Tarinat

Kaverit haukkuivat Linnean, 9, kotia sotkuiseksi – äiti suivaantui somessa: ”Toivottavasti opetat lapsillesi, ettei toisten kotia ole kohteliasta arvostella”

Myös lapsi voi tuntea kotihäpeää. 9-vuotias Linnea sai toistuvasti kuulla ystäviltään, että hänen perheensä koti on sotkuinen. Yksi dramaattinen ilta paljasti tilanteen Katariina-äidille.

Oli maanantai-ilta, kun Linnea Peltonen, 9, kutsui äitinsä Katariina Filppulan, 43, huoneeseensa. Linnea oli mekastanut huoneessaan kaverinsa kanssa koko iltapäivän, mutta Katariinalla ei ollut tietoakaan, mitä kaverukset olivat puuhailleet. Linnean 15-vuotias veli antoi Katariinalle varoituksen sanan: ”Tulet hämmästymään.”

Katariina astui huoneeseen ja todella hämmästyi. Huoneen järjestys oli muutettu kokonaan. Sänky oli käännetty keskelle huonetta, komeron ja ovien eteen oli siirretty huonekaluja ja tavaraa, ja lelukasat velloivat kaiken lomassa.

”Tämähän näyttää kaatopaikalta”, Katariina tokaisi yritettyään ensin olla hienotunteinen. Kodissa oli jo paljon järjesteltävää meneillään olevan remontin takia, ja nyt hänen täytyisi setviä myös Linnean huoneen sotku.

Linnea puhkesi itkuun. Selvisi, että Linnean kaverit olivat toistuvasti arvostelleet Linnean huonetta ja kotia sotkuiseksi ja kehottaneet Linneaa siivoamaan ja karsimaan tavaroita. Nyt kylässä ollut kaveri oli ehdottanut Linnean huoneen järjestämistä.

Katariina suivaantui kuulemastaan. Toki omakin lapsi oli joskus epäkohtelias ja liiankin suorasanainen, mutta toistuva toisen kodin kritisointi ei hänen mielestään ollut hyväksyttävää. Katariina kirjoitti lapsensa kokemasta kotihäpeästä ja surusta Facebookin Paikka kaikelle -ryhmään viime viikon maanantaina, samana iltana kun hän keskusteli tyttärensä kanssa tapahtuneesta.

”Elämässä on muutakin kuin järjestys. Elämäntavat ovat erilaisia. Kun astut toisen kotiin, et voi tietää, mitä on milloinkin menossa. Toivottavasti opetat lapsillesi, että toisten kotia ei ole kohteliasta arvostella. Lapsi on puolustuskyvytön, kun omaa kotia kommentoidaan”, Katariina kirjoitti julkaisuun.

Lue myös: Onko häpeä tuttu tunne? Älä anna sen kontrolloida elämääsi – näin pääset häpeästä eroon

Kotihäpeä on ilmiö, joka ei kosketa ainoastaan aikuisia. Myös lapsi voi tuntea häpeää omasta kodistaan. 9-vuotias Linnea haaveilee valkoisesta ja modernista kodista, jollainen hänen ystävillään on.
Tältä Linnean huoneessa näytti, kun hän oli kaverinsa kanssa muuttanut huoneen järjestystä. Keltaisen oven kautta ei enää päässyt komeroon ja Linnean isoveli ei enää päässyt huoneeseensa, koska senkin ovi oli tukittu divaanilla. Kuva: Katariina Filppula

Linnean kotihäpeä heräsi, kun kaverit kritisoivat kotia

Linnea on saanut kriittisiä kommentteja kodistaan koko syksyn ajan. Järjestäessään Linnean huonetta kaveri sanoi, ettei ollut koskaan aikaisemmin ollut niin kovan sotkun ympäröimänä, ei edes silloin, kun kaverin perhe oli muuttanut.

Kerran Linnean pyytäessä kaveria kylään koulun jälkeen, kaveri tokaisi: ”Ei kai teidän keittiönne ole taas yhtä sotkuinen kuin viimeksi?”

