Tämä on tutkittu fakta: Vanhat ovat aiempaa nuorekkaampia

Kun tutkijat mittasivat 75–80-vuotiaiden ikäihmisten liikkumista, lihasvoimaa ja muistia, myöhemmin syntyneiden tulokset olivat huomattavasti paremmat.  

Vaikka jokainen meistä vanhenee joka hetki, yhdessä nuorennumme silmissä. Tämän päivän 75–80-vuotiaat ovat ­aivan eri sakkia kuin ikätoverinsa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Jalka nousee sutjakammin, lihaksissa on enemmän voimaa ja pää pelaa paremmin.

Tämä on tutkittu ja tieteellisesti toteen näytetty Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan alaisuudessa toimivassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa.

Tutkijat mittasivat keskenään ryhmiä, joista ensimmäisessä oli vuosina 1910 ja 1914 syntyneitä ja jälkimmäisessä 1938–39 ja 1942–43 syntyneitä miehiä ja naisia.

Vanhemman ryhmän 500 hengen mittaukset tehtiin 1989–1990. Nuoremman porukan 725 hengen tutkimukset tehtiin 2017–2018.

Lue myös: Kotiliesi tutki: Suuret ikäluokat eivät halua hoitokoteihin – joka kolmas on valmis myymään omaisuuttaan ostaakseen hoivapalveluita.

Myöhemmin syntyneet liikkuvat enemmän ja syövät parempaa ruokaa

Tutkimuksen perusteella myöhemmin syntyneet siis kävelevät nopeammin, heidän reaktionsa ovat nopeammat, sanat tulevat sujuvammin suusta, ja päättelykyky ja muisti toimivat  huomattavasti paremmin. Ainoastaan hengityskapasiteetti on molemmissa ryhmissä melko samanlainen.

Tulosta selittävät koko ajan parantuneet elinolot. Myöhemmin syntyneet liikkuvat enemmän, syövät parempaa ruokaa, elävät huimasti paremmissa hygieniaoloissa, nauttivat paremmista terveyspalveluista ja ovat saaneet käydä koulua. Töissäkin heillä on ollut ­suotuisammat oltavat.

Ikäihmiset eivät ole siis nykyisin ainoastaan nuorekkaita, vaan myös fyysisesti ikään kuin nuorempia kuin aikaisemmat sukupolvet.

Lue myös Seura.fi: Runoilija Anna-Mari Kaskinen suhtautuu ikääntymiseen lempeästi: ”Ihmisen arvo ei pääty siihen, kun hän tulee vanhaksi”

Ajatus vanhenemisesta saattaa joutua roskikseen: elämä jatkuu toisin kuin olemme kuvitelleet

Tutkimusta johtanut professori Taina Rantanen huomauttaa, että maailmanlaajuisestikin harvinainen tutkimus herättää kysymään, onko käsityksemme vanhuudesta vanhanaikainen.

Hän toteaa, että koska ihminen säilyy toimintakykyisenä aiempaa pidempään, elämä tavallaan jatkuu keskeltä, eikä vain lopusta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tämä on tutkittu fakta: Vanhat ovat aiempaa nuorekkaampia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X