Puutarha

Minne lajitellaan multapussi, entä kukkaruukut? Näin puutarhan jätteet tulisi lajitella

Puutarhassa tulee yllättävän paljon jätettä. Lue, miten erilaiset jätteet pitäisi lajitella.

Multaa ja multapusseja, kukkaruukkuja ja kuihtuneita kukkia. Kaiken kauneuden lisäksi puutarha tuottaa jonkin verran myös ei-niin-kaunista katseltavaa. Jätteiden lajittelussa sormen ei tarvitse kuitenkaan mennä suuhun. Kokosimme listan yleisistä puutarhan jätteistä ja niiden oikeaoppisesta kierrätyksestä.

Lue myös: Ota puutarhasanasto haltuun! Nämä termit jokainen kotipuutarhuri haluaa tietää

Puutarhan jätteiden lajittelu

Kasvien katekankaat, muovit ja aluskankaat = Voi laittaa loppujäteastiaan.

Keraamiset kukkaruukut = Sekajätettä.

Kukkien käärepaperi = Kartonki-, paperi- ja pahvipakkaukset kuuluvat kartonginkeräykseen. Käärepaperia voi käyttää biojätteen pakkaamiseen, jos käärettä ei ole muovitettu.

Metallinen harava tai lapio = Metallinkeräykseen käyvät esineet, joista suurin osa on metallia. Pienet esineet, kuten metallipurkit, menevät kiinteistön pienmetallikeräykseen tai Rinki-ekopisteisiin, suuri metalliromu esimerkiksi Sortti-asemille.

Multa = Ruukkujen kukkamulta käy biojätteeseen. Suuremmat määrät, kuten peräkärrykuormat, maa-ainesta esimerkiksi pihalta ja puutarhasta kuuluvat Sortti-asemille kiviainekseen tai kuntien maankaatopaikoille.​

Muoviset istutusruukut = Tuotteen kanssa ostetut ja kertakäyttöisiksi tarkoitetut muoviset ruukut ovat muovipakkauksia. Mustatkin istutusruukut kelpaavat muovipakkausten keräykseen. Jotkut taimitarhat saattavat ottaa istutusruukkuja vastaan käytettäväksi uudelleen.

Muoviset kukkaruukut = Kaupoista tyhjinä ostettavat muoviruukut eivät ole pakkauksia eivätkä kelpaa muovipakkausten keräykseen. Ne voi laittaa loppujätteeseen. Vaikka muovissa olisi kolmiomerkintä, ei esine kuulu muovipakkausten keräykseen, jos se ei ole pakkaus. Muovipakkausten keräyksen järjestää pakkausten tuottajayhteisö. Lainsäädäntö ei velvoita heitä kierrättämään muuta muovia. Siksi keräys koskee vain muovisia pakkauksia.

Muoviset multa- ja lannoitepussit = Muovipakkausten keräykseen. Pussin voi kääntää ylösalaisin, ja antaa kostean mullan kuivahtaa, jolloin multa rapisee helposti irti. Silloin keräykseen päätyy mahdollisimman puhdas pakkaus.

Paperipussit = Ovat kuitupakkauksia eli kuuluvat kartonginkeräykseen. Kartonginkeräykseen kuuluvat myös muovisella ikkunalla varustetut paperipussit. Muovipinnoittamattomia pusseja ja ”ikkunattomia” paperipusseja voi käyttää biojätepusseina.

Puujäte = Maalattu, lakattu tai muuten pintakäsitelty tai pinnoitettu puu Sortti-asemalle Puu-lavalle. Mädäntynyt puu on sekajätettä. ​Yksittäiset laudanpätkät voi laittaa sekajäteastiaan. Suuret määrät Sortti-asemalle. Painekyllästetty puu on vaarallista jätettä.

Puutarhajäte, kuten puiden lehdet ja ruohonleikkuujäte = Kompostiin tai toimitus jäteasemille. Haravointijätettä otetaan vastaan kuutiohintaan. Pienet määrät lehtiä ja muuta puutarhajätettä voi laittaa talonyhtiön biojäteastiaan, jos astiassa on tilaa.

Puutarhakalusteet = Ehjät ja käyttökelpoiset kalusteet kannattaa ensisijaisesti tarjota uudelleenkäyttöön. Rikkinäiset muoviset kalusteet voi viedä esimerkiksi Sortti-asemien maksulliseen muovinkeräykseen. Rikkinäiset polyrottinkiset kalusteet puolestaan ovat sekajätettä. Puutarhakalusteet, joista yli puolet on metallia, voi viedä esimerkiksi maksutta Sortti-asemille. Puiset kalusteet Sortti-asemille puujätteen keräykseen.

Puutarhaletku = Kierrätykseen soveltumatonta jätettä eli kuuluu sekäjätteeseen.

Suuret määrät muovisia ruukkuja, ämpäreitä, saaveja tai vateja = Voi toimittaa jäteasemalle, jossa muovit otetaan yleensä vastaan energiajätteenä, joka on maksullista. Hinnat kannattaa kysyä jäteasemilta, sillä yhtenäistä hinnoittelua ei ole.

Lue myös: Uskoisitko, että kierrätys voi olla näin helppoa? HSY:n opas neuvoo, mikä roska lajitellaan minnekin – tätä on pakko testata!

Lähteet: Kodin kukat -yrityksen uutiskirje ja HSY:n Jäteopas

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minne lajitellaan multapussi, entä kukkaruukut? Näin puutarhan jätteet tulisi lajitella

Pöh

Juttu on taas kirjoitettu pääkaupunkiseutulaisille. Piti oikein googlata, mitä nuo sortti-asemat ovat. Aika kaukana koko Suomen näkökulmasta.

Neulanen

Puutarhoja ja pihoja on käsittääkseni Suomessa myös havumetsävoittoisella alueella. Siitä seuraa paljon neulasia, siis ei lehtiä, ei helposti tai huonosti maatuvia lehtiä. On todella outoa, että aina esitetään puutarhojen ja pihojen lehtien haravointia, kompostointia ja maatumista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.