Sipulin kasvatus onnistuu helposti kotipuutarhassa – näin kasvatat oman sadon

Sipulin kasvatus kotipuutarhassa on vaivatonta. Nopeimmin saat satoa istukassipuleista. Lue kaikki vinkit!

Sipulin kasvatus on palkitsevaa. Kasvimaalla tai viljelylaatikossa syntyy tuoretta satoa keskikesästä alkaen vähällä vaivalla.

Lue myös: Valkosipulin kasvatus: Istuta valkosipuli jo syksyllä – puutarhuri kertoo miksi

Sipulin kasvatus aloitetaan siemenestä tai pikkuistukkaasta

Keski-Euroopassa on yleistä kasvattaa kelta- eli kepasipuleita suoraan peltoon kylvetyistä siemenistä, mutta meillä se onnistuu vain Etelä-Suomessa, eli varmimmin IA- ja IB-kasvuvyöhykkeillä.

Siemenet kylvetään varhain keväällä kasvimaalle vedettyyn vakoon vajaan sentin syvyyteen. Riippuu myös kesän aurinkoisuudesta, ehtivätkö sipulit tuleentua varastointia varten. Kesäkäyttöön sipulit voi korjata keskenkasvuisinakin.

Varmin sato saadaan meillä pikkuistukkaista eli pistosipuleista, jotka ovat edellisenä kesänä siemenestä kasvatettuja pienikokoisia sipuleita. Kun pikkuistukkaat istutetaan toukokuussa kasvimaalle tai viljelylaatikkoon, niillä on paljon etumatkaa siemenkylvöön verrattuna.

Sipulin kasvatus alkaa varhain keväällä, kun koittaa pikkusipuleiden istutusaika

Jos puutarhamyymälässä on tarjolla erikokoisia istukassipuleita, kannattaa valita suurin tarjolla oleva koko. Mitä kookkaammat sipulit, sitä varmemmin ne ehtivät tuottaa suuren sadon.

Pikkusipulit painetaan maahan noin 5–10 sentin välein siten, että sipulin kärki jää näkyviin.

Sipulin istutuspaikan tulee olla mieluiten aurinkoinen. Sipuli kasvaa multavassa ja hiekkapitoisessa maassa. Sopiva pH on 6–7, mutta ravinteita tarvitaan vain kohtuudella. Kevätlannoitus kasvimaan lannoitteilla tai kompostilla riittää.

Jos noudatat viljelykiertoa, voit viljellä kepasipulit viimeisimpien kasvien joukossa, koska niiden ravinnetarve ei ole suuri.

Vihersilppu eli ruohonleikkuujäte alkukesän katteena tuo maahan lisää typpeä, jota aluksi tarvitaan lehtien kasvuun. Samalla kate säilyttää maan kosteutta, joka on tarpeen istukkaiden kunnolliseksi juurtumiseksi.

Alkukesällä kuivaa maata kannattaa kastella.

Sipulin istutus

Mirva Kakko

Sipulien varastointi onnistuu, kun sipulit ovat kuivia

Keskenkasvuisten sipuleiden korjaaminen kesäpöytään onnistuu heinäkuulta alkaen. Kun joka toinen sipuli harvennetaan kesäkäyttöön, loput mahtuvat loppukesällä turpoamaan kookkaiksi varastosipuleiksi.

Sipulin kasvatus

Seppo Saarentola

Varastoitavien sipuleiden tulee olla tuleentuneita eli lehdet ovat kellastuneet ja sipulin kaula on kuroutunut umpeen. Jos korjaat sipulit keskenkasvuisina, ne mätänevät varastossa.

Elokuussa koittaa korjuuaika, kun lehdet alkavat kellastua ja naatit kaatua. Sipulit nostetaan ja kuivatetaan aluksi ulkona ilmavasti aseteltuina sateilta suojassa.

Sipulin kuivatus

Suvi Laine

Poista kuihtuneet naatit sipulista kiertämällä, jotta sipulin kaula lopullisesti sulkeutuu. Sipulit säilytetään kuivassa ja viileässä, kunnes ne tulevat syödyiksi.

Vinkki!

Sipulinkasvatuksen harmina ovat sipulikärpäsen toukat, joita ehkäistään käyttämällä istutuksen päällä kasvuharsoa. Harso myös jouduttaa kasvua ja suojaa linnuilta, jotka saattavat muuten noukkia istukkaita maasta.

Erilaisten sipulien kasvatus – muista myös nämä

  • Hillosipuli ja vihersipuli kylvetään suoraan kasvupaikalle varhain keväällä ja satoa ehtii hyvin saada samana kesänä.
  • Valkosipuli kasvatetaan edellisen vuoden sadosta, eri sipulista irrotetuista ”kynsistä”. Ne voi istuttaa jo syksyllä maahan.
  • Ruoho- ja kiinansipuli ovat monivuotisia mausteyrttejä, jotka talvehtivat hyvin viljelylaatikossa tai perennapenkissä.
  • Purjosipulin siemenet kylvetään varhain keväällä ruukkuihin ja esikasvatetut taimet istutetaan avomaalle toukokuussa.
  • Ryväs- ja salottisipuli kasvatetaan istukassipuleista samaan tapaan kuin kepasipulit. Istukkaat pistetään harvaan, jotta sipulien rypäs mahtuu kasvamaan.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sipulin kasvatus onnistuu helposti kotipuutarhassa – näin kasvatat oman sadon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X