ja kikatusta – 15 isoäitiä kertoo ihanimman muistonsa lapsenlapsestaan

Isoäiti ja lapsenlapsi kulkevat yhdessä pitkän taipaleen, jonka varrelta voi kertyä mitä kauniimpia muistoja kummallekin.

Kysyimme Kotilieden Minunmedia-lukijayhteisön jäseniltä, mikä on heidän ihanin muistonsa lapsenlapsen kanssa vietetystä ajasta. Saimme paljon ihastuttavia tarinoita, joista valitsimme 15 koskettavaa kertomusta.

1. Ensimmäinen tapaaminen

”Aivan ehdottomasti elämäni parhain hetki sitten omien lasteni syntymän, oli lapsenlapseni ensimmäinen tapaaminen. Koronan vuoksi olimme sopineet, että odotellaan tautitilanteen laskua. Olin itkenyt jo onnesta ja ilosta saamiani vauvakuvia katsellessa, mutta kun lopulta päätimme tavata, ja sain tuon suloisen 7 viikkoisen pikkurakkaan syliini, olin haljeta onnesta. Niin pieni olit, ja kaunis ja niin sydämen sulattava, etten ensin voinut kuin huokailla.”

2. Maailman paras keitto

”Pojanpoikani on aina tykännyt syödä tekemääni jauhelihakeittoa. Nelivuotiaana hän oli luonani yökylässä, ja olin tehnyt kattilallisen tuota herkkua. Hän söi sitä innoissaan ja ykskaks sanoi: ’Mummi, sun keitto on maailman parasta!’ Näitä sanoja en unohda koskaan.”

Lue myös: Suomen kielestä löytyy ainakin 20 nimitystä isoäidille – millä nimellä sinua kutsutaan? Äänestä!

3. Mitä kuuluu?

”Tyttären perhe asui muutaman vuoden Ruotsissa, kun lapset olivat alle kouluikäisiä. Skype-puhelut olivat ilahduttavia. Erityisesti vanhempi lapsista kyseli meidän isovanhempien kuulumisia aikuisin sanakääntein. Se kuulosti hauskalta ja ilahdutti kovasti.”

4. Pienelle nuken mekkoja

”Ensimmäinen lapsenlapsemme painoi syntyessään vain 1740 g. Pappa yllättyi, kun sai pienokaisen paitansa sisään. Kaikki vaatteet olivat kovin suuria, joten ostin lapselle nuken mekkoja.”

5. Retket lähimetsään

”Meillä oli tapana käydä 3-vuotiaan lapsenlapseni kanssa sään salliessa lähimetsän ’vuorella’ retkellä. Ensin söimme tietysti eväät, ja sitten alkoi käpykisa. Koskaan en unohda sitä riemua, kun ensimmäisen kerran tyttö vieritti kävyn kallionrinnettä alas. Naurunkikatukselle ei meinannut loppua tulla.”

6. Taitava lapsenlapsi

”Leikimme 7-vuotiaan pojantyttären kanssa meikkaaja-kampaajaa. Hän meikkasi minut niin nätisti, ettei tarvinnut tehdä korjauksia, kun lähdimme leikkikentälle.”

7. Ohikiitävä ilahtuminen

”3-vuotias lapsenlapseni oli nukkumassa, ja kun hän herätessään näki ensimmäiseksi minut, hän näytti niin onnellisesti yllättyneeltä, ettei kukaan koskaan missään ole ihastunut kasvojeni näkemisestä niin valtavasti. Hetki kesti muutaman sekunnin, mutta on yksi kauneimpia muistojani.”

8. Tasavertainen aikuinen

”Tapasin 17-vuotiaan pojanpojan kahvilassa, ja hän kertoi vakavana projektistaan, joka liittyi ilmastonmuutokseen. Tunsin olevani etuoikeutettu. En ollut isoäiti, vaan vakavasti otettava tasavertainen aikuinen.”

9. Maalivahdin mumo

”Lapsi oli ehkä 5-vuotias, kun sain ­kortin: hyvää päsiäistä mumo! Korttia koristi ohut jääkiekkomailamainen viiva. Siitä lähtien olen ollut mumo. Nyt tämä lapsenlapseni on SM-liigassa pelaava maalivahti.”

10. Ylistävä kirje

”Korona-aikana ei ole voinut olla lastenlasten kanssa, mutta 11-vuotias lapsenlapsi yllätti mummin kirjoittamalla mummille pitkän kirjeen, jossa oli ylisanoja mummista ja mummin olemuksesta. Nykyisin kirjeet ovat jo harvinaisia, oikean kirjeen saaminen tuntui ’herkulta’!”

11. Ihan paras mummo

”6-vuotias lapsenlapseni oli tehnyt tarhassa hamahelmillä tähden. Hän toi sen minulle sanoilla: ’Mummo saat tämän, olet paras mummo, mitä voin saada’. Nämä sanat lämmittävät vielä.”

12. Yhteinen harrastus

”Pojanpoika on nyt 2 v 3 kk. Yhteinen harrastuksemme on piirrettyjen tv-ohjelmien katsominen. Istumme vierekkäin sohvalla ja pojanpoika nojaa olkapäätäni vasten. Hän seuraa keskittyneesti tapahtumia ja nauraa hauskoissa kohdissa. Hän osoittaa kädellään ja sanoo juuri oppimansa sanan: ’Mummi, mummi’. Minun tehtävänäni on vahvistaa, ’olipas se hauska juttu’.”

13. Satuilua ajankuluksi

”Lapsenlapseni oli noin viisivuotias ja juuri oppinut kirjaimet. Hoidin häntä, kun hän oli vesirokossa. Ajankuluksi teimme yhdessä satukirjan. Etsimme lehdistä kuvia ja liimasimme vihkoon ja keksimme tarinan. Kirjain kirjaimelta pikkuneiti kirjoitti sadut muistiin. Hän muistaa sen vieläkin, täyttää ylihuomenna 16.”

14. Onnellinen pienokainen

”Saunoimme 3-vuotiaan lapsenlapsen kanssa, ja pappa meni terassille grillaamaan. Satoi kesäsadetta. Kurkistelimme, joko grillaukset ovat valmiina. Silloin lapsenlapsi sanoi: ’Minä olen onnellinen’.”

15. Lämmin kuiskaus

”Totuttelen vasta isovanhemmaksi. Pieni, ikä noin vuoden, katsoa tapittaa silmiin pitkään ja tiiviisti. Sitten – ikään kuin suuren pohdinnan jälkeen hän kuiskaa hiljaa ’mummi’ ja hymyilee päälle riemastuneena. Sydän sulaa voilammikoksi.”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuiskuttelua ja kikatusta – 15 isoäitiä kertoo ihanimman muistonsa lapsenlapsestaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X