Untuvatakin pesu on tarkkaa puuhaa – katso ohjeet, joiden avulla peset myös untuvapeiton ja -tyynyt

Untuvatuotteiden pesussa kannattaa noudattaa hoito-ohjeita, jotta ne kestävät hyvänä pitkään. Ota talteen ohjeet myös untuvatuotteiden säilytykseen.

Untuvatakin pesu on hyvä tehdä vuosittain ja tarvittaessa useamminkin. Joutsen neuvoo pesemään untuvatakin mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Puhtaana untuvan ominaisuudet ovat parhaimmillaan.

Lue myös: Onko villakangastakkisi täynnä nyppyjä? Älä osta uutta – näillä nikseillä takista tulee kuin uusi!

Untuvatakkia ei ole pakko pestä aina kokonaan. Jos takin päälliskangas likaantuu, lian puhdistamiseen voi riittää puhdas ja kostea liina tai vaateharja.

Untuvapeitto kannattaa pestä vuosittain ja untuvatyyny useammin tarpeen mukaan. Tyynyn päivittäinen pöyhiminen pitää täytteen kuohkeana ja pidentää pesuväliä.

Muista tuulettaa ja pöyhiä untuvatuotteita säännöllisesti. Kevyt pöyhintä riittää.

Untuvatakin pesu – samalla ohjeella onnistuu myös untuvapeiton ja -tyynyn pesu

  • Noudata aina valmistajan antamia pesuohjeita.
  • Untuva vaatii paljon tilaa ja vettä puhdistuakseen, joten varmista, että tuote mahtuu kunnolla pesukoneeseen. Koneeseen tulee jäädä tilaa noin 2/3 osaa.
  • Tyhjennä takin taskut, sulje vetoketjut ja tarranauhat. Irrota somisteet. Lopuksi käännä takki nurinpäin.
  • Kastele untuvatuote läpimäräksi ennen pesua.
  • Untuvatuotteet suositellaan pesemään untuvashampoolla, mutta voit käyttää pesemiseen myös mietoa nestemäistä pesuainetta. Käytä korkeintaan 1/3 normaalista pesuainemäärästä. Älä käytä jauhemaisia tai valkaisevia pesuaineita tai huuhteluainetta.
  • Untuva pestään yleensä 30 asteen hienopesuohjelmalla. Valitse ohjelma, jossa on runsas huuhtelu sekä tehokas ja pitkä linkous. Huuhteluohjelman voi käyttää isommilla untuvatuotteilla läpi 3-4 kertaa, jotta mahdolliset pesuainejäämät lähtevät pois.

Lue myös: Millainen pipo on juuri nyt erityisen trendikäs? Yksi viime vuosien suosikeista saattaa olla jo ”last season”

Untuvatuotteiden kuivaaminen

Tarkista tuotteen pesuohjeista, voiko tuotteen kuivata kuivausrummussa. Untuvatuotteet voi kuivata kuivausrummussa tai ilmavassa paikassa.

Käytä kuivausrummussa ohjelmaa, jossa on matala lämpötila ja pitkä kuivausaika. Välillä kuivausrumpu on hyvä pysäyttää ja pöyhiä untuvia käsin. Tasoita untuvatäyte kuivauksen jälkeen taputtelemalla ja pöyhimällä täytettä hellästi.

Jos untuvatuote vaatii tasokuivaamista, varmista, että kuivatustila on tarpeeksi avara ja hyvin ilmastoitu. Kostea kylpyhuone on huono paikka kuivaukselle. Älä laita märkää untuvatuotetta roikkumaan esimerkiksi henkariin, sillä veden paino voi venyttää tuotetta.

Pöyhi untuvaa usein ja säännöllisesti, kunnes täyte on täysin kuivunut, jotta täyte kuivuu tasaisesti eikä paakkuunnu.

Kuivumisaika vaihtelee. Rummussa kuivaus kestää muutamia tunteja, käsin kuivatettuna pari vuorokautta.

Untuvapeiton pesu

Kuva: Tommi Tuomi

Untuvatuotteiden säilytys

Varmista, että takki, peitto tai tyyny on täysin kuiva ja puhdas ennen varastointia. Kuivaa ja huolla märät ja likaiset untuvatuotteet aina ennen säilytykseen siirtämistä.

Säilytä untuvatuotteet huoneenlämmössä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Joidenkin untuvatuotteiden mukana voi tulla erillinen säilytyspussi, jossa tuotteen voi säilyttää suojassa valolta ja pölyltä. Säilytyspussi on pakkauspussia tilavampi eikä purista untuvaa kasaan.

Isot untuvatuotteet voi säilyttää myös suuressa pahvilaatikossa tai vaakatasossa hyllyllä. Älä säilytä untuvatuotteita henkariin ripustettuna.

Lähteet: Joutsen, Partioaitta ja Intersport

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Untuvatakin pesu on tarkkaa puuhaa – katso ohjeet, joiden avulla peset myös untuvapeiton ja -tyynyt

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X