etäkoulu

Opettajat Mari ja Marko jakavat neuvonsa aikuisille: Näin koululaisen etäopetus kannattaa kotona järjestää

Luokanopettaja-rehtori Marko Jokinen ja suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettaja Mari Uusitalo kertovat, mitä huoltajien on syytä ottaa huomioon etäopetuksen järjestämisessä.

Suomen koulut sulkevat ovensa keskiviikkona 18. maaliskuuta koronaviruspandemian takia. Ovet pidetään suljettuina 13. huhtikuuta asti. Koulujen kiinni meneminen tarkoittaa sitä, että etäopetus on nyt arkea valtaosalle suomalaisista koululaisista.

Järjestely on poikkeuksellinen tuhansille lapsille ja nuorille – samoin kuin oppilaiden huoltajille ja opettajille.

Opetushallitus julkaisee tänään verkkosivuillaan infopaketin poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä. Koulut ja kunnat ovat tiedottaneet oppilaille ja heidän huoltajilleen muutoksista jo suoraan.

Monissa kouluissa otetaan käyttöön erilaisia etätyöalustoja, kuten Microsoft Office ja Wilma myös alakoululaisille. Tietoteknisistä asioista, kuten toimivasta internetistä ja tietokoneiden käytettävyydestä, pitää siis huolehtia. Monet koulut lainaavat kannettavia tietokoneita, jos kotona ei ole ylimääräisiä laitteita. Myös mobiililaitteiden avulla voidaan oppia.

Lue myös: Tutkija huolestui: oppivatko lapset koulussa enää mitään? Tältä näyttää luokassa, josta katosivat seinät ja pulpetit

Etäopetus vaatii vanhempien apua

Suomalainen peruskoulujärjestelmä takaa kaikille perusopetuksen. Nyt kouluilla on ollut kuitenkin vain vähän aikaa varautua etäopetukseen siirtymiseen. Siksi myös vanhempien on otettava entistä enemmän vastuuta lapsen ohjaamisesta ja tehtävien hoitumisesta.

Miten vanhemmat ja huoltajat voivat auttaa ylä- ja alakoululaisia uudessa oppimistilanteessa?

Kysyimme neuvoja luokanopettaja-rehtori Marko Jokiselta ja suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettajalta Mari Uusitalolta. Jokinen työskentelee Salossa Meri-Halikon koulussa, Uusitalo Espoossa Tapiolan koulussa.

Näin tuet alakoululaista etäopetuksessa

etäopetus

Marko Jokinen.

Mitä pienempi oppilas, sitä enemmän tukea ja ohjausta hän vanhemmaltaan tai huoltajaltaan kaipaa. Se vaatii myös aikuisilta oikeaa asennoitumista.

”Lapsen kanssa on hyvä puhua siitä, että kotona käydään koulua eikä koulu ole loppunut mihinkään. Koulusta tulleita ohjeita noudatetaan kotona”, Marko Jokinen sanoo.

Jokinen peräänkuuluttaa sitä, että pienten alakoululaisten kanssa on syytä pysytellä mahdollisimman normaalissa kouluaikataulussa, jotta perheen arki saadaa rullaamaan karanteenissa.

”Kotona on fiksua noudattaa säännöllistä etäopetuslukujärjestystä. Silloin lapsi on tiettynä aikana tietokoneella tietyn työkalun ääressä ja saa ohjeita, tehtäviä ja palautetta.”

Lapselle on hyvä järjestää oma työpiste ja huolehtia, että taukoja ja välitunteja tulee pidettyä koulupäivän aikana.

”Pitäkää kiinni tietyistä kellonajoista, jolloin lapsi opiskelee. Jos huoltaja työskentelee myös itse etänä tai joutuu järjestämään valvojan koululaiselle, aikataulujen noudattaminen helpottaa koko perheen arkea”, Jokinen sanoo.

Huoltajilla on enemmän vastuuta seurata, mitä tehtäviä lapsi on saanut ja onko ne tehty. Vanhempien tuen ja avun merkitys kasvaa kotioloissa.

