Kodinhoito

Onko kodissasi tekokuusi? Näitä neuvoja noudattamalla nautit siitä vielä monta joulua

Tekokuusi on huoleton valinta mutta ihan ilman huolenpitoa sitä ei kannata jättää. Martat paljastavat parhaat vinkit, joilla tekokuusi pysyy hyvänä vuodesta toiseen.

Joulukuusi koristeineen on yksi joulun perinteistä, joista ei hevillä luovuta. Vaikka aito kuusi tuoksuineen tuo kotiin omanlaisensa tunnelman, on yhä useampi viime vuosina päättänyt korvata aidon kuusen tekokuusella.

Syitä tähän on monia. Joskus allergiaoireet tai lemmikit saattavat estää aidon kuusen hankkimisen, toisinaan taas halutaan etsiä kestävämpiä ratkaisuja. Tekokuusi kestää aitoa pidempään, sillä siitä nauttii parhaimmillaan vuosikausia.

Toisin kuin usein luullaan, pitkäikäisyys ei välttämättä tule itsestään. Tekokuusesta on hyvä huolehtia, jotta siitä on iloa mahdollisimman monena joulupyhänä.

Kotiliesi kysyi näin joulun kynnyksellä Kymenlaakson Martoilta parhaat vinkit tekokuusen hoitoon, säilytykseen ja puhdistukseen.

1. Noudata valmistajan ohjeita tekokuusen hoidossa

Martat muistuttavat ensitöikseen, että kaikkein tärkeintä tekokuusen säilytyksessä ja käytössä on noudattaa aina valmistajan antamia ohjeita.

Pakkauksesta löytyy lähes poikkeuksetta ohjeet muun muassa kuusen kasaamiseen, jotka kannattaa lukea huolellisesti ennen kuusen pystyttämistä.

”Kuusen kasaamisessa oksia on käsiteltävä hyvin varovaisesti, jottei oksista irtoa turhaan neulasia”, Suvi Ojanen Kymenlaakson Martoista huomauttaa.

2. Sijoita kuusi kotiin fiksusti

Aseta tekokuusi aina tasaiselle alustalle, jotta se pysyy tukevasti pystyssä.

”Perheissä, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä, kuusen paikkaa kannattaa miettiä erityisen tarkasti, jottei syntyisi vaaratilanteita esimerkiksi kuusen kaatumisen takia.”

Tekokuusta ei koskaan kannata sijoittaa paikkaan, johon aurinko paistaa suoraan, jottei kuusen väri pääse haalistumaan.

”Harvemmin joulukuussa aurinko paistaa niin voimakkaasti, mutta tämä on hyvä huomioida myös kuusen ympärivuotisessa säilytyksessä”, Ojanen lisää.

Jätä kuusen ja kuuman patterin tai takan välille riittävä etäisyys.

3. Ole tarkkana koristeiden kanssa

Tekokuusien oksat ovat yleensä tukevampia kuin aitojen kuusten. Siitä huolimatta Martat muistuttavat, että tekokuusen koristelussa kannattaa olla tarkkana. Varo valitsemasta oksille liian painavia koristeita, jotta oksat eivät taivu koristeiden painosta.

”Muuten kuusen voi koristella mielensä mukaan. Aitoja kynttilöitä ei kuitenkaan kannata tekokuusessa käyttää palovaaran vuoksi. Turvallisempi vaihtoehto ovat led-valosarjat.”

Tekokuusen koristelu.
© iStockphoto

4. Tekokuusen hoito joulun jälkeen

Kun joulun pyhät ovat ohi ja loppiaisena tulee aika luopua kuusesta, kannattaa tekokuusi tuulettaa ulkona.

Martat kehottavat pyyhkimään kuusen oksat pölyhuiskalla, sillä muovinen tekokuusi kerää pölyä siinä missä muutkin kodin paikat.

”Kun tekokuusta puretaan säilyttämistä varten, kannattaa oksat irrottaa tai taitella varovasti ja asetella huolellisesti säilytystä varten. Tekokuusi on hyvä säilyttää omassa pakkauksessaan tai erillisessä säilytyspussissa. Säilytyspaikaksi kannattaa valita paikka, jossa ei ole vaaraa jyrsijöistä”, Ojanen vinkkaa.

5. Muista hävittää oikeaoppisesti

Kuten sanottua, muovikuusesta on usein tarkoitus nauttia monta joulua. Mikäli kuusi on kuitenkin jo aikansa elänyt tai ottanut pyhinä niin pahoja osumia, ettei käyttö ole enää mahdollista, on kuusi hävitettävä oikeaoppisesti.

”Tarkoitushan on, että muovikuusta käytetään vuodesta toiseen, jolloin sen ympäristövaikutukset pienenevät joka vuosi. Jos kuitenkin poistat tekokuusen käytöstä, tarkistathan oman paikkakuntasi jäteyhtiön ohjeistuksen tekokuusen lajittelusta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko kodissasi tekokuusi? Näitä neuvoja noudattamalla nautit siitä vielä monta joulua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.