Huonekasvit

Mitäpä jos laittaisit joulukuusen tänä vuonna maljakkoon? Katso 6 inspiroivaa kuvaa ja vinkit, joiden avulla saat kuusesta kaiken ilon irti

Maljakkoon laitettu kuusi on oiva vaihtoehto perinteiselle joulukuuselle etenkin, jos neliöitä on niukasti. Pieni havu näyttää hurmaavalta isossa lasiastiassa.

Monessa pienessä kodissa voi vain unelmoida isosta joulukuusesta. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja. Viime vuosina trendanneet huonekuusi, ruukkukuusi ja joulumänty tuovat joulun tunnelmaa pieneen tilaan.

Joulukuusi maljakossa on myös yksi ratkaisu, jota on näkynyt viimeisten vuosien aikana sisustuslehtien sivuilla. Maljakoksi käy esimerkiksi iso lasipullo tai -tölkki. Joulupuu viihtyy leikkokukan lailla vedessä.

Lue myös: Tiesitkö? Joulukuusi voi tappaa kodin muut huonekasvit – näin vältyt kasvivahingoilta

Joulukuusi maljakkoon: Mistä pieniä kuusia ja mäntyjä saa?

Puun saa nostaa juurineen tai kaataa vain omalta maalta tai muualta maanomistajan luvalla. Edes hakkuutöiden jäljiltä metsään jääneitä kuusia ei saa hakea ilman metsänomistajan lupaa.

Floristimestari ja Järvenpään kukkatalon omistaja Saija Sitolahti suosittelee kyselemään tutuilta, olisiko heidän metsässään tarvetta harventamiselle.

”Aika monella on Suomessa pieni pläntti metsää. Siinähän on hyvä syy jutella naapureille”, Sitolahti sanoo.

Pienen kuusen perään voi kysyä myös kuusikauppiaalta tai puutarhaliikkeestä. Puutarhaliikkeet saattavat myydä kuusentaimia.

”Jos luonnonkuusta ei löydy, kukkakaupoissa on paljon erilaisia pikkuhavuja. Vaikka ne myytäisiinkin multaruukussa, ne toimivat hyvin maljakossa, kun mullan karistelee pois.”

Juurineen vai rungosta poikki? Näin hoidat maljakkokuusta

Joulupuun voi laittaa veteen joko juurineen tai rungosta katkaistuna. Sillä ei ole Sitolahden mukaan vaikutusta kuusen kestävyyteen, vaan kyse on silkasta visuaalisesta seikasta.

”Itse laittaisin puun juurineen veteen, koska juuret näyttävät kivoilta läpinäkyvässä lasiastiassa.”

Maljakkokuusta ei tarvitse erityisemmin hoitaa. Lämpimässä sisätilassa se alkaa yleensä varista jo viikossa tai parissa. Viileä tila, kuten veranta tai terassi, pitää puun pidempään hyväkuntoisena.

Maljakon vesi kannattaa vaihtaa muutaman päivän välein, koska se muuttuu nopeasti rusehtavaksi. Veden voi myös pitää puhtaana laittamalla siihen kukkakaupoista saatavaa kukkavirkistettä tai tipan klooria.

Lue myös: Havukasvit kuuluvat jouluun, mutta miten ne saa pidettyä elossa talven yli? Kiinnitä huomiota erityisesti 2 asiaan, kun kannat havuja kotiin

Joulukuusi maljakkoon, lasitölkkiin tai -pulloon: 6 inspiroivaa kuvaa

Pieni joulupuu sopii sisustuselementiksi niin maalaiskotiin kuin moderniinkin sisustukseen, ja se on kaunis ilman koristeitakin. Katso kuvat ja poimi ideat joulupuiden asetteluun maljakkoon, lasitölkkiin tai -pulloon:

Joulukuusi maljakossa

Maljakko kannattaa valita suuaukon ja astian korkeuden mukaan. Liian isossa suuaukossa puu kallistuu vinoon. Mitä korkeampi kuusi, sitä tukevampi ja korkeampi maljakko on tarpeen.

Joulukuusi maljakossa
Pikkuruinen metsäkuusi näyttää kauniilta Iittalan Raami-maljakossa. Kuva: Annabelle Antas
Joulukuusi maljakossa
Kuusen juuret näkyvät kauniisti läpikuultavan maljakon läpi. Isot suuaukot tekevät maljakon pesemisestä helpompaa. Kuva: Mirva Kakko

Joulupuu lasitölkissä

Karhulan lasitehtaan ja muiden tehtaiden valmistamat keittiötölkit on alun perin tarkoitettu ruoan, kuten hillon, säilytykseen. Nykyään tölkit ovat suosittuja sisustuselementtejä.

Joulupuu lasitölkissä
Keittiötölkki sopii hyvin kuusen maljakoksi. Tölkkejä löytää kirpputoreilta 10–20 eurolla. Kuva: Krista Keltanen
Joulupuu lasitölkissä
Kuivatut appelsiiniviipaleet sopivat mainiosti pienen maljakkokuusen minimalistiseen tyyliin. Kuva: Camilla Hynynen

Joulukuusi isossa lasipullossa

Lasipullot ovat täydellisiä joulupuun maljakoiksi, sillä pienen suuaukon ansiosta puu pysyy suorassa. Tarkista kuitenkin, että puunrunko mahtuu suuaukon läpi. Vanhat isokokoiset lasipullot maksavat kirpputoreilla noin 20–40 euroa.

Joulupuu lasipullossa
Pienet led-valot tekevät joulukuusesta vähän loisteliaamman. Patterit roikkuvat piilossa pullon takana. Kuva: Krista Keltanen
Joulukuusi isossa lasipullossa
Maljakkokuusi on oiva tapa tuoda joulun tunnelmaa eri puolille kotia. Kuka sanoo, että joulukuusen pitäisi olla olohuoneessa? Kuva: Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitäpä jos laittaisit joulukuusen tänä vuonna maljakkoon? Katso 6 inspiroivaa kuvaa ja vinkit, joiden avulla saat kuusesta kaiken ilon irti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.