Reseptit
30-60 min

Maailman parhaat letut

Ainekset

Lisää kauppalistalle
100 g voita
100 g vehnäjauhoja (noin 1,5 dl)
3 dl vettä
6 kananmunaa
3 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Valmistusohje

Maailman parhaat letut

  1. Kiehauta voi, jauhot ja vesi kattilassa paksuksi taikinaksi. Sekoita puuhaarukalla ja siirrä pois liedeltä. Sekoita, kunnes seos hieman jäähtyy ja lisää sitten kananmunan keltuaiset yksi kerrallaan.
  2. Vaahdota kerma. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi eri astiassa. Sekoita ensin kermavaahto, sitten valkuaisvaahto taikinaan. Mausta hiukan suolalla tai jälkiruokaletut vanilliinisokerilla.
  3. Paista ohukaiset lettupannussa vain toiselta puolelta ja laita kaksi lettua paistamaton puoli vastakkain uunin kestävälle tarjoiluvadille tai uunipannulle. Letut voi paistaa hyvissä ajoin valmiiksi tai vaikka pakastaa tässä vaiheessa ja ottaa sulamaan pakastimesta tuntia ennen uunissa kypsentämistä.
  4. Kuumenna lettuja juuri ennen tarjoamista 10-15 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Letut kohoavat kuin pienet kohokkaat sitä paremmin, mitä paksumpia ne ovat. Letut lätsähtävät pian uunista otettua, joten sirottele jälkiruokaletuille heti tomusokeria ja kiidätä pöytään. Tarjoa jälkiruokalettujen kanssa kirsikka-, mansikka- tai vadelmahilloa ja tuoreita marjoja. Eturuokaletut ovat hieno alkuruoka mädin tai savukalan kanssa tai sienien kanssa vaikka lisäruoka rapukesteissä.
  • Ruotsalaisen ruokatoimittaja Märit Huldtin eli Hiramin äidin kotona tehtiin vanhan perhereseptin mukaan hienoihin juhliin lettuja, jotka Hiramin mielestä ovat maailman parhaat. ”Ne kohoavat uunissa kuin kohokkaat ja ovat muhkeimmillaan heti uunista otettua, joten pitäkää lettukestit uunin ympärillä!” nauraa Hiram antaessaan ohjeensa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maailman parhaat letut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X