
Dumle-munkki
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Munaton
Ainekset
Dumle-munkki, taikina
- 2 ½ dl täysmaitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 dl sokeria
- 2 tl kardemummaa
- ½ tl suolaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- 100 g pehmeää voita
- 1 l rypsiöljyä tai munkkirasvaa
Dumle-munkki, täyte
- 250 g maustamatonta maitorahkaa
- 1 ps Dumle-karamelleja (220 g)
Dumle-munkki, kuorrutus
- ½ dl kuohukermaa
- 1 ps Dumle-karamelleja (220 g)
- ½ dl tomusokeria
Dumle-munkki, koristelu
- ½ dl strösseliä tai nomparelleja tai
- ½ dl kukkaströsseliä tai
- ½ kookoshiutaleita
Valmistusohje
Dumle-munkki leivotaan helposti näin:
- Kuumenna kaksi ja puoli desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi ja liota 25 grammaa hiivaa maitoon. Lisää yksi desilitra sokeria, kaksi teelusikallista kardemummaa, puoli teelusikallista suolaa ja sekoita.
- Lisää puolet eli noin kolme desilitraa vehnäjauhoja hiljalleen alustaen. Lisää sata grammaa pehmeää voita ja loput eli noin kolme desilitraa vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella kunnes taikina irtoilee kulhon reunoista ja on kimmoisaa. Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle noin tunniksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa tasaiseksi.
- Leivo taikina tangoksi ja jaa 20 palaan. Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään noin 30 minuutiksi.
- Kuumenna yksi litra munkkirasvaa tai ruokaöljyä isossa kattilassa tai valurautapadassa 190 asteiseksi. Käytä öljyn mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria. Lämpötila tippuu nopeasti lisättyäsi munkit. Paistovaiheessa yritä pitää lämpötila 180 asteessa. Liian viileässä öljyssä paistetut munkit eivät paistu sisältä.
- Nosta reikäkauhalla pari munkkia kerrallaan öljyyn ja paista noin kolmen minuutin ajan kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
- Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
- Tee täyte. Sulata 220 grammaa Dumle-karamelleja mikrossa tai kattilassa vesihauteessa. Sekoita 250 grammaa maitorahkaa ja sulaneet karamellit sekaisin. Valitse pursotinpussiin terävä pitkäkärkinen tylla ja täytä pussi täytteellä. Pursota pohjasta tai reunasta munkin sisälle täytettä.
- Tee kuorrutus. Kuumenna puoli desilitraa kermaa ja sulata 220 grammaa Dumle-karamelleja kuuman kerman joukkoon. Jäähdytä vähän. Lisää joukkoon puolidesilitraa tomusokeria ja sekoita hyvin. Dippaa täytettyjä munkkeja kuorrutteeseen ja nosta munkit valumaan ritilän päälle. Koristele Dumle-munkki haluamillasi strösseleillä. Anna kuivahtaa hetken ennen syömistä.
Lue myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti
Lue myös Anna.fi: Kanelimunkkitikut ja suklaa-amarettokastike
Kommentoi
Kommentoi juttua: Dumle-munkki