Rouhesämpylät
Rouhesämpylät leivotaan herkin sormin luomuaineksista. Vehnä- ja ruisrouheet tuovat sämpylöihin muhkeaa makua.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
Rouhesämpylät
- 1 l vettä
- 3,5 dl luomuvehnärouhetta (200 g)
- 3,5 dl luomuruisrouhetta (200 g)
- 50 g tuorehiivaa
- 0,25 dl luomusokeria (20 g)
- 1,5 tl tl hienojakoista merisuolaa
- 0,5 dl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
- n. 2 dl luomugrahamjauhoja (100 g)
- n. 4 dl dl luomuhiivaleipäjauhoja (200 g)
- n. 8 dl luomuvehnäjauhoja (480 g)
Valmistusohje
Rouhesämpylät leivotaan näin:
Rouhesämpylät leivotaan runsaskuituisista luomuaineksista. Luomuleivän leipominen sopii herkkäsormiselle jauhopeukalolle. Luomujauhojen laatu vaihtelee, joten taikinanvalmistuksessa tarvitaan tavallista enemmän näppituntumaa. Rouhesämpylöiden ohjeen antoi Kotiliedelle Anu Salo Luomukeittiökeskuksesta Suonenjoelta.
Tällä Luomukeittiökeskuksen ohjeella teet noin 30 sämpylää.
- Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri ja suola. Lisää vehnä- ja ruisrouheet. Anna taikinan turvota vähintään tunnin ajan
- Lisää graham-, hiivaleipä- ja vehnäjauhoja ja öljy. Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia.
- Kohota taikinaa liinan alla.
- Pyöritä taikina sämpylöiksi ja kohota vielä hetken ennen paistamista. Paista noin 220 asteessa noin 20 minuuttia. Tästä määrästä tulee 30 noin 70 g painavaa sämpylää.
Tuorehiivavinkki leipojalle: Tuorehiivan paras toimintalämpötila on 35–37 astetta. Kun hiiva saa taikinaliemeen lisätyistä jauhoista tai sokerista sopivasti ravinteita, se on aktiivisimmillaan noin puolen tunnin kuluttua. Suola tappaa hiivan eli vanha ohje, jonka mukaan suola ja hiiva sekoitetaan keskenään ei enää ole suositeltavaa. Hiiva pääsee paremmin vauhtiin, jos suola lisätään vasta kun hiivan toiminta on alkanut. Jos taikina tai leivonnaiset kohotetaan jääkaapin lämpötilassa, hiiva toimii, vaikkakin hitaasti.
Kaipaatko lisää ideoita sämpylöiden leivontaan? Kokeile Sikke Sumarin Nami Namasten rapeakuorisia aamusämpylöitä
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Siemensämpylät
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rouhesämpylät