Villa lämmittää kylmällä säällä.

Vinkit villavaatteiden hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Villa on laadukas ja lämmittävä luonnonmateriaali, jonka hoidossa kannattaa suosia lempeitä otteita. Oikein hoidettuna villa hylkii likaa, joten sitä ei tarvitse pestä usein.

Villa peittoaa keinokuidut mennen tullen, kun tarvitset lämmikettä. Villa on joustava ja pehmeä materiaali, joka hengittää hyvin, eristää lämpöä ja imee kosteutta. Myös herkkäihoinen voi käyttää villavaatteita pukemalla alle pitkähihaisen alusvaatteen tai valitsemalla hyvin pehmeän villan, kuten kashmirin.

Kokosimme ohjeet villavaatteiden hoitoon:

Pese vain tarvittaessa

Villa hylkii likaa, joten sitä ei tarvitse pestä pienen tunkkaisuuden takia. Tuuleta villavaatetta sen sijaan ulkoilmassa. Pakkasilma tai hieman kostea sää on villan raikastukseen paras, sillä se turvottaa villan kuituja, jolloin epäpuhtaudet ja hajut pääsevät poistumaan. Voit kokeilla puhdistukseen myös kosteaa suihkutilaa.

Villa lämmittää kylmällä säällä.

Jos vaate on tahriintunut, se kannattaa pestä heti, etteivät tahrat jumiudu kuituihin. Useimmat uudet villavaatteet kestävät konepesun 30–40 asteessa. Jos koneessa on villapesuohjelma, käytä sitä.

Myös käsinpesu tulee kysymykseen etenkin, jos vaatteessa ei ole pesulappua. Tällöin pesuveden tulisi pysyä tasalämpöisenä, ettei vaate pääse vanumaan. Valitse aina neutraali tai villalle tarkoitettu pesuaine.

Kuivaa hellävaroin

Villavaatetta ei saa liottaa pitkiä aikoja, vaan se pitää puristella varovaisesti kuivaksi heti pesun jälkeen. Älä hankaa villaa, vaan rullaa se esimerkiksi kevyesti froteepyyhkeen sisään enimmän kosteuden poistamiseksi. Pesukoneessa kevyt linkous ajaa saman asian.

Villavaate ei kestä rumpukuivausta, vaan se on parasta kuivattaa vaakatasossa venymisen estämiseksi. Vaakatasossa vaatteen saa myös muotoiltua entiseen kuosiinsa helpoiten.

Säilytä ilmavasti

Villa lämmittää kylmällä säällä.

Villa pysyy hyvänä, kun sen säilyttää ilmavasti kaapissa esimerkiksi tukevalla vaatepuulla tai hyllyllä löyhästi viikattuna. Villavaatteet eivät pidä suorasta auringonpaisteesta, sillä auringonvalo voi saada villan kellastumaan.

Jos pelkäät koita tai kuoriaisia, voit käyttää säilytyksessä lisänä myös torjunta-ainetta tai seetripuusta valmistettua karkotetta. Tällöin vaatteisiin tarttuu seetripuun haju, josta kaikki eivät pidä.

Poista nypyt varovasti

Erityisesti herkillä ja pehmeäkuituisilla villavaatteilla, kuten kashmirilla, on tapana nyppyyntyä käytössä. Nypyistä pääsee eroon nyppimällä sormin tai hoitamalla villaa esimerkiksi kashmir- tai villakammalla.

Paristokäyttöinen nypynpoistaja voi olla herkille kuiduille liian tehokas, ja käytön riskinä on vaatteen vahingoittuminen. Uhkarohkeimmat poistavat nypyt höyläämällä ihokarvojen poistoon tarkoitetulla terällä, mutta höylä rikkoo helposti villan kuidut.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Virtuaaliammattikorkeakoulu

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vinkit villavaatteiden hoitoon: Näin tuuletat, peset ja säilytät oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X