Kokedamat ikkunalaudalla

Kokedama – katso ohje ja taiteile roikkuva viherkasviasetelma sammalpallosta

Tee viherkasveista japanilaisia kokedamoja, veistoksellisia sammalpalloja.

Trendikäs kokedama on vihersisustamisen uusi villitys. Viherkasviasetelmat tehdään ilman ruukkua muotoilemalla kasvualusta pallon muotoon.

Lue myös: Seinäamppeli tuo kotiin vehreyttä ja tyyliä – 5 ihanaa ideaa seinäamppeleihin sisustuksessa

kokedamat

Kokedama pitää sumuttelusta ja säännöllisestä upotuskastelusta.

Japanilaisten bonsaiden tunnelmaa henkivä istutus maisemoidaan ohuella levymäisellä sammalella. Sammal viihtyy paremmin hajavalossa ja varjossa, jolloin istutukseen kannattaa valita samankaltaisilla paikoilla viihtyviä kasveja. Näin sammal pysyy vihreänä ja kasvilla on otolliset olosuhteen menestyä.

Voit kokeilla veistoksellisiin istutuksiin mitä tahansa kasvia, jonka juuriston mahtuu sammalpallon sisälle pyöräyttämään. Parhaiten hajavalossa viihtyvät muun muassa orkideat, saniaiset, rönsylilja ja pennimuori. Vesilasissa juurrutetut viherkasvipistokkaat sopivat hyvin sammalpallojen tekoon, mutta tavallisesta ruukkuviherkasvistakin saa ylimääräisen mullan helposti ravistelemalla pois.

Japanilaiset käyttävät sammalpalloihin kasvuturvetta ja akadamaa, saviainespitoista kasvualustaa. Tavallinen multa käy myös, mutta saat siitä helpommin muotoiltavaa ja paremmin pallon muodossa pysyvää, kun lisäät joukkoon savipitoisempaa ainesta, esimerkiksi savea tai savipitoista vesikasvimultaa.

Japanilaiset pohtivat aina kasveilleen sopivan paikan, oli kyse ikebana-leikkokukka-asetelmasta, kokedamoista tai bonsaista. Mieti siis kokedamallesi hyvä paikka, jossa sen muoto piirtyy kauniisti. Älä sijoita kokedamaa paahteisimmalle ikkunalle, jotta sammal pysyy helpommin vihreänä ja hyvännäköisenä. Kokedaman näkee usein ripustettavan amppelin tapaan narusta roikkumaan, mutta sammalpallo on myös kaunis ja veistoksellinen vadille aseteltuna.

Lue myös Anna.fi:stä: Tuntuuko, ettet onnistu pitämään huonekasvejasi elossa? Listasimme eri olosuhteisiin sopivat helpot huonekasvit

Teet kokedama näin

Tarvikkeet:

  • viherkasvi
  • multaa (akadamaa tai muuta savipitoista multaa, kuten vesikasvimultaa)
  • levymäistä sammalta
  • narua
  • sakset
  • vettä
  • astia

tarvikkeet

Ohje:

1. Sekoita ja kostuta multa, jotta saat siitä muotoiltavaa. Kun mullan joukossa on vähän savipitoisempaa ainesta, esimerkiksi vesikasvimultaa, pysyy multa helpommin koossa. Savi on myös ravinteikasta ja pidättää kosteutta. Jos saat keramiikanharrastajalta pientä savimurua, sopii se myös mullan joukkoon (kuvassa savimurua). Muotoile kasvualustasta pallon muotoinen.

2. Puhdista viherkasvin juuret ylimääräisestä mullasta. Kääri ne sammaleeseen. Tee multapalloon painanne ja laita viherkasvi juurineen siihen. Piilota juuret kokonaan pallon sisään ja jatka pallon muotoilua. Tarkista, että kasvin kasvupiste ei jää liian syvälle pallon sisälle.

3. Kääri multapallo sammaleeseen. Kieputa narua sammalpallon ympärille, jotta saat sammaleen pysymään hyvin pallon peitteenä. Sido kiinni tukevasti ja tee narusta vielä ripustusnarut. Voit asettaa kokedamat myös vadille tai lautaselle.

kokedama kokedama

4. Hoida kokedamaa upottamalla se säännöllisesti hetkeksi vesiastiaan ja anna veden imeytyä kasvualustaan. Ripusta sammalpallo roikkumaan, jotta ylimääräinen vesi valuu pois ja vie sitten paikoilleen. Kastele kasviasi tällä tavoin tarvittaessa, noin kerran viikossa. Jos sammal ja multa kuivuvat, sumuttele tarvittaessa tai kastele useammin.

kokedama kokedama

Muista! Kerää sammalta vain maanomistajan luvalla. Älä kerää yhdestä paikasta liiaksi, jotta sammal pystyy uusiutumaan. Sammalta voi ostaa myös kukkakaupoista.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2016.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kokedama – katso ohje ja taiteile roikkuva viherkasviasetelma sammalpallosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X