suolakurkut
Reseptit
alle 30 min
Kiitos

Mummin suolakurkut

Mummin suolakurkut maustetaan piparjuurella, tillillä ja mustaviinimarjan lehdillä. Maukkaat mummin suolakurkut maistuvat lihapullien ja perunamuusin kanssa mainiolta.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Suolakurkut:

avomaan kurkkuja
tillinvarsia
piparjuurta (10 cm pala)
mustaviinimarjan lehtiä
1 l vettä
1/2 dl suolaa
1 dl etikkaa

Keskustelu

Paljonko kurkkuja tarvitaan? Käykö piparjuuren lisäksi muukin ”mauste” esim inkivääri?

Kurkkuja viipaloidaan purkkiin, sitten kaadetaan ”lientä” niin paljon kuin purkkiin mahtuu. Jos liemi loppuu kesken, niin voi tehdä lisää vaikka pienemmän satsin. Vastaavasti jos lientä on liikaa, voit kaataa sen vaikka viemäriin, tai tarjota naapurille.

Kurkkujen määrä riippuu siis täysin siitä, kuinka paljon haluat niitä tehdä.

Oma reseptini on:
1 l vettä
0,5 l etikkaa
0,5 l sokeria
2dl merisuola
Vesi, suola ja sokeri keitetään, annetaan jäähtyä hetki ja lisätään etikka.
Kurkut viipaloidaan, ladotaan purkkeihin niin tiiviisti kuin rikkomatta mahtuu.
Lisäksi jokaiseen purkkiin laitetaan:
Pari mustaviinimarjan lehteä.
2-3 kpl valkosipulin kynsiä.
10-15 mautepippuria.
Hyppysellinen sinapinsiemeniä.
Muutama valkopippuri.

Tuo liemimäärä riitti itselläni hyvin 2 kiloon avomaan kurkkuja.

Melkoisen tujulta maistuvat jos tuolla reseptillä tekee…etikkaa semmonen määrä.Sokeri tietysti tasaa mutta ehkä vähemmän etikkaa.Ei tarvi sokeriakaan sitten vastapainoksi noin paljon.

Minä söin tätieni luona lapsena ns. rumpsutus kurkkuja. Tietääkö kukaan mitä niihin tulee. Ja toinen herkku oli puolukkaa ja jotain kaurahiutale taikina uuniin. Siis todella hyvää vaniljajäätelön kanssa. 🏡

Rumpsutus kurkut ovat varmaa hölskytyskurkkuja eli iso-äidin kurkkuja. Ne eivät säily, vaan tehdään aina uusi satsi. Tarvitaan esim. 1 pitkä kurkku tai vastaava määrä avomaan kurkkuja. Kuori kurkku, viipaloi se (ohuiksi) ja laita lasipurkkiin. Lisää purkkiin n. 1/2 tl hienoa suolaa, kukkurainen rkl hienoa sokeria ja n. 2,5 korkillista etikkaa (vanhanajan tavallinen korkki). Laita purkin kansi paikoilleen ja ravistele purkkia voimakkaasti n. 40 kertaa niin purkkiin muostuva neste alkaa vaikuttamaan. Kurkut ovat syötävissä jo 5 minuutin kuluttua. Sokeri js suola jäävät pääosin liemeen, eivätkä siis juurikaan rasita elimistömme.

Ennen kurkkuja säilöttiin yleensä ilman etikkaa. Tuloksena oli vatsaystävälliset, maukkaat kurkut. Ne olivat joko suolaliemeen säilöttyjä suolakurkkuja tai hapankurkkuja, mitkä säilyivät maitohappobakteerien työn tuloksena. Etikkasäilykkeet ovat ihan eri juttu ja silloin pitää puhua etikka- tai maustekurkuista. Hapankurkkujen makua eivät nuo muut voita.

Suolakurkkuihin EI tu lekoskaan etikkaa, olisko syytä korjata kurkkujen nimi. Vai onkohan mummi näitä nuoria mummoja joille kaikki säilötyt kurkut on suolakurkkuja? Etikka- eli mauste- eli herkkukurkkuja noi on.

Kommentoi juttua: Mummin suolakurkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X