Omar-munkki
Omar-munkki saa samettisen kuorrutteensa suositusta kermakaramellista. Syntisen herkullisen vappumunkin sisältä paljastuu haukatessa suolakinuskitäyte.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Munaton
Ainekset
Omar-munkki
- 75 g margariinia
- 2 ½ dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 dl sokeria
- ½ tl suolaa
- noin 6 ½ dl vehnäjauhoja
Omar-munkin paistaminen
- 1 l rypsiöljyä
Omar-munkin täyte
- ½ tlk (à 397 g) karamellikastiketta kondensoidusta maidosta (valmiina säilykepurkissa)
- 1 tl sormisuolaa
Omar-munkin kuorrutus
- 2 dl kuohukermaa
- 1 ps (220 g) Omar-karamelleja
Valmistusohje
Omar-munkki leivotaan helposti näin:
- Sulata 75 grammaa margariinia kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää 2 1/2 desilitraa maitoa. Kumoa kädenlämpöinen neste kulhoon ja liuota siihen puoli pakettia eli 25 grammaa tuorehiivaa. Lisää yksi desilitra sokeria ja puoli teelusikallista suolaa.
- Alusta joukkoon noin 6 1/2 deslitraa vehnäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Jaa taikina noin 20 osaan ja pyöräytä munkeiksi. Nosta munkit leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna kohota vähintään 30 minuuttia.
- Kun munkit ovat kohonneet, kuumenna rypsiöljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa 175-asteiseksi. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn paistumaan. Anna kypsyä muutamia minuutteja ja käännä munkit. Tarkista ensimmäinen Omar-munkki ja sen kypsyys. Jos taikina on sisältä raakaa, jatka kypsentämistä. Jos munkit ruskistuvat liian nopeasti, alenna lämpötilaa. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
- Sekoita puoli tölkkiä kondensoitua karamellisoitua maitoa ja yksi teelusikallinen sormisuolaa. Lusikoi täyte pursotinpussiin. Leikkaa pussin kärkeen aukko ja pursota täytettä jäähtyneiden munkkien sisään.
- Kuorrutetta varten kumoa kaksi desilitraa kuohukermaa ja yksi pussi eli 220 grammaa Omar-karkkeja kattilaan. Kuumenna ja sekoittele, kunnes karkit ovat liuenneet kermaan. Anna kiehua hiljaa 10–15 minuuttia. Anna kuorrutteen jäähtyä ennen kuin levität kuorrutteen munkkien päälle.
Vinkki! Jos kuorrutuksen levittää munkkien päälle liian kuumana, se valuu päältä pois. Jos sen antaa jäähtyä liikaa, sitä ei saa levitettyä. Kuorrutus on sopivaa, kun sitä saa vielä hyvin sekoitettua, mutta se ei ole enää polttavan kuumaa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 9/2021.
Lue myös: Munkit suolakinuskitäytteellä
Lue myös Anna.fi: Nyt kävi munkki! Vapun parhaat munkit – kokeile myös helppoja uunidonitseja!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omar-munkki