Kulttuuri

Karvialla vai Karviassa – osaatko taivuttaa suomalaisten paikkakuntien nimet oikein? Tee 10 kysymyksen testi

Suomalaisten paikkakuntien nimien taivuttaminen ei ole niin helppoa kuin voisi luulla. Kuinka hyvin paikannimien taivutus on sinulla hallussa?

Karvialla vai Karviassa? Luvialla vai Luviassa? Äh, miten kummassa näitä paikannimiä kuuluu taivuttaa?

Suomenkielisten paikannimien taivutus on kinkkistä, koska oikeaa taivutusta ei voi päätellä pelkästään nimestä. Suomalaisten kuntien, kaupunkien ja muiden asutusten nimet taivutetaan siten, miten ne on tyypillisesti kyseisissä paikoissa taivutettu. Kielikorva ei siis aina kerro, miten tietyn paikan nimi kuuluu taivuttaa.

Kuinka hyvin paikkakuntien nimien taivutus on hyppysissäsi? Laadimme 10 kysymyksen testin, jonka avulla voit testata taitosi.

Lue myös: Suomen kielioppi ei ole helpoimmasta päästä – testaa taitosi 3 testillä!

Osaatko taivuttaa paikkakuntien nimet? Testaa!

Miten adjektiivialkuiset paikkakuntien nimet taipuvat?

Perussääntö on, että adjektiivi taipuu paikannimissä pääsanan tavoin. Esimerkiksi Uusikaarlepyy taipuu muotoon Uudessakaarlepyyssä. Jos adjektiivi on autio tai pyhä, adjektiivi ei taivu paikannimessä (esimerkiksi Pyhäjoella).

Joistakin adjektiivialkuisista paikannimistä käytetään vakiintunutta muotoa, jossa adjektiivi ei taivu. Esimerkiksi Valkeakoski taipuu poikkeuksellisesti Valkeakoskella eikä Valkeallakoskella.

Ulkomaisissa paikannimissä adjektiivi taipuu yleensä pääsanan mukana. Iso-Britannia taipuu Isossa-Britanniassa ja Uusi-Seelanti Uudessa-Seelannissa.

Lue myös: Ajatusviiva, yhdysmerkki vai ei viivaa ollenkaan? Testaa, kuinka hyvin hallitset suomen kielen vaakaviivat!

Lähteet: Kielitoimiston ohjepankki, Kotimaisten kielten keskus: Asutusnimihakemisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karvialla vai Karviassa – osaatko taivuttaa suomalaisten paikkakuntien nimet oikein? Tee 10 kysymyksen testi

Kontrollööri

Sain vain 4 oikein, mutta vanhan kieliopin mukaan menemme Laukaalle ja asumme silloin Laukaalla.
Laukaassa asuvat menevät sitten Laukaaseen, tai Laukaan? Kansakoulun opetus oli 1950 luvulla hyvää ja loogista, samoin sitten oppikoulu 1960 luvulla. Logiikka on nykyisin löyhempää ja mieliteot merkitsevät enemmän.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.