Puutarha

Sammaleen poisto nurmikolta on helppoa, mutta sammal saattaa tulla takaisin – näin saat sammalen lopullisesti pois

Sammal puutarhassa jakaa mielipiteet: yhdelle se on rikkaus ja toiselle haitta. Katso vinkit, miten sammaleen poisto ja kasvatus onnistuu.

Sammal voi vallata puutarhan monesta syystä. Vastasimme kysymyksiin, miten sammaleen poisto ja ehkäisy onnistuu sekä miten sammaloitumista voi halutessaan jouduttaa. Lue vastaukset!

Lue myös Annan juttu: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Miksi puutarha sammaloituu?

Sammal ei valtaa tilaa toisilta kasveilta rikkakasvien tapaan, vaan syy sammaloitumiseen on useimmiten kasvuolosuhteissa.

Vanhoissa puutarhoissa on tavanomaista, että ainakin osassa puutarhaa kasvaa sammalta. Monet sammalista viihtyvät ennen kaikkea varjoisissa ja kosteissa paikoissa.

Nurmikko voi sammaloitua, koska maa on liian kosteaa, se on tiivistynyt ja siksi sen läpäisykyky on heikentynyt tai maassa on liian vähän ravinteita.

Monet sammalet viihtyvät happamassa kasvualustassa.

Onko sammal haitaksi?

Sammal on arvokas vanhoilla muureilla, kivien päällä ja puutarhan varjoisissa kohdissa. Paikoissa, joissa mitään muuta ei välttämättä kasvakaan.

Nurmikolla sammalesta voi olla on haittaa, koska sammal on etenkin kosteana liukkaampi pinta kuin nurmiheinä.

Sammaleen poisto ei ole pakollista, sillä sammal on kaunis koriste.

Sammaleen poisto ei ole pakollista, sillä sammal on kaunis koriste.

Miten sammaleen poisto nurmikolta onnistuu?

Sammalen saa pois nurmikolta käyttämällä kaupoissa myytäviä, sammaleen poistoon tarkoitettuja aineita. Keväällä levitettävä, rakeina tai nesteenä annosteltava aine tuhoaa sammalen, joka kellastuneena haravoidaan pois.

Joskus sammaleen poistoon riittää pelkkä haravointi.

Sammaleen poistoon tarkoitetut aineet sisältävät ravinteita, jotka rehevöittävät nurmikon kasvua. Jos nurmikkoon jää sammalen jäljiltä isoja aukkopaikkoja, paikkaa aukot uusintakylvöllä.

Lue myös: Nurmikon kylvö olisi tarpeen, mutta milloin ja miten kylvetään nurmikko? Näiden vinkkien avulla onnistut!

Mekaanisesti tai kemiallisesti poistettu sammal saattaa valoisalla paikalla pysyä pois jopa vuosia. Ennen pitkää sammal palaa, ellei sammaloitumisen syihin puututa. Paikka voi olla esimerkiksi liian pimeä nurmiheinien menestymiselle tai puutarhan ojitus voi olla häiriintynyt.

Miten sammaleen poisto kukkapenkistä tai kasvimaalta onnistuu?

Sammalta syntyy myös kukkapenkkiin ja kasvimaalle, jos maa on liian kosteaa tiivistymisen tai varjoisuuden vuoksi. Sammalen voi silloin estää vain parantamalla kasvuoloja: lisäämällä valoa, maan läpäisykykyä ja laittamalla ojituksen kuntoon. 

Keväällä laatikkoviljelmässä tai lavakauluksessa saattaa kasvaa sammalta – kasvualusta on silloin tödennäköisimmin tiivistynyt. Viljelyä voi jatkaa, kun maa on muokattu ja siihen on lisätty eloperäistä ainesta, kuten kompostia. Myös karkeahkon hiekan lisääminen parantaa kasvualustan läpäisykykyä.

Useimmat sammalet viihtyvät maamme luonnostaan lievästi happamassa maassa. Puutarhakasvien istutusalueiden perus- ja ylläpitokalkitus auttaa pitämään kasvuolosuhteita sammalille epäsuotuisina.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

Kuinka sammaloitumisen voi estää?

Jo puutarhaa perustettaessa kannattaa perehtyä puutarhan hyvinvoinnin perusedellytyksiin. Niihin kuuluvat muun muassa tontin ojitus, sopivasti kosteutta pidättävä kasvualusta, hulevesien hallinta ja oikeiden kasvien istuttaminen oikeille kasvupaikoille.

Samat edelletykset ovat tärkeitä tekijöitä sammaloitumisen ehkäisyssä. Pidä puutarhan perustusvaiheessa huoli riittävästä salaojituksesta, paksusta kasvualustakerroksesta ja kasvien istuttamisesta oikeisiin paikkoihin.

Vaikka puutarhan suunnittelisivat ja rakentaisivat ammattilaiset, kaikkea ei voi ennustaa, ja eteen saattaa tulla vuosien tai vuosikymmenten kuluttua piharemontti. Pihan saneerausta suunnitellessa tarkistetaan pihan ojitus, kasvien kunto ja asukkaiden nykyiset tarpeet.

Miten sammal saadaan kasvamaan puutarhassa?

Kaikki eivät karsasta sammalta pihallaan – sitä jopa suositaan. Varjo ja kosteus tuottavat helpoimmin sammalpuutarhalle otolliset olosuhteet.

Sammalten siirtoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Sammalta voi kokeilla siirtää omalla tontilla tai luvan kanssa. Kerätty sammal silputaan ja siihen lisätään jugurttia, piimää tai ykkösolutta niin paljon, että seoksesta tulee juoksevaa. Valmis seos levitetään valittuun pintaan.

Siirrä sammalta sinne, missä se kasvaa luontaisesti. Usein sopiva paikka on puiden ja rakennusten varjossa. Sammal voi menestyä myös varjoisten puutarhojen pihakiveyksillä ja pulterikivien päällä.

Kasviryhmiä reunustavat turveharkot ovat sammalelle hyvä alusta. Upota penkkiä reunustavat harkot osittain maan sisään, jotta ne imevät itseensä kosteutta. Jos siirrät sammalta palasina, kiinnitä kappaleet vaikkapa puutikuilla aluksi alustaansa.

Varjoisassa metsäpuutarhassa sammalta muodostuu luonnostaan. Jos joudutat sammaloitumista siirteillä tai sammalsilpulla, muista kastella paikkaa usein.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sammaleen poisto nurmikolta on helppoa, mutta sammal saattaa tulla takaisin – näin saat sammalen lopullisesti pois

Sinun täytyy kommentoidaksesi.