”Kotona voi tulla hyviäkin oppimistilanteita, jos vanhemmat pääsevät mukaan”, Jokinen muistuttaa.

Lue myös: Onko ulkoa opettelu järkevä opiskelutekniikka? Ennen päntättiin ulkoa vaikka mitä

Näin tuet itsenäisesti opiskelevaa nuorta etäopetuksessa

etäopetus

Mari Uusitalo.

Yläkoulun aineenopettaja Mari Uusitalo neuvoo, että kotona olevan nuoren kannattaa ensisijaisesti seurata lukujärjestystä ja Wilmaa, jossa näkyy tunnin ohjelma ja läksyt.

”Jos koulussa on käytössä jokin alusta, jonne tehtäviä ja ohjeita tulee, vanhemman kannattaa myös kurkata se nuoren tukena”, Uusitalo sanoo.

Kuten alakoululaisten, vanhempienkin oppilaiden kannattaa jaksottaa päivänsä koulun tavallisen päivärytmin mukaan. Koska kouluissakin pidetään taukoja, nuoren on hyvä poiketa kesken päivän ulos happihyppelylle. 

”Koulussa aikaa menee isojen ryhmien siirtymiin ja järjestäytymiseen, joten kotona 45 minuutin asiat voivat hoitua jopa nopeammin kuin koulussa”, Uusitalo sanoo.

Itsenäisesti opiskelevalla nuorella on hieno mahdollisuus hyödyntää internetin rajattomia oppimissisältöjä etäopetuksessa.

Jos haluaa lisämateriaalia, jota opettajat eivät aina ehdi antaa tai jos tuntuu, että pelkkä oppikirja ei riitä, nuorelle kannattaa tarjota näitä vinkkejä:

  1. Pyydä äidiltä, isältä tai sisarukselta kirjasuositus omasta kirjahyllystä. Kirjaa lukiessa voi jutella kirjasta ja vaihtaa mielipiteitä.
  2. Hyödynnä Yle Areenan lyhyitä dokumentteja. Myös näitä voi katsella vanhemman kanssa yhdessä.
  3. YleTripletissä on hyviä vinkkejä päivän uutisten käsittelyyn.
  4. Netissä on paljon opettajien jo valmiita opetusvideoita. Niihin voi laatia kysymyksiä tai niitä voi käyttää oppikirjan lisäksi.
  5. Luokkakavereiden kanssa voi tehdä ryhmätehtäviä jaetussa tiedostossa tai FaceTimen välityksellä.

Oletko opettaja, etsitkö digimateriaaleja opetukseen?

Opettajat voivat ottaa kaikki Otavan digitaaliset materiaalit veloituksetta kokeilukäyttöön Otavan Opepalvelussa kevätlukukauden 2020 loppuun asti. Kotiliesi kuuluu Opepalveluiden kanssa samaan Otava-konserniin.

Lue lisää Otavan ilmaisista opetusmateriaaleista täältä.

Lue myös: Katso video nykykoulun arjesta: lapset opiskelevat 100 hengen ”avokonttorissa”

Avainsanat

Keskustelu

Entäpä kun lasten vanhemmat jatkavat normaalisti töissä kun molemmilla vanhemmilla on kriittisesti tärkeä työ (hoitoala/vesihuolto). Lapset ovat päivällä keskenään kotona. Tekevät mitä tekevät, kukaan ei valvo eikä opasta. Mitä nyt puhelimessa yritetään neuvoa

Mikäli vanhemmilla on kriittiseksi luokiteltu työ, on heidän lapsilleen järjestetty lähiopetus koululla.

Toivoisin myös koululta aktiivista otetta siihen, että lapset nousisivat koulupäivän ajaksi ylös. Sen voi toteuttaa esim. niin, että tietyt tehtävät pitää tehdä sen kyseisen tunnin aikana ja myös palauttaa. Pelkät… tee kirjoitelma perjantaiksi -tehtävät oikein kutsuvat nukkumaan puoleen päivään

Kommentoi juttua: Opettajat Mari ja Marko jakavat neuvonsa aikuisille: Näin koululaisen etäopetus kannattaa kotona järjestää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X