Napsahtiko huonekasvin varsi poikki? Kätevä teippikikka voi vielä pelastaa kasvin

Huonekasvin varsi saattaa joskus katketa vahingossa, ja sekös harmittaa. Varsi ei silti ole täysin menetetty tapaus, sillä ammattipuutarhureiden hyödyntämää teippikikkaa voi kokeilla myös kotioloissa.

Kun hartaasti kasvatetun tai vaikkapa kalliin huonekasvin varsi katkeaa, itku ei ole kaukana. Kasvivahinkoja saattaa tapahtua esimerkiksi muuton yhteydessä, kasvia siirtäessä, uudelleenistuttaessa tai jos kodin karvainen asukki tekee liian lähestä tuttavuutta kasvin kanssa.

Näitä tilanteita varten on olemassa näppärä kikka, jolla huonekasvin varren ja kauniin latvan voi yrittää vielä pelastaa – sähköteipillä nimittäin. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan ammattipuutarhurit käyttävät teippiä versojen pelastamiseen.

”Olen ollut töissä tomaattia viljelevällä puutarhalla, ja siellä teippasimme katkenneita tomaatin varsia sähkömiehen teipillä. Joskus latva katkeaa, ja jos se saadaan elvytettyä teippaamalla, kasvu pysyy muiden taimien tahdissa. Muuten tomaatti joutuu kasvattamaan varkaasta uuden latvan”, Kerttula kertoo.

kasvin varren korjaaminen teipillä

Tomaatin katkenneen varren voi pelastaa teipin avulla. Kuva: Hanna Linnakko

Teippikikka toimii parhaiten ruohovartisiin kasveihin

Kerttula uskoo, että huonekasveille voi testata samaa korjauskeinoa, vaikka on varmasti kasvikohtaisia eroja, miten teippaus toimii. Muitakin teippejä voi koettaa, kunhan ne ovat tarpeeksi jämäkkiä.

”Jos teippausta haluaa testata, ruohovartisilla kasveilla se toimii varmasti paremmin kuin puuvartisissa kasveissa.”

Kun katkenneen varren painaa pian kiinni ja vielä teippaa tiiviisti, johtosolukko lähtee toimimaan, ja kasvi saa katkenneen kohdan yli vettä ja ravinteita.

Mitä pienempi vaurio on, sitä paremmin teippi voi auttaa.

”Jos varsi on irti kokonaan, ennuste on epävarmempi kuin sellaisella, jossa vielä osa solukosta toimii.”

Vahinko ei ole peruuttamaton, vaikka varsi katkesi kokonaan. Katkenneen verson voi juurruttaa uudeksi yksilöksi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Napsahtiko huonekasvin varsi poikki? Kätevä teippikikka voi vielä pelastaa kasvin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X