Reseptit
yli 60 min
18

Taateliset saaristolaissämpylät

Taatelia sisältävät sämpylät ovat saaneet inspiraationsa saaristolaisleivästä. Rukiinen leipä saa tässä reseptissä ihanaa pehmeyttä ja makeutta taateleista.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Taateliset saaristolaissämpylät

125 g kuivattuja taateleita
2 dl vettä
3 dl tummaa olutta tai kotikaljaa
25 g hiivaa
1 dl kaljamaltaita
1/2 dl leipäsiirappia
1-1 1/2 tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
2 dl ruisrouhetta
3 dl ruisjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Poista taateleista mahdolliset siemenet. Saksi taatelit pienemmiksi ja nosta kattilaan veden kanssa. Keitä muutama minuutti. Soseuta taatelit ja lisää olut.

2. Murusta hiiva kädenlämpöiseen olut-taateliseokseen. Lisää kaljanmaltaat, siirappi, suola sekä morttelissa rouhitut fenkolin siemenet. Sekoita joukkoon ruisrouheet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla taikinaa huolella vaivaten. Alusta kimmoisan pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä noin 45 minuuttia.

3. Jaa kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä kahteen osaan. Muotoile palat pitkänomaisiksi tangoiksi. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota 10 minuuttia. Tee terävällä veitsellä viillot sämpylöiden pintaan.

4. Paista uunin keskitasossa 225 lämpöasteessa noin 15 minuuttia.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä 24/17.

Saaristolaisleipä muuntuu moneen:

Saaristolaisleipa

Jyväinen saaristolaisleipä

Lakritsainen saaristolaisleipä

saaristolaisleipä Nauvosta

Saaristolaisleipä Nauvosta

Ruoka.fi: Saaristolaislimppu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Taateliset saaristolaissämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X