Joskus joku Linnean kavereista on pitänyt Linnean puolia ja sanonut, ettei toisen kotia ole sopivaa arvostella. Silti tilanteista on jäänyt Linnealle surullinen olo.

”Kommenteista tuli paha olo. Eivät he saisi arvostella meidän kotiamme”, Linnea sanoo.

Suurin syy kommentoinnille lienee se, että Linnean koti on erilainen kuin Linnean kavereiden kodit. Linnea asuu veljensä ja vanhempiensa kanssa vuonna 1948 rakennetussa rintamamiestalossa, jonka remontti on vielä kesken. Tavara liikkuu vielä remontin edetessä huoneesta toiseen, ja yläkerran tiloja valaisee työmaavalot.

Kodin tyyli on värikäs, ja sisustuksessa on käytetty paljon vanhoja esineitä. Vaikka kotia siivotaan, näkyvät perheen harrastukset ja keskeneräiset projektit lattioilla ja pöytäpinnoilla. Linnea pitää askartelusta ja leikkimisestä, ja Katariina-äiti harrastaa kierrättämistä ja kirpputoreja.

Linnean kavereista sen sijaan moni asuu moderneissa kodeissa, joissa on Linnean kokemuksen mukaan lähes aina siistiä. Samanlaista tunnelmaa oli myös vasta remontoidussa Airbnb-asunnossa, jossa perhe yöpyi syyslomallaan. Linnea ihastui moderniin asuntoon.

”Sänky oli iso ja telkkari oli ihan siinä sohvan edessä. Kaikki oli Ikeasta ja väriltään valkoista tai harmaata. Oli vain huonekaluja ja sisustusesineitä, ei omistajan henkilökohtaisia tavaroita. Se tuntuu puhtaalta ja siistiltä”, Linnea kuvailee.

Kotihäpeä on ilmiö, joka ei kosketa ainoastaan aikuisia. Myös lapsi voi tuntea häpeää omasta kodistaan. 9-vuotias Linnea haaveilee valkoisesta ja modernista kodista, jollainen hänen ystävillään on.
Katariina ja hänen miehensä päättivät auttaa Linneaa huoneen muuttamisessa sellaiseksi, josta Linnea haaveili, mutta silti kohtuullisella rahallisella satsauksella ja käytännöllisyys edellä. Kuva: Katariina Filppula

Lue myös: Nämä 2 asiaa voit unohtaa – ammattijärjestäjä paljastaa helpon ohjenuoran tavarakaaoksen taltuttamiseen

Linnean huone järjesteltiin uudestaan

Itkuisen maanantai-illan jälkeen alkoi viikon mittainen järjestysoperaatio. Katariina ja hänen puolisonsa päättivät auttaa muuttamaan Linnean huoneen tyttären haaveiden mukaiseksi.

”On kurjaa, että ärsyke tähän muutokseen tuli ulkoapäin. En haluaisi, että se menisi niin. Mutta koen aikuisena vastuun auttaa lasta muuttamaan huoneen järjestystä, jos hän sitä toivoo”, Katariina sanoo.

Muutos tehtiin vanhaa ja kierrätettyä hyödyntämällä. Sänky löytyi Torista ilmaiseksi, mustavalkoisia tekstiilejä löytyi valmiina kaapista. Muuramen vanhat laatikostot sopivat sängyn alle, kun sängyn rungon käänsi ylösalaisin.

Maalia ja tapettia piti ostaa uutena. Alkovin seinät maalattiin valkoiseksi ja uudet tapetit valittiin Linnean kanssa videoyhteydellä Rustasta. Katariina pohti sopivia materiaaleja ja ratkaisuja yötä myöden.

”Tässä muutoksessa pysyttiin kohtuullisuudessa hankintojen suhteen käyttämällä vanhaa, mutta voimavarojen käyttö tässä hetkessä oli kohtuutonta. Tällaisen muutoksen tekeminen voi olla uuvuttavaa arjen keskellä.”

Linneasta huoneen uudelleen järjestäminen oli enimmäkseen hauskaa.

