Puutarha

Muurahaiset puutarhassa voivat olla niin hyöty kuin haitta – katso vinkit, joiden avulla voit vähentää muurahaisten määrää

Muurahaiset puutarhassa auttavat viherpeukaloa muokkaamalla maata ja syömällä tuhohyönteisiä. Joskus muurahaiset viihtyvät pihanhoitajan mielestä liiankin hyvin.

Muurahaiset kuuluvat Suomen luonnon eliöstöön ja ovat myös puutarhassa tuttu näky. Suomessa on noin 60 eri muurahaislajia. Niistä tunnetuimpia ovat metsässä asustavat kekomuurahaiset ja joskus sisätiloihin pyrkivät sokerimuurahaiset eli mauriaiset.

Muurahaiset muodostavat yhdyskunnan, jossa on kuningatar tai kuningattaria, kuhnureita eli koiraita ja naaraita eli työläisiä. Koirailla ja kuningattarilla on siivet, mutta naaraat eli työläiset ovat siivettömiä.

Monet muurahaislajeista ovat hyötyeläimiä. Ne ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, osallistuvat ravinteiden kierrätykseen ja toimivat hajottajina. Jotkut muurahaislajit auttavat pihanhoitajaa syömällä muita hyönteisiä.

Lue myös: Kaverin tsemppausta ja halaamista, keskusteluja ja mieletöntä ahkerointia – tiesitkö nämä kiehtovat faktat muurahaisista?

Muurahaiset puutarhassa: Näin vähennät muurahaisten määrää

Muurahaiset voivat aiheuttaa harmia viherpeukalolle, kun ne pesivät pihakiveyksellä tai kaivelevat kasvihuoneen lattian alla saumahiekkaa pois kivien väleistä. Jos muurahaiset rakentavat perennapenkkiin pesän, pesän alle saattaa hautautua kasveja.

Sen sijaan kasveissa kirvojen jälkeensä jättämän mesikasteen perässä kiipeilevistä muurahaisista ei ole haittaa. Jos haluaa vähentää muurahaisten määrää puutarhassa, kannattaa torjua kirvoja luonnonmukaisin keinoin. Kasvit voi sumuttaa nokkosuutteella tai pestä vesisuihkulla.

Lue myös: Nokkosvesi ja 7 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – katso vinkit, miten torjut homeen ja tuholaiset!

Kekomuurahaisten pesän voi koettaa siirtää puutarhassa paikkaan, jossa se saa olla rauhassa. Siirtäminen ei ole kuitenkaan helppoa. Keon lisäksi pitää kaivaa mukaan maata sen alta, jotta saa kuningattarenkin mukaan.

Kaikki muurahaiset puutarhassa eivät ole haitaksi.
Puutarhassa muurahaiset saattavat kaivella pihalaattojen alusia ja kömpiä pionien nupuilla.

Jos muurahaisia vipeltää kiveyksellä tai terassilla, ne voi yrittää häätää pois kastelemalla. Jotkut käyttävät kuumaa vettä, mutta kasvien lomaan sitä ei tule kaataa. Jos kuningatar on syvällä maan alla, veden saaminen sen luokse saattaa olla hankalaa.

Muurahaiset löytävät ruokansa toisten muurahaisten hajujälkien perusteella, joten niiden kulkureittejä voi koettaa sotkea vaikkapa kanelilla, cayennepippurilla tai sitrusöljyllä.

Muurahaiset kuivattavat ja parantavat maata

Maassa pesivät muurahaiset kaivelevat maahan käytäviä, jotka lisäävät maan ilmavuutta ja kuivattavat maata. Kasvien verkkomaisesti leviävä hiusjuuristo hieman kärsii, jos muurahaisen muodostama kuiva käytävä osuu eteen.

Toisaalta muurahaisten kaivelema käytäväverkosto lisää maan huokoisuutta ja sitä kautta vedenpidätyskykyä. Muurahaisten on todettu myös vähentävän maan happamuutta ja typpipitoisuutta, mutta lisäävän maan fosfori- ja kaliumvarastoja.

Lue myös: Milloin maanparannus on tarpeen ja miten se tehdään? Näin teet kasviksille ja kukille otollisen kasvualustan

Muurahaiset puutarhassa

Jos harkitset torjunta-aineiden käyttöä, tutustu tarkasti näihin Tukesin ohjeisiin

Tuholaisiksi luetaan vain hevosmuurahaiset ja faaraomuurahaiset. Hevosmuurahaiset aiheuttavat tuhoja puurakenteisiin, ja ainoastaan lämpimissä sisätiloissa elävät faaraomuurahaiset voivat ruoan lisäksi tuhota esimerkiksi sähkölaitteita. Näiden tuholaisten hävittämiseen suositellaan ammattilaisen apua.

Jos päädyt myrkyttämään muita muurahaisia itse, käytä torjunta-aineita mieluiten vain sisätiloissa. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan muurahaismyrkkyjen käyttö on sallittua vain sisätiloissa ja rakennusten välittömässä läheisyydessä.

Lue myös: Torju huonekasvien tuholaiset ilman myrkkyä – biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa häätää kutsumattomat öttiäiset

Tukes myös muistuttaa, että muurahaismyrkkyjen käyttö on usein turhaa ja vahingoittaa pölyttäjiä. Tukes on vaatinut jo vuodesta 2018, että muurahaismyrkyistä löytyy Vaarallista mehiläisille -merkintä.

Myrkkyjä ei saa käyttää kukkapenkissä tai pihamaalla. Ulkokäytössä myrkyt jäävät luontoon ja niiden vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia.

Noudata aina torjunta-aineen myyntipakkauksen käyttöohjeita. Hävitä vanhentunut tai ylijäänyt muurahaismyrkky vaarallisena jätteenä. Tyhjän pakkauksen voi panna sekajätteeseen.

Lähteet: Tukes, Ötökkätieto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muurahaiset puutarhassa voivat olla niin hyöty kuin haitta – katso vinkit, joiden avulla voit vähentää muurahaisten määrää

Pieni oikaisu

Pionikuvan muurahaiset eivät ole pihamauriaisia, vaan mustamuurahaisia (Formica fusca).

Milla Kukkonen

Hei,

kiitos kommentista! Kuvatekstiä on muokattu.

Yst. Milla / Kotilieden verkkotuottaja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.