Kasvatatko itse taimia siemenestä? Ota huomioon kasvien eripituiset kasvatusajat!

Jotkut vihannes- ja kukkalajit täytyy kylvää jopa kuukausia ennen ulos istuttamista. Siemenistä saa kasvatettua edullisia taimia myös niistä lajeista, joita kaupoista ei tahdo löytyä.

Ensin ovat vuorossa purjot, jättisipulit ja sellerit, sitten tuoksuvat tomaatit ja rosmariinit. Kukista pitkän taimikasvatusajan kaipaavia lajeja ovat pelargonit, daaliat, mustasilmät ja keijunmekot.

Kylvä siemenet näin

Valitse kasvualustaksi uutta, puhdasta kasvuturvetta tai hiekkapitoista kylvö- ja kaktusmultaa. Siivilöi, tasoita ja tiivistä multa astiaan ennen kuin kylvät siemenet. Lue siemenpussin kylvöohjeet.

Kylvä pienet siemenet aluksi hajakylvönä muovilaatikkoon ja kouli eli siirrä taimet ruukkuihin vasta itämisen jälkeen. Isot siemenet voi kylvää suoraan ruukkuihin.

Levitä siemenet kasvualustan pintaan ja peittele ohuella multa- tai hiekkakerroksella; kookkaat siemenet voi pistellä yksitellen mullan joukkoon. Sopiva kylvösyvyys on pari, kolme kertaa siemenen oma koko. Joidenkin lajien, kuten sellerin, siemeniä ei suositella peiteltäväksi, sillä ne itävät valossa.

Suojaa kylvös muovikalvolla

Tiivistä mullan pinta kylvön jälkeen ja sumuta se kosteaksi. Kylvösten päälle on hyvä levittää muovikalvo, joka säilyttää itämisolosuhteet tasaisina. Muoviin tehdään kuitenkin ilmanvaihtoreikiä, etteivät siemenet homehdu.

Vie kylvöastiat itämään lämpimään (+20-24 astetta) paikkaan kunnes taimet itävät, ellei lajin kasvatusohjeessa ole mainintaa lajin erityistarpeista. Paikan ei tarvitse aluksi olla erityisen valoisa, mutta heti itämisen jälkeen taimet siirretään lähelle ikkunaa tai valolampun alle.

Kastele nuoria taimia niin, että multa säilyy tasaisen kosteana muttei märkänä. Lannoitetta tarvitsevat pisimmän kasvuajan vaativat lajit, mutta nekin vasta monen viikon kuluttua kylvöstä.

Avainsanat

Keskustelu

Laitoin paprikan siemeniä itämään ja ne alkoivatkin kasvaa. Nyt ne ovat jo ainakin 10 cm korkeita hentoja taimia. Mitä pitää tehdä että varret tukevoituvat ?

laita koko sipuli multaan ja se monistuu maanalla kesän mittaan, tulee lisää kynsiä, pelkästä kynnestä kasvaa vain versoja. versoja voi käyttää kuin valkosipulia. kai se kynsisikin jossain vaiheessa alkaa monistumaan, mutta on kokemusta koko sipulista.

alkaa olla jo nokkos taimia pihalla jos ottaa juurineen taimen ja laittaa multaan sisällä niin alkaako se itämään kasvamaan ? onko kellään tietoa ? koska aattelin kasvattaa koko sadon sisällä.. ei pahempi idea jos tämä tomii 🙂 tietääkö kukaan

Laitoin muutama viikko sitten paprikan siemeniä itämään multaan suoraan paprikasta. Vielä ei ole tapahtunut mitään.
Kuinka kauan voi mennä kunnes paprika rupeaa itämään?
Muovikelmu on ruukkujen päällä ja happireijät kelmussa.

Ekaa kertaa kokeilen kasvattaa paprikaa itse.

Ostin kaupasta herneitä ja ne on nyt olleen ruukussa yli kaksi viikkoa, mutta mitään ei ole tapahtunut.
Edellisellä kerralla herneenversot rupesivat todella pikaisesti versoamaan, mutta nyt ei, mikä voisi olla vikana?

Kasvatan myös periljaa ja basilikaa, mutta sama vika on myös näidenkin kohdalla.

Itse laitoin paprikansiemeniä suoraan paprikasta multaan noin 0,5cm syvyyteen pieniin purkkeihin (ensin reilusti mutta ilmavasti kostutettua multaa, sitten siemenet ja sitten varovasti multaa päälle, ei painelua ja). Kesti 1,5 viikkoa, joka päivä olen multaa suihkuttanut ja sitten rupesi tapahtumaan, ensin tuli kaksi taimea mullan alta ja nyt on mennyt 2,5 viikkoa istutuksesta ja paprikan taimia on n. 35 ja neovat 3 cm korkeita. Tosiaan olen päivittäin niitä suihkinut ja pitänyt mullan kosteana. Minulla on siis kasvilamppu, joten ne ovat jo nyt aika tukevia. Enää pitää odotella, että ne ovat noin 8cm korkuisia, jolloin voin laittaa jokaisen pienokaisen omaan ruukkuunsa 🙂

Laitoin paprikasta suoraan vetteen likoamaan ja paripäivää olivat vedessä,nyt niitä nousee aikapaljon joudunko nakkaanne pois kun liian aikasin innostuin vaan lahjotanko fb kavreille siihen taimien vaihtosivulle ,tullee niistä vähän pitkiä roikaleita 🙂

Paprikoita olen kasvattanut valoisalla ikkunalla. Ne tekevät paprikan ja niitä voi myös syödä.

N. 5v sitten ostin ja kylvin sinisarjan siemeniä, jotka itivät ihan hyvin ja kasvoivatkin n. 10-15 senttisiksi puskiksi. Olen jo jakanutkin ne kahteen ruukkuun. Olen talvettanut niitä valoisassa ja viileässä, kastellut talven aikana 2-3 krt. Hyvin ovat hengissä säilyneet, muuta ei olekaan tapahtunut. Pituutta tai paksuutta ei lehtiin ole ilmestynyt, vaikka kesäisin niitä lannoitan muiden kukkien tavoin. Olisiko jollain neuvoja tähän ongelmaan?

Olen kasvattanut monena vuotena paprikaa itse. Parhaan siemenen saa kaupas-
ta ostetuista paprikoista. Nyt (03.03.) siemenet otetaan irti paprikoista ja levite-
tään lautaselle ikkunan eteen. Viikon kuluttua kylvetään harvakseen Kekkilän
KASVUTURPEESEEN ja kastellaan varovasti, ei liikaa ja kylvös +20* eli asuinhuoneeseen. Kylvöksen siemenet peitetään noin 1-2cm turpeella. Kylvös
laatikko peitetään kaksinkertaisella sanomalehdellä. Alle kahdenviikon on sinulla
paprikan alkuja yhtä paljon kuin kylvit. Valoisalla ikkunalla vähällä kastelulla si-
nulla on terhakoita alkuja istutukseen. Istuta taimet ehdottamasti KEKKILÄN
KASVUTURPEESEEN, Neljä tainta säkkiin. Lannota kunnolla. Anna plus lantaa
10g ureaa per viikko. Taimesta tulee noin 5kg paprikaa. Jos kaikki ei kypsy, niin siivutus pakastimeen antaa hyvää keitonlisää talvisiin keittoihin. EN OLE
KEKKILÄN MAINOSMIES:

Kommentoi juttua: Kasvatatko itse taimia siemenestä? Ota huomioon kasvien eripituiset kasvatusajat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X