Tarinat

Jos puolison harrastaminen vie liikaa aikaa, kannattaa kaivaa esiin kynä ja paperia

Pari- ja perhepsykoterapeutti Antti Ervasti kehottaa kumpaakin puolisoa katsomaan peiliin. Jatkuvasti omista tarpeista luopuminen on hyvää materiaalia katkeroitumiselle

Suhteen alussa oli ihanaa, että puoliso harrasti laskuvarjohyppyä. Se teki hänestä rohkean ja kiinnostavan. Kuka tahansa ei uskalla leijua taivaalta alas ohuen kankaan varassa.

Vuosien kuluessa hohto kuitenkin katoaa ja homma alkaa ottaa päähän. Taas jäin kakkoseksi, aina se on hyppäämässä! Minä hoidan lapset ja kodin. Emme tee enää mitään yhdessä, eikä ole varaakaan, koska laskuvarjohyppy vie kaikki rahamme.

Hyvin tuttu kuvio. Näin elämässä usein käy. Pari- ja perhepsykoterapeutti Antti Ervasti tietää, että ajankäyttöön ja rahaan liittyvät pulmat ovat yleisiä kaikissa parisuhteissa.

Ratkaisuksi hän tarjoaa maailman vanhinta ja yksinkertaisinta, mutta toisaalta vaikeinta lääkettä.

”Niin kuin kaikesta muustakin, kumppaneiden olisi tärkeää pystyä puhumaan asiasta ja kertoa toiselle, miksi hänen harrastamisensa häiritsee ja kysyä, onko hän huomannut, ­että se häiritsee.”

Harrastukset ovat hyvä asia. Puolisoilla on terveellistä olla toistensa ohella omiakin kiinnostuksen kohteita. Se tekee suhteesta tutkitusti paremman, tuo siihen happea.

Mutta tasapaino on tärkeää.

”Ei kuulosta hyvältä, jos vain toisella on tilaa omille harrastuksilleen. Pitäisi löytää molempia tyydyttävä tasapaino.”

Lue myös: Taas riidellään! Tarkoittaako se, että rakkaus on loppunut? Asiantuntija neuvoo, miten voi riidellä rakentavasti.

Molemmat tarvitsevat omille asioilleen tilaa nyt, eikä vasta tulevaisuudessa

Ammattiurheilijat tai päättävässä asemassa olevat poliitikot saattavat sopia puolisonsa kanssa, että nyt on minun vuoroni olla itsekäs, pian on sinun vuorosi.

Tavalliseen harrastamiseen Ervasti ei tällaista asetelmaa suosittele.

”Olisi hyvä löytää sellainen todellisuus, jossa molemmilla on tilaa omille tarpeilleen juuri nyt”, hän sanoo.

Jos laittaa omat menonsa jatkuvasti perheen ja parisuhteen edelle, on hyvä miettiä, ovatko omat arvot kestävällä pohjalla.

Harrastavaa kumppania Ervasti kehottaa katsomaan peiliin.

”Voi kysyä itseltään, onko kaikki hyvin. Onko harrastukseni toisaalta vain pakokeino välttää hankalia ­asioita parisuhteessa.”

Jos laittaa omat menonsa jatkuvasti perheen ja parisuhteen edelle, on hyvä miettiä, ovatko omat arvot kestävällä pohjalla.

Jos puhuminen ei onnistu, ota avuksi kynä ja paperia

Jos puhuminen on hankalaa niin kuin se usein on, Ervasti neuvoo vaikka kirjaamaan paperille, mitkä ovat kummankin tarpeet ja toiveet. Miten jaetaan vaikkapa ne kotityöt, joista kumpikaan ei nauti?

”Parisuhteessa pitäisi jäädä aikaa molemmille ja lisäksi myös yhteistä aikaa niin, ettei kummallekaan tule sellainen olo, että joutuu yksin luopumaan jostain itselleen tärkeästä asiasta. Se saattaa pidemmän päälle katkeroittaa.”

Käytännössä voi käydä niin, että asiasta on yritetty puhua jo monta kertaa, ja vaikka kuinka yritettäisiin keskustella, kumpikin juuttuu vain esittämään omia vaatimuksiaan.

Jos puhuminen ei suju eivätkä pahimmat törmäyskohdat löydy omin voimin, Ervasti kehottaa hakemaan ulkopuolista apua.

Se voi olla pariterapiaa, mutta myös netistä löytyy kursseja, joiden avulla voi yrittää avata oman suhteensa solmuja ja parantaa vuorovaikutusta.

”Tärkeää on, ettei jatka sitä samaa rataa, vaan yrittää tehdä tietoisesti muutosta.”

Lue myös Anna.fi: Mistä jatkuvat riidat parisuhteesta kertovat? Asiantuntijan mukaan ne voivat olla merkki luottamuksesta, kunhan nämä tietyt asiat eivät ole riidoissa mukana.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/22.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jos puolison harrastaminen vie liikaa aikaa, kannattaa kaivaa esiin kynä ja paperia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.