
Maailman parhaat letut
Maailman parhaiden lettujen ohje on peräisin ruotsalaisen ruokatoimittaja Märit Huldtin kotoa. Tällä vanhalla perhereptillä syntyvät parhaat letut joka jälkiruoaksi tai suolaisilla höysteillä vaikkapa iltapalaksi.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 5 annosta
- Kasvis
Ainekset
Maailman parhaat letut
- 100 g voita
- 100 g vehnäjauhoja (noin 1,5 dl)
- 3 dl vettä
- 6 kananmunaa
- 3 dl kuohukermaa
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Maailman parhaat letut tehdään näin:
- Kiehauta voi, jauhot ja vesi kattilassa paksuksi taikinaksi. Sekoita puuhaarukalla ja siirrä pois liedeltä. Sekoita, kunnes seos hieman jäähtyy ja lisää sitten kananmunan keltuaiset yksi kerrallaan.
- Vaahdota kerma. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi eri astiassa. Sekoita ensin kermavaahto, sitten valkuaisvaahto taikinaan. Mausta hiukan suolalla tai jälkiruokaletut vanilliinisokerilla.
- Paista ohukaiset lettupannussa vain toiselta puolelta ja laita kaksi lettua paistamaton puoli vastakkain uunin kestävälle tarjoiluvadille tai uunipannulle. Letut voi paistaa hyvissä ajoin valmiiksi tai vaikka pakastaa tässä vaiheessa ja ottaa sulamaan pakastimesta tuntia ennen uunissa kypsentämistä.
- Kuumenna lettuja juuri ennen tarjoamista 10-15 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Letut kohoavat kuin pienet kohokkaat sitä paremmin, mitä paksumpia ne ovat. Letut lätsähtävät pian uunista otettua, joten sirottele jälkiruokaletuille heti tomusokeria ja kiidätä pöytään. Tarjoa jälkiruokalettujen kanssa kirsikka-, mansikka- tai vadelmahilloa ja tuoreita marjoja.
- Maailman parhaat letut sopivat myös suolaiseksi versioksi. Eturuokaletut ovat hieno alkuruoka mädin tai savukalan kanssa tai sienien kanssa vaikka lisäruoka rapukesteissä.
- Ruotsalaisen ruokatoimittaja Märit Huldtin eli Hiramin äidin kotona tehtiin vanhan perhereseptin mukaan hienoihin juhliin lettuja, jotka Hiramin mielestä ovat maailman parhaat. ”Ne kohoavat uunissa kuin kohokkaat ja ovat muhkeimmillaan heti uunista otettua, joten pitäkää lettukestit uunin ympärillä!” nauraa Hiram antaessaan ohjeensa.
Lue myös: Suklaaletut – suosikkipatukka Da Capo maistuu taikinassa ja täytteessä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maailman parhaat letut