”Siinä oli tekemistä, ei tarvinnut olla koko ajan puhelimella. Mutta tavaroiden siirtäminen ja takaisin laittaminen ja sängyn kokoaminen oli vähän väsyttävää”, Linnea sanoo.

Kotihäpeä on ilmiö, joka ei kosketa ainoastaan aikuisia. Myös lapsi voi tuntea häpeää omasta kodistaan. 9-vuotias Linnea haaveilee valkoisesta ja modernista kodista, jollainen hänen ystävillään on.
Linnean huone on nyt pääosin valkoinen, kuten hän toivoikin. Linnea on saanut vaikutteita sisustukseen paitsi kavereidensa kodeista, myös tubettajien Elinan ja Sofian huoneesta, joka näkyy heidän tekemällään ”Huoneen esittelyvideolla”. Kuva: Katariina Filppula
Kotihäpeä on ilmiö, joka ei kosketa ainoastaan aikuisia. Myös lapsi voi tuntea häpeää omasta kodistaan. 9-vuotias Linnea haaveilee valkoisesta ja modernista kodista, jollainen hänen ystävillään on.
Lelut käytiin läpi ja järjesteltiin teemoittain omiin laatikoihinsa. Kuva: Katariina Filppula

Lue myös: Järjestä kodin jokainen huone toimivaksi – ammattijärjestäjä ratkaisee 7 tilan yleiset ongelmat

Kotihäpeä on myös perheen Katariina-äidille tuttu tunne

Katariina uskoo, että Linneaa viehättää valkoinen sisustus, koska se antaa mielikuvan puhtaudesta, mikä puolestaan viestii hyvästä elämänhallinnasta.

Katariina ymmärtää hyvin Linnean ajatuksenkulun, koska kotihäpeä on myös hänelle tuttu tunne. Se ilmenee stressinä, kun joku tulee kylään. Etenkin tuntemattomien kyläily on iso ponnistus, koska koti pitää siivota ja järjestää, ettei se vaikuttaisi kävijän silmiin sotkuiselta.

”Kun myyn vaikka jotain vaatetta eteenpäin nettikirpputorin kautta, tuntematon ihminen saattaa tulla meille kokeilemaan vaatetta. Pohdin silloin tarkkaan, miltä näkymä keittiön ovelta sisään näyttää. Olen ottanut näkymästä kuvankin ja kuvitellut kävijän katseen: missä se kiertää ja mihin se kiinnittyy?”

Katariina ei halua, että ulkopuolinen ihminen ajattelee hänen elämäntapansa olevan sotkuinen tai likainen.

”Tavaran paljoudesta tulee herkästi olo, että hallinnan tunne on menetetty. Jos on sotkua keittiön pöydällä, ihmiset saattavat ajatella, että täällä on likaista, vaikka niin ei olisi.”

Katariina haluaisi oppia eroon tavasta tarkastella kotia ulkopuolisen katseen kautta. Sen sijaan, että hän pyytelee kävijöiltä anteeksi keittiön sotkuista pöytää, hän haluaisi mieluummin kertoa, mitä kivaa pöydän ääressä on juuri touhuttu. Hän on kehottanut Linneaa samaan.

”Pitäisi löytää positiivinen tapa puhua kodistaan ja lopettaa selittely. Selittelyt ja pahoittelut ovat vähän kuin kilpiä mahdollisia arvosteluja ja niistä syntyvää häpeää vastaan”, Katariina pohtii.

Kotihäpeä on ilmiö, joka ei kosketa ainoastaan aikuisia. Myös lapsi voi tuntea häpeää omasta kodistaan. 9-vuotias Linnea haaveilee valkoisesta ja modernista kodista, jollainen hänen ystävillään on.
Linnea on kova leikkimään ja askartelemaan. Huoneen uudelleenjärjestelyssä kaikki lelut löysivät omat paikkansa. Kuva: Katariina Filppula
Linnean huoneessa on edelleen säilytyksessä esimerkiksi Katariinan ompelutarvikkeita. Perheessä kaikki säilytystila on yhteisessä käytössä. Kuva: Katariina Filppula
Linnean huoneessa on edelleen säilytyksessä esimerkiksi Katariinan ompelutarvikkeita. Perheessä kaikki säilytystila on yhteisessä käytössä. Kuva: Katariina Filppula

Uutta huonetta ei ole vielä esitelty kavereille

Katariinasta on tärkeää huomata ero itse aiheutetun ja ulkopuolisen kommentoinnista syntyvän kotihäpeän välillä. Linnean tapauksessa häpeän tunteen sai aikaan kavereiden suorat sanat. Se on Katariinasta vakavampi asia kuin häpeä, joka syntyy omien kuvitelmien kautta.

