O-saat-ko tav-utt-aa? Testaa 10 kysymyksen visalla, kuinka hyvin tavutuksen taito on hyppysissäsi

Luulitko osaavasi tavuttaa? Laita taitosi koetukselle tällä tavutustestillä.

Tavutus on tuttu taito jo peruskoulusta, mutta silti siinä mennään aikuisenakin usein mönkään. Usein äidinkielenään suomea puhuvat onnistuvat rytmittämään sanoja tavuiksi luonnostaan, mutta poikkeuksen poikkeukset ja monet vieraskieliset sanat aiheuttavat kokeneemmallekin tavuttajalle päänvaivaa.

Kuinka hyvin sinä uskot hallitsevasi tavutuksen taian? Laita kielipääsi koetukselle tällä yllättävän kinkkisellä tavutustestillä, josta vain tositietäjät saavat kaikki oikein.

Lue myös: Etkö ymmärrä lastasi tai putoatko kärryiltä kuunnellessasi nuorisoa? Kokosimme sanakirjan nuorten käyttämistä sanoista

Tavutus: mikä järki siinä edes on?

Tavut ovat kielen rytmiyksiköitä, jotka koostuvat yhdestä tai useammasta äänteestä. Varsinkin lapsena niiden tehtävä on varsin yksinkertainen: helpottaa lukemista harjoittelevaa hahmottamaan sanoja paremmin.

Myöhemmin elämässä tavuttaminen muistuu mieleen lähinnä silloin, kun kirjoittaessa pidemmät sanat on tarpeellista jakaa eri riveille. Silloin tavuviiva merkitään rivin loppuun osoittamaan sanan jatkumista.

On kuitenkin hyvä huomioida, että sanojen tavuttaminen ja jakaminen eri riveille on eri asia. Esimerkiksi riveille jaettaessa sanat tavutetaan niin, että yksittäinen vokaali ei jää omalle rivilleen, vaikka se muuten muodostaisikin oman tavunsa. Omenan ensimmäistä o-kirjainta ei siis hylätä yksin riville.

Suomen kielen vakiintuneessa tavutuksessa on kaksi pääsääntöä. Ensinnäkin, tavuraja on aina konsonantin ja vokaalin yhdistelmän edellä. Toiseksi, tavuraja on sellaisten eri vokaalien välissä, jotka eivät muodosta diftongia. Diftongeita on suomen kielessä tavallisen laskutavan mukaan 18: ai, ei, oi, äi, öi, ey, äy, öy, au, eu, ou, ui, yi, iu, iy, ie, uo, yö.

Hankalissa tapauksissa kannattaa kääntyä esimerkiksi Nykysuomen sivistyssanakirjan puoleen. Siellä haasteellisimpiin sanoihin on merkitty mukaan tavutusohjeet.

Lue myös Anna.fi: Kuinka hyvin hallitset suomen kieliopin? Tämän testin läpäisee vain todellinen kielioppipoliisi!

Suositusten vastainen tavutus ärsyttää

Ärsyttääkö sinua tämän jutun otsikon tavutusvirhe? Entä nykyään muodissa oleva suositusten vastainen tavutus, jossa mainoksissa ja kirjojen kansissa sanoja tavutetaan tarkoituksella väärin? Tai tapa jättää tavuviivoja käyttämättä, vaikka sana rivittyy kahdelle riville? Niin monia muitakin.

Vaikuttaisi siltä, että suositusten vastainen tavuttaminen tai tavuttamatta jättäminen on noussut viime vuosien aikana jopa trendiksi. Tuttu esimerkki lienee Liikenneviraston muutaman vuoden takainen logouudistus, jossa viraston nimi taipui uuteen muotoon:

Liik
enne
vira
sto

Tyylikeinosta on älähtänyt muun muassa Kotimaisten kielten keskus blogitekstissään: ”Kun palvelut on tarkoitettu kaikille, tulisi niiden nimienkin olla kaikille saavutettavia. Varsinkaan valtion virastolle ei ole kunniaksi, jos nimeä ei ole helppo hahmottaa.”

Lähteet: Kotimaisten kielten keskus, Kielikello, Kielitohtori

Avainsanat

Keskustelu

Eikös otsikon tavutusesimerkki pitäisi sentään olla oikein, eikä harhauttaa?
ta-vut-taa, eikö niin!
Vaikka tavutussäännöt, kuten koko kielioppikin, ovat osittain mielivaltaisesti laadittuja, ehkä harjoitatte meitä jatkossa myös pilkkusääntökokeella?

Muut oikein, uutta oli että rakkaus voidaan tavuttaa kahdella tavalla. Ei mennyt päivä hukkaan 🙂

Kommentoi juttua: O-saat-ko tav-utt-aa? Testaa 10 kysymyksen visalla, kuinka hyvin tavutuksen taito on hyppysissäsi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X