Kodinhoito

Haaveissa toimiva eteinen? Nämä ammattijärjestäjän 5 vinkkiä auttavat toteuttamaan sen hetkessä

Eteinen on yksi kodin haastavimmista huoneista. Ammattijärjestäjä antaa parhaat vinkit, joiden avulla pienikin eteinen pysyy järjestyksessä ilman suurempia ponnisteluja.

Hyllyt pursuavat, lattia täyttyy kengistä ja takkia ei meinaa saada mahtumaan kaappiin. Kuulostaako tutulta?

Sekainen ja ääriään myöten täynnä oleva eteinen tuskastuttaa päivästä toiseen, kun kodista lähteminen ja sinne saapuminen on hankalaa puhumattakaan siivoamisesta.

Miten luoda toimiva eteinen tilan koosta riippumatta ilman remonttia? Ammattijärjestäjä ja Kodin Kevennys -yritystä pyörittävä Tarja Kapp listasi Kotiliedelle vinkit, joiden avulla jokainen voi kesyttää sekasorron ja saada eteisen järjestykseen.

Lue myösEteisen matto ei saa olla liian paksu eikä kapea – lue 5 neuvoa täydellisen maton valintaan

Eteinen.
© Frida Steiner

1. Järjestä jokaisen tavaroille oma paikka

Kappin mukaan jokaiselle vaatteelle ja asusteelle olisi hyvä löytää eteisestä oma paikka, ja mielellään niin, että jokainen asunnossa asuva tietää, missä hänen omat tavaransa ovat.

”Ihmisellä on taipumus arvostaa omia tavaroitaan ja vaatteitaan enemmän kuin toisten. Siksi ikioma tila omille vaatteille toimii yleensä hyvin. Päiväkodeissa saadaan samalla metodilla pidettyä eteisaulat siisteinä, vaikka samassa tilassa voi olla parhaimmillaan useamman kymmenen pienen lapsen ulkovaatteet”, Kapp toteaa.

Varaa jokaiselle perheenjäsenelle oma kori tai laatikko pipoille, hanskoille ja kaulahuiveille. Koukut seinässä toimivat hyvin lasten takeille. Aikuisten takeille voi asentaa vaatetankoja eri korkeuksille. Myös lemmikkien tarvikkeille ja vieraiden takeille kannattaa varata oma tilansa.

2. Helpota järjestyksen ylläpitoa 

Asiat päätyvät omille paikoilleen sitä varmemmin, mitä helpompaa niiden paikoilleenlaittaminen on.

Esimerkiksi kenkiä on Kappin mukaan helpompi säilyttää avohyllyillä kuin kaapiston alaosassa takkien alla. Avohyllyt ovat niin ikään helpompia käyttää kuin esimerkiksi kenkäkaapit ja niiden yläreunasta avattavat luukut.

Lisäämällä vaatetankoon pari ekstrahenkaria varmistat, että kaikille takille löytyy paikka.

”Jos säilytystilaa on eteisessä niukasti ja perheenjäsenet ovat pitkiä, voi yläkaapeista poistaa ovet. Yläkaappeihin voi säilöä kauniisiin koreihin aikuisten pipoja, kaulahuiveja tai vaikka pyöräilykypäriä. Ilman ovea olevaa yläkaappia on vaivaton käyttää. Kevyen korin taas voi helposti nostaa katseen korkeudelle ja saada näin koko kaapin sisällön kerralla esiin”, Kapp neuvoo.

”Läpinäkyvät laatikot ja korit ovat helpompia eteiskäytössä kuin läpinäkymättömät. Olipa kori tai laatikko läpinäkyvä tai ei, sen käyttö helpottuu vielä lisää, kun sen nimikoi joko käyttäjän nimellä tai sisällöllä. Dymo-tarrat toimivat nimikoinnissa hyvin.”

Toimiva eteinen.
© Ari Heinonen

3. Muista myös pienet tavarat

Eteisessä ei suinkaan säilytetä ainoastaan kenkiä, ulkovaatteita ja asusteita. Kodista poistuttaessa käden ulottuville saattaa kaivata esimerkiksi heijastimia, avaimia, sateenvarjoja tai koirankakkapusseja.

Näille Kapp suosittelee etsimään eteisestä oman paikan, josta pienetkin arjen tavarat ovat helposti jokaisen löydettävissä.

”Jos eteisessä on vetolaatikoita, laatikon voi jakaa avonaisilla irtolaatikoilla niin, että kaikille pikkutavaroille muodostuu oma paikkansa: avaimet yhteen, heijastimet toiseen ja koiran kakkapussit kolmanteen lokeroon”, Kapp listaa.

4. Kiinnitä huomiota kalusteisiin ja valaistukseen

Kalusteiden ja säilytysratkaisujen koko ja mittasuhteet vaikuttavat paljon eteisen toimivuuteen. Esimerkiksi liian suuri kaappi tekee liikkumisesta vaikeaa mutta liian pieneen ei mahdu kaikki tarvittava.

Tilasta on aina hyvä löytyä tuoli tai muu istuin sekä yksi laskutaso. Peilin tulee olla riittävän iso ja oikealla korkeudella.

”Valaistukseen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä puolipimeässä eteistilassa hapuilu on iso este tilan toimivuudelle ja hyvä valaistus lisää turvallisuutta.”

5. Toimiva eteinen voi vaatia karsimista

Joskus pelkkä järjestely ei riitä, vaan tavaraa on kertynyt liikaa. Tällöin inventaarion tekeminen on paikallaan. Turhasta tavarasta luopuminen vapauttaa tilaa käytössä oleville asioille.

Kappin vinkki on käydä läpi kaikki tavarat ja vaatteet, joita eteisessä säilytetään.

”Mieti kriittisesti ja kyseenalaista: ovatko vaatteet sellaisia, jotka voisit vaikka heti pukea yllesi? Kuuluvatko ne tähän vuodenaikaan ja sesonkiin? Ovatko ne ehjiä ja oikean kokoisia?”

Toimiva eteinen.
© Otavamedia

Lue myös Annan juttu: Arvaatko, mikä eteiskuva on kenenkin julkkiksen kodista? Jonna Geagea, Timo Lavikainen ja muut tutut antoivat kurkistaa kotiinsa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveissa toimiva eteinen? Nämä ammattijärjestäjän 5 vinkkiä auttavat toteuttamaan sen hetkessä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.