”On eri asia, kun joku kritisoi kotia suoraan. Se tuntuu kritiikiltä elämäntapaa ja omia arvoja kohtaan. Kuviteltu muuttuu todeksi. Ja se, että loukkaa lasta, joka ei voi puolustautua, on kaikista pahinta.”

Katariina ei ottanut yhteyttä Linnean kotia kommentoineen kaverin vanhempiin. Hän ajatteli sen antavan asialle liian isot mittasuhteet ja pelkäsi sen häiritsevän Linnean kaverisuhteita. Katariina aikoo kuitenkin ottaa asian puheeksi, jos kommentointi jatkuu.

Linnea ei usko, että ikäviä kommentteja enää tulee, koska nyt huone on täydellinen. Hän odottaa innolla seuraavaa kertaa, kun kaverit pääsevät kylään.

”Haluaisin jo tietää, mitä kaverit sanovat huoneestani. Se on nyt raikkaampi ja vähemmän lapsellinen”, hän sanoo.

Linnealle oli tärkeää, että huoneen keskelle mahtuisi vielä uudessakin huonejärjestyksessä AirTrack-temppupatja. Kuva: Katariina Filppula
Linnealle oli tärkeää, että huoneen keskelle mahtuisi vielä uudessakin huonejärjestyksessä AirTrack-temppupatja. Nyt kotihäpeä on tiessään. Kuva: Katariina Filppula

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaverit haukkuivat Linnean, 9, kotia sotkuiseksi – äiti suivaantui somessa: ”Toivottavasti opetat lapsillesi, ettei toisten kotia ole kohteliasta arvostella”

Mihka

Itse olisin ehdottanut, että tämä arvostelija maksaa remontin.

siisti

Kyllä äiti on vastuullinen kodin siisteydestä. Vähälläkin rahalla saa siistin kodin. Yleensä romua on liikaa ja raivaaminen siistii kotia. Jos kotona on kaaos on päässäkin kaaos. Siistiin kotiin on kiva tulla töistä, jos käy edes töissä. Lapsen ei tule saada hävetä kotiaan.

Horoskooppineitsyt

Siisteydestä on vastuussa koko perhe – ei vain äiti!

Tavaranpaljous ei ole epäsiisteyttä eikä kaaos. Meillä on melko paljon tavaraa, mutta päässäni asiat ovat hyvin järjestyksessä, tiedän missä kaikki tavarat ovat, myös töissä kukkuraisella työpöydällä.

Esitelty koti on persoonallinen, eikä siitä voi tehdä päätelmiä, koska remontii on kesken.

Aina jotain meneillään

Keräilen itse kaiken näköistä. Asun kaksiossa. Olohuone on työhuone, keittiössä voin kahvitella vieraan kanssa.
Vieraita käy harvoin. Viihdyn projektieni kanssa. Työhuoneeseen pääsee vain samoista asioista kiinnostuneet.
Olen onnellinen koneistani. Ovat aika arvokkaita.

Neljän äiti

Kyllä ihmisellä pitää sen verran itsetuntoa olla, että osaa nauttia omasta persoonallisesta kodistaan. Se koti on ennen kaikkea itseä ja perhettä varten kuitenkin. Jos haluaa steriilin ympäristön, voi mennä sairaalaan. Lapsen sen sijaan on mahdotonta puolustautua yksin ilkeitä kavereita vastaan. On törkeää käytöstä kavereilta haukkua ja arvostella toisen kotia. Käytöstavat pitäisi heillekin opettaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.