Viherkasvien kasteluopas

Kasvitieteilijä ja huonekasviasiantuntija Visa Lipposella on kotona hoivattavanaan huikeat 300 huonekasvia, joten kastelukokemusta ja -tietoa häneltä löytyy. Hän kertoo, kuinka saat kasvisi menestymään.

Mistä tietää, että on aika kastella kasvit?
– Pehmeälehtiset kasvit saattavat alkaa nuokkua, mutta kovalehtisillä vedentarvetta ei näe ulospäin. Täytyy tuntea omat kasvit ja niiden olosuhteet. Kesällä monet huonekasvit kaipaavat runsaassa valossa paljon vettä, kun taas talvella pimeässä kasteluvälit ovat pidemmät ja kerta-annos pienempi.

Mikä on sopiva vesimäärä?
– Se riippuu kasvilajista, koosta, valon määrästä, huoneilman lämpötilasta ja sen kosteudesta.
Jopa sää ja kasvualusta vaikuttavat kastelumäärään. Kesällä multa kastellaan kauttaaltaan kosteaksi, talvella kastelujen välillä mullan tulee kuivahtaa. Sormen työntäminen multaan on toimiva tapa todeta, miten paljon vettä tarvitaan.

Pitääkö kasteluvesi seisottaa kannussa?
– Ei tarvitse. Kasteluveden voi valuttaa suoraan hanasta, kunhan ei käytä aivan kylmää vettä. Vesi voi tuntua kädessä haalealta, mutta se ei saa olla liian lämmintäkään.

Kumpi on parempi, alta- vai päältäkastelu?
– Altakasteluruukut sopivat minusta vain lajeille, jotka viihtyvät kosteassa. Toisaalta oikein isoille kasveille altakasteluruukku tarjoaa varmasti riittävästi vettä. Itse käytän tavallisia ruukkuja ja koetan muistaa kastella tarpeen mukaan.

Mitä tarkoittaa kasvin runsas tai niukka kastelutarve?
– Runsasta kastelua tarvitsevia lajeja kastellaan tasaisesti niin, ettei multaa talvellakaan päästetä rutikuivaksi. Niukan kastelun lajien annetaan kuivahtaa kastelujen välillä, ja niille vettä annetaan vähän kerrallaan.

Mitä voi tehdä, jos kasvi pääsee kuivumaan tai on tullut kasteltua liikaa?
– Kuivuuteen auttaa kasteleminen. Jos vesi hulahtaa pohjareiästä läpi, odotetaan, että vesi imeytyy aluslautaselta ennen kuin kastellaan lisää. Imeytymätön vesi kannattaa kaataa pois. Jos vettä on tullut kaadettua liikaa, ainoa keino on koettaa lisätä haihduttamista asettamalla kasvit lämpimään paikkaan, jossa ne haihduttavat enemmän. Hyvä konsti on käyttää matelijoille tarkoitettua lämpömattoa.

Onko sumuttamisesta hyötyä?
– Trooppiset kasvit nauttivat sumuttamisesta, sillä ne kärsivät kuivasta huoneilmasta. Se myös auttaa pitämään vihannespunkkikannat hallinnassa. Sumuttaminen vähentää myös lehtien pölyyntymistä.

Lue lisää viherkasveista:
Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä
Huonekasvien lisäys
Huonekasvien hoito – viisi vinkkiä
Huonekasvien kastelu – viisi vinkkiä
Helppoja viherkasveja kotiin

Kuvat: Pekka Holmström

Keskustelu

Kommentoi juttua: Viherkasvien kasteluopas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X