Puutarha

Vau, millainen kaktuspuutarha ja vielä Suomessa! Katso kuvat Elinan ja Jussin ihmeellisestä puutarhasta, josta löytyy jopa 30-vuotias kaktus

Elina ja Jussi Koski kasvattavat ruukkupuutarhassaan kaktuksia. Kukintaa tärkeämpää on kasvien erikoinen ulkomuoto ja graafisuus.

Betonipengerrystä ja aurinkoista terassia koristavat punasaviset ruukut. Ruukkuja eivät vehreytä kesäkukat, vaan täällä kasvillisuudessa on särmää ja luonnetta. Opuntiat, syyläkaktukset, agaavet, rahapuut ja mehiruusukkeet siivittävät ajatukset etelän maiden ja aavikoiden tunnelmiin.

Lue myös: Kaktus on kasvien kingi – lue, miksi sinäkin tarvitset sellaisen kotiisi

kaktuspuutarha

Kaktukset, mehiruusukkeet ja erikoiset pelargonit ovat tärkeä osa aurinkoisen paikan ruukkupuutarhaa.

Penkeille, pöydille ja portaille on aseteltu rennosti pieniä ja suuria ruukkuryhmiä.

”Asuimme 1990-luvulla Italiassa ja myöhemmin Portugalissa, ja siellä kaktukset ja muut mehikasvit ovat tavallisia puutarhan ruukkukasveja. Siksi ne tuntuvat kotoisilta”, Elina ja Jussi Koski sanovat.

kaktuspuutarha

Erikoiset kasvit kiehtovat Elinaa ja Jussia. Kaktukset ja muut mehikasvit tulivat tutuiksi, kun pariskunta asui Italiassa ja Portugalissa.

Pispalalaistalon 260 neliön puutarha on rakennettu jyrkkään rinteeseen, joka on aikoinaan taltutettu betonipengerryksin. Rinne asettaa haasteita asumiseen ja puutarhanhoitoon.

Puutarhan peruskasvillisuutena on perennoja, koristepensaita ja havuja. Ruukkupuutarhan kasvit pariskunta on kerännyt vuosien mittaan. Vanhimpien joukkoon lukeutuvat Italiasta ja Portugalista tuodut agaavet ja Elinan vanhemmilta saadut kaktukset, joilla on ikää noin 30 vuotta.

Vuosien varrella aurinkoinen terassi on osoittautunut erinomaiseksi paikaksi kasvattaa kaktuksia, myös taivasalla.

kaktuspuutarha

Jyrkkään rinteeseen on tehty betonimuurin avulla pengerryksiä. Elina ja Jussi laittoivat muuria vasten hyllyjä, joihin siirretään kesäksi osa kaktuskokoelmasta.

Lue myös: Kaisa ja Esa rakentavat pihaansa kuin palapeliä: ”Jokainen kivi on kieritelty ja kasvi istutettu moneen kertaan” – katso kuvat yli hehtaarin tontista!

Säiden armoilla

Kaktukset ja mehikasvit viettävät kesät ulkona, mutta valtaosan Elina ja Jussi siirtävät talveksi viileään varastoon ja sisälle huonekasveiksi.

kaktuspuutarha

Varjoisassa kasvavat huonekuuset ja japanilaiset sammalpallot, kokedamat.

”Kaktukset saavat vettä sateella. Annamme mullan kastua, mutta peitämme kaktukset, jos vettä sataa liikaa.”

Kesä on kaktusten kasvuaikaa, ja aurinkoisina jaksoina kaktukset kaipaavat kastelua. Kastelujen välissä mullan pitää antaa kuivua kokonaan.

Lue myös: Nappaa hoitovinkit: helpot mehikasvit sopivat näyttäväksi sisustuselementiksi

kaktuspuutarha

Jussi on innostunut kasvattamaan muun muassa eri mehikasvipistokkaista taimia kasvihuoneessa.

Kaktukset ruukutetaan hengittäviin saviruukkuihin. Herkät pienet juuret saattaisivat kärsiä liiasta kosteudesta muovisissa taimiruukuissa.

”Kesällä ulkona kaktukset nauttivat luonnollisesta lämpötilanvaihtelusta. Lepokaudellakin lämpötila saa reilusti laskea ja kastelua vähennetään minimiin”, Elina sanoo.

kaktuspuutarha

Kaksi terassitasoa ovat oivallisia ruukkupuutarhalle. Aurinkoisella paikalla kaktukset nauttivat runsaasta valosta ja lämmöstä kuin luonnonvaraisilla kasvupaikoillaan. Runsaina sadejaksoina Elina ja Jussi suojaavat kaktuksia liialliselta sateelta ja märkyydeltä.

Toisinaan kaktukset ilahduttavat kukkimalla. Kukinnan salaisuutena on yleensä säilytys viileässä lepokaudella. Ei haittaa, vaikka lämpötila laskisi jopa lähelle nollaa, mutta pakkaselle se ei saa painua.

”Huoneenlämmössä kasvavista kaktuksista voivat kukinnalla ilahduttaa pallokaktus, piispanhattu, syyläkaktus, pallerokaktukset ja rusko-opuntia. Lannoitus ei varsinaisesti paranna kukintamahdollisuuksia. Vähätyppinen kaktuslannoite ja merileväuute riittävät kasvun turvaamiseksi”, Elina toteaa.

kaktuspuutarha

Hernesypressi ‘Boulevard’ koristi joulukukkaistutusta. Elina istutti pikkutaimen puutarhaan ja nyt sillä on kokoa parin metrin verran.

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 16/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vau, millainen kaktuspuutarha ja vielä Suomessa! Katso kuvat Elinan ja Jussin ihmeellisestä puutarhasta, josta löytyy jopa 30-vuotias kaktus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.