Lilja on kaunis leikkokukka – katso 4 vinkkiä, joiden avulla liljat menestyvät maljakossa pitkään

Liljat ovat trendikkäitä ja haluttuja leikkokukkia. Niiden näyttävät kukat kestävät maljakossa pitkään näiden 4 vinkin avulla.

Lilja on vanha leikkokukka, mutta nyt se on löytänyt tiensä kotiemme arkeen. Vaikka yksi liljanoksa maksaa enemmän kuin moni muu leikkokukka, se kestää pitkään.

Lue myös: Neilikka kukoistaa pihalla ja maljakossa – katso hoito-ohje ja tutustu eri lajikkeisiin

Liljat ovat kauneimmillaan yksittäin tai muutaman oksan ryhmissä. Perinteiset liljavaasit ovat korkeita ja levenevät suuaukkoa kohti. Korkeajalkainen lattiamaljakko on hyvä hankinta. Siihen mahtuu kokonainen kimppu liljankukkia.

Valkoliljat ja orient-liljat tuoksuvat voimakkaasti. Jopa niin voimakkaasti, että tuoksu saattaa aiheuttaa oireita astmaatikoille. Ilmava tila, kuten lasitettu terassi tai parveke, on silloin tuoksuvalle liljakimpulle erinomainen sijoituspaikka.

Aasialaiset värililjat ja niin sanotut LA-liljat eivät tuoksu. Tietoa eri liljalajikkeiden tuoksuvuudesta tai tuoksuttomuudesta kannattaa kysyä kukkamyyjältä.

liljat

Suvi Laine

Lilja leikkokukkana: 4 vinkkiä

  1. Leikkaa kukkiin uusi imupinta terävällä veitsellä ja poista varresta lehtiä niin, etteivät ne ulotu maljakkoveteen.
  2. Asettele kukat maljakkoon puhtaaseen, viileään veteen, jossa on leikkokukkavirkistettä. Lisää vettä parin päivän välein.
  3. Leikkaa pois liljan heteet heti kukkien avauduttua. Jos siitepölyä varisee liinalle, se lähtee parhaiten pois kevyesti harjaamalla.
  4. Vie liljat yöksi viileään, jotta kukintaa kestää pitkään. Kuihtuvat kellot voit leikata pois yksitellen.

Puhdas ja jalo kukka

Liljat (Lilium) ovat koristekasvisuku, johon kuuluu noin 90 lajia. Liljoilla on ruohovartinen verso, joka kehittyy maanalaisesta sipulista. Sipulit ovat kuorettomat, siksi ne nahistuvat helposti. Liljoja kasvatetaan leikkokukiksi, ruukuissa ja puutarhassa.

Liljoihin yhdistetään hyveitä arvokkuudesta puhtauteen ja jalouteen. Lisää lajikkeita kehitellään koko ajan, myös mietotuoksuisia orient-liljoja.

Lähteet: Kasvien maailma (Otava), Kotimaiset Kasvikset ry ja Kauppapuutarhaliitto ry

Avainsanat

Keskustelu

Liljat ihania. Kasvata niitä pihassa sekä penkissä
että isoissa ruukuissa, yhdessä alkukesästä kukkivien
matalien kasvien seassa. Elokuussa kukkivat sitten
nekin.

Yllätyin, miten vaatimattomalla (lue: laiskalla) hoidolla liljat kukkivat. Vaikka omat liljani ovat lähes unohdettu kesän aikana – mitä nyt joskus olen roiskaissut vettä niiden juurille – ne jaksoivat kukkia upeasti.
Lienekö lajeissa eroja, en tiedä, mutta keltaliljat ja ruskoliljat pärjäävät Suomen kesässä hyvin.

Onko muilla kokemuksia vaativista lajeista?

Liljat on ihania maljakossa, kauniita, ylväitä ja kestäviäkin. Heteet kyllä kannattaa leikata pois, sillä ne varistavat pölyään todella tehokkaasti ja varsinkin silloin, kun kukka alkaa olla kukkinut ja yrittää varovasti siirtää maljakkoa pois.

Kaunis kukka, mutta parempi on hankkia vaasiin aasialainen lajike. Valkoliljat ovat kauniita, mutta tuoksu niin voimakas.

liljat olisivat ihania mutta millä saa liljakukot pois oma liljakasvatukseni loppui kun en jaksanut taistella niiden kanssa upotin niitä joka aamu fairiveteen silti ne vei voiton ei niihin myrkyt tehoa ei niitä ennen ollut keisarikruunuissa nyt niitä on kaikissa liljoissa tuontitavaraa varmaan

Itse olen nyppinyt liljakukkoja käsin ja yrittänyt pitää kasvupaikan suhtkoht ilmavana. Viime kesänä ei liljakukkoja ja niiden toukkamönjää liljoissa ollut, tänä kesänä taas nyppiminen ja nitistäminen on ollut päivittäistä. Liljakukkoja liljoissani ollut ollut parinkymmenen vuoden aikana vaihtelevasti. Ruskolilja taitaa olla lijakukkovapaa.

Kommentoi juttua: Lilja on kaunis leikkokukka – katso 4 vinkkiä, joiden avulla liljat menestyvät maljakossa pitkään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X