Madeiralla marinoitu hirvipaisti
Hirvipaisti saa aromikkaan maun madeirasta, katajanmarjoista ja yrteistä. Hirvenpaisti tarjotaan kermaisen, madeiralla ja marinointiliemellä säväytetyn kastikkeen kanssa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Ainekset
Madeiralla marinoitu hirvipaisti:
- noin 2 kg:n hirvipaisti
Marinadi:
- 1 punasipuli tai 2-3 ryvässipulia
- 1-2 porkkanaa
- muutama persiljanoksa
- 10-15 valko- tai mustapippuria rouhittuna
- noin 15 katajanmarjaa
- 1 laakerinlehti
- 1,5-2 dl madeiraa
Paistamiseen:
- noin 2 rkl voimariinia tai voita
- mustapippuria
- 1-2 tl suolaa
- (0,5 dl giniä, juhlaryyppyä tai konjakkia)
Kermainen kastike:
- marinadilientä
- 1-2 yrttimaustekuutiota (timjami&basilika)
- noin 3 dl vettä
- noin 1 rkl soijakastiketta
- 2-3 rkl vehnäjauhoja tai kastikesuurusta
- 4-6 dl kuohukermaa
- 1-2 r rkl madeiraa tai konjakkia
- pihlajanmarjahyytelöä
- (metsäsieniä tai riista-kantarellifondia)
Valmistusohje
Madeiralla marinoitu hirvipaisti tehdään näin:
- Puhdista hyvin riiputetun paistin pinta ja sido paisti puuvillalangalla, (esim. kalastajalangalla), niin se pysyy muodossaan kypsymisen aikana ja on helppo käännellä padassa.
- Leikkaa sipulit ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Murskaa pippurit ja katajanmarjat. Laita kasvikset, mausteet, laakerinlehti ja madeira tukevaan muovipussiin ja työnnä paistikin pussiin. Jos haluat, lisää tilkka giniä, juhlaryyppyä tai konjakkia pussiin ja sulje pussin suu tiukasti. Laita pussi jääkaappiin tai vastaavaan viileään paikkaan ja anna lihan maustua 2-4 vuorokautta. Kääntele pussia välillä.
- Ota pussi paistamispäivänä ajoissa huoneenlämpöön. Kaada marinadi talteen ja pyyhi lihan pinta kuivaksi talouspaperilla.
- Kuumenna riistapadassa nokare voimariinia tai voita ja ruskista paisti huolellisesti joka puolelta. Hiero mausteeksi pintaan suolaa ja pippuria. Valele paistia marinadiliemellä ja anna liemen kiehua hiljakseen kannen alla. Kun marinadi alkaa loppua lisää vettä ja yrttimaustekuutio. Lientä on hyvä olla padassa kypsymisen aikana vähintään noin 2 cm. Samalla kun tarkistat liemen määrän, käännä paistia.
- Laita kansi uudelleen padan päälle ja anna paistin kypsyä 2-3 tuntia tai pitempään paistin koosta, mureudesta ja hirven iästä riippuen. Voit kypsentää paistin myös uunissa 125-150 asteessa. Kun paistin sisälämpötila on 65-70 astetta, on paisti sisältä vielä punertava. Anna paistin levähtää 15-20 minuuttia folioon kiedottuna tai padassa sillä aikaa kun valmistat kastikkeen.
- Siivilöi paistoliemi kastiketta varten ja anna sen kiehua hiljakseen kattilassa ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä noin 2 dl. Lisää kermaa, suurukseksi kermatilkkaan sekoitettuna vehnäjauhoja tai kastikesuurusta ja mausteeksi soijakastiketta. Anna kastikkeen kypsyä vielä 10-15 minuuttia. Tarkista ja lisää kermaa sen verran että kastike on sopivan täyteläisen makuista. Kastikkeen voit maustaa madeiralla, pihlajanmarjahyytelöllä tai kevyesti ruskistetuilla metsäsienillä tai riista-kantarellifondilla.
- Poista paistinlangat ja leikkaa paisti viipaleiksi. Tarjoa madeiralla marinoitu hirvipaisti kastikkeen, keitettyjen perunoiden, kasvisten, marjahyytelön ja hyvän ruisleivän kanssa.
Katso myös: Hirvenlihakääryleet
Lue myös Anna.fi/Ruoka: Timjamin kanssa paistettu hirven sisäfilee
Kommentoi
Kommentoi juttua: Madeiralla marinoitu hirvipaisti