Villavaatteen pesu ja hoito

Villa on vaatemateriaalina miellyttävän pehmeää ja lämpöä eristävää. Oikein hoidetut villavaatteet ja -asusteet kestävät pitkään.

Villa hylkii likaa, joten villavaatteita ei tarvitse pestä yhtä säännöllisesti kuin muita kuituja. Usein tuuletus raikkaassa ja kuivassa ilmassa riittää.

Villavaatteen peseminen

Tarkasta villavaatteen pesuohje. Jos vaate kestää konepesua, valitse villapesuohjelma. Yleensä villavaatteet pestään käsin.

Käytä pesuun villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta tai hienopesuainetta. Älä kloorivalkaise villaa.

Pesulämpötila on korkeintaan 40 astetta. Liuota pesuaine ensin pieneen määrään kuumaa vettä. Lisää sitten liuos runsaaseen haaleaan veteen.

Laske vaate veteen ja puristele sitä kevyesti. Älä liota, venytä tai hankaa villaa, ettei se vanu. Huuhtele useaan kertaan runsaassa, haaleassa vedessä. Viimeiseen huuhteluveteen voit lisätä huuhteluainetta vaatetta pehmentämään.

Puristele vesi kevyesti pois. Asettele vaate kuivan froteepyyhkeen päälle ja kääri rullalle. Purista vaatetta pyyhkeen sisällä, niin, että ylimääräinen vesi imeytyy pois. Villa kestää myös kevyen linkouksen.

Kuivata villavaate ilmavasti huoneenlämmössä ja aina tasolla, ettei se pääse venymään. Villavaatteen voi silittää 150-asteisella raudalla nurjalta puolelta kevyesti höyryttäen.

Säilytä villavaate kuivassa ja ilmavassa paikassa tasaisella alustalla.

Teksti: Senja Jääskeläinen

Avainsanat

Keskustelu

Tosi hyvä artikkeli villavaatteiden huollosta. Katselin juuri http://www.vaatekauppoja.fi/artikkelit/ sivuja, mutta siellä oli artikkelit enemmän vaatteiden ostoon liittyyen mitä vaatteiden huoltoon. En olisi arvannut lähteä silittämään villavaatteita noin kuumalla lämmöllä, mutta joka päiväpä tuota näyttää oppivan uutta.

Käytän kesälläkin villasukkia ja täytyyhän niitäkin pestä välillä, joten artikkeli oli oikein hyvä ohjeistus villavaatteiden pesuun. Itse olen löytänyt joitakin ihania pikkuputiikkeja http://www.netti-kaupat.com/ sivuilta, josta olen tilannut villalankoja.

Pesin villapipon koneessa 60 asteessa.
Nyt se ei mahdu kenenkään päähän, se siis kutistui.
Missä vika? Voiko venyttää millään?

Kommentoi juttua: Villavaatteen pesu ja hoito

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X