Kodinhoito

Kuolinpesän siivous on monella tavalla raskas urakka – tämän kattavan oppaan avulla selviydyt

Kuolinpesän siivous on osa surutyötä. Tämä konkreettinen tietopaketti auttaa alkuun isossa urakassa.

Kuolinpesän siivous tulee monille ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun vanhempi tai muu omainen menehtyy. Harvalla on kuitenkaan tietoa siitä, miten kuolinpesä siivotaan, koska tilanne on usein uusi – joskus yllättäväkin.

Kotiliesi koosti konkreettisen tietopaketin kuolinpesän siivoukseen. Juttua varten on haastateltu Kyllikki Forsiusta, Suomen hautaustoimistojen liiton kunniapuheenjohtajaa. Hänellä on vuosikymmenien kokemus kuolinpesien tyhjentämisestä.

Forsius muistuttaa kuolinpesän siivoajia tunnerajasta, joka on hyvä vetää ennen urakan aloittamista. Vaikka esinettä kohtaan on tunteita, sitä ei ole pakko säilyttää.

”Mitään ei ole pakko ottaa, jos ei tarvitse, eikä halua. Se ei ole loukkaus ketään kohtaan”, Forsius sanoo.

Lue myös: Kannattaisiko sinunkin aloittaa kuolinsiivous? Näiden 5 vinkin avulla pääset alkuun

Kenen vastuulla kuolinpesän siivous on?

Jos kuolinpesän osakkaita on yksi, siivouksen aloittaminen on helpompaa, kun voi toimia vapaasti.

Jos osakkaita on kaksi tai useampi, asioista tulee sopia yhdessä. Jos kaikki pesän osakkaat ovat siivouksen aloittamisesta yksimielisiä, sen voi aloittaa jo ennen perunkirjoitusta.

Asunnon siivoamisen ja tyhjentämisen voi tehdä ennen perunkirjoitusta. Asunnon myyminen tapahtuu perunkirjoituksen jälkeen.

Muistilista: Kuolinpesän siivous

Muuta tärkeää muistettavaa:

kuolinpesän siivous
Jos et itse halua tyhjentää kuolinpesää, etsi hakukoneen tai hautaustoimistojen kautta palvelu, joka hoitaa työn puolestasi. © iStockphoto

Lue myös: Ulla, 81, lopettaisi vouhotuksen kuolinsiivouksesta: tärkeät tavarat kertovat suvun tarinaa

Kauanko aikaa kuolinpesän siivoukseen tulee varata?

Se riippuu paljon siitä, kuinka iso omaisen asunto on ja minkälaista elämää siellä on eletty. Jos vainaja on ollut perussiisti, siivoaminen voi hoitua jo muutamassa tunnissa. Perustyhjennykseen, jossa kaikki käydään läpi, on hyvä varata aikaa viikko.

Mitä jos vainaja on kuollut kotiin? 

Jos asunto on todella epäsiistissä kunnossa sen vuoksi, että vainaja on kuollut kotiin, asuntoon kannattaa tilata välittömästi ulkopuolinen kalmasiivous. Ammattilaisilla on osaamista ja laitteet tarvittavaan otsonointiin.

Forsius suosittelee, että kalmasiivous jätetään ammattilaisille surutyön keskellä, jotta asuntoon on miellyttävämpää mennä tyhjentämään tavaroista. 

Mitä kuolinpesästä kannattaa ainakin ottaa talteen?

Ota talteen korut, merkkituotteet, vanhat hopeat, kansallispuvut, antiikkiastiat, taulut ja vanhat kokoelmat. Niiden mahdollisia arvoja kannattaa selvitellä jälkikäteen. Esimerkiksi kirjakokoelmassa voi olla arvokas painos. Katso tavaroita sillä silmällä, voivatko ne olla antiikkia tai muuten historiallisesti arvokkaita.

Mitä kuolinpesästä voi heti hävittää?

Heitä surutta pois huonoksi menneet vaatteet, vanhat työkalut, kuluneet käyttöastiat, vanhat tietosanakirjat ja muut tavarat, joilla ei ole käyttöarvoa seuraaville polville.

Vie lajitellut tavarat sorttiasemalle, etteivät ne pyörisi nurkissa asunnon mahdollisen esittelyn ajan.

Mistä saa apua, jos ei itse halua tai voi siivota?

Hautaustoimistoilla on usein yhteystyökumppaneita, jotka voi pyytää arvioimaan irtaimiston arvon. He voivat ostaa osan kalusteista ja tarvittaessa myös tyhjentävät koko asunnon.

Jos kuolinpesällä on arvoa, tyhjennyksestä ei välttämättä tarvitse maksaa, mutta jos pesä on arvoton, tyhjennys voi maksaa.

Kuolinpesän tyhjennyspalvelu on erityisen hyödyllinen silloin, jos omaiset asuvat ulkomailla, eivätkä halua mitään kuolinpesästä. Suurten omakotitalojen tyhjennykset voivat vaatia roskalavan ja kuorma-autoja. Ammattilaisilla on resursseja tällaisten kohteiden siivoamiseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuolinpesän siivous on monella tavalla raskas urakka – tämän kattavan oppaan avulla selviydyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.