Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Paella

Paella on yksi niitä espanjalaisen keittiön klassikoita, jota koko maailma on oppinut rakastamaan. Paella onkin erinomainen kesäruoka. Paellan raaka-aineita ovat riisi, kala, äyriäiset ja kasvikset. Perinteinen paella on kotoisin Valenciasta. Valencialaisten mielestä oikeassa paellassa käytetään vain kalaa, mutta kuten kaikista suosikkiresepteistä, myös paellasta on olemassa monia versioita. Tässä versiossa paellasta löytyy lihaa ja äyriäisiä. Nimi paella juontaa juurensa ruoan valmistuksessa käytetystä paellerasta, soikion muotoisesta kaksikahvaisesta pannusta. Valmista paella kotioloissa suurella pannulla tai säiden salliessa ulkona muurikkapannulla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Simpukat:

  • 2 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pari oksaa timjamia
  • laakerinlehti
  • noin 500 g raakoja sinisimpukoita
  • 4 dl valkoviiniä

Paella:

  • 2 rkl öljyä
  • 3 broilerin rintapalaa
  • (8 broilerin koipinuijaa)
  • noin 150 g porsaan sisäfileetä
  • noin 400 g jättikatkarapuja tai katkarapuja
  • 170 g pekonia
  • öljyä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 mieti chilipalko
  • 3.5 dl risottoriisiä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 tl sahramia
  • noin 8 dl kanalientä
  • suolaa
  • rouhitua mustapippuria
  • punainen ja vihreä paprika
  • 1 nippu persiljaa
  • 200 g pakastettuja herneitä tai papuja

Valmistusohje

Paella tehdään näin:

1. Keitä ensin simpukat. Harjaa ja tarkista, että kaikkien kuoret ovat kiinni. Kopauta raollaan olevia simpukoita altaan reunaan ja heitä pois, jos ne eivät sulkeudu. Silppua sipulit ja kuullota öljyssä, lisää viini mausteet ja simpukat. Jos kaikkien kuoret eivät keitettäessä aukea, heitä kiinni olevat pois. Kaada simpukat lävikköön, ja ota liemi talteen.

2. Paloittele lihat ja ruskista ne pannulla. Ruskista myös katkaravut kevyesti. Siirrä lihat erilliseen astiaan ja ravut simpukoiden päälle.

3. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon huuhdottu ja valutettu riisi sekä sahrami, tomaattimurska, ruskistetut lihapalat ja broilerin koivet. Kaada joukkoon simpukoiden keitinliemi ja viisi desilitraa kanalientä. Lisää kanalientä vähitellen tarpeen mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna paellan kypsyä noin 20 minuuttia.

4. Koristele paella. Asettele lopuksi paellan päälle kauniisti kuutioidut paprikat, silputtu persilja ja herneet tai pavut sekä ravut ja simpukat.

Vinkki: Voit tehdä paellan ilman lihaa ja kanaa. Lisää tarvittaessa katkarapujen määrää tai korvaa liha vaikkapa mustekalarenkailla. Mustekalarenkaat lisätään paellaan saman ohjeen mukaan kuin katkaravut.

Katso myös: Espanjalainen ruoka ihastuttaa yltäkylläisyydellään

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Espanjalainen broileri-kasvispelti

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Paella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.