Ruskeakastike
Ruskeakastike on rakastettu kastikeklassikko, joka tuo monelle makumuistoja lapsuudesta ja mummolasta. Maukas ruskeakastike maistuu pihvien, murekkeen ja lihapullien kanssa. Kastikkeeseen voi helposti myös lisätä ruskistetua jauhelihaa tai makkarapaloja, niin siitä tulee ruokaisa. Tällä reseptillä teet aidon oikean ruskeakastikkeen!
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Munaton
Ainekset
Ruskeakastike
- 3 rkl voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 6 dl lihalientä (liemikuutiosta tai fondista) tai lihan siivilöityä paistolientä
- ¼ tl suolaa
Valmistusohje
Ruskeakastike valmistetaan helposti näin
Ruskeakastike on suomalainen kastikkeiden klassikko joka tuo mieleen mummolan lihapullat.
- Kuumenna paistinpannu ja sulata kolme ruokalusikallista voita. Odota, että vaahto häviää. Älä ruskista rasvaa ennen jauhojen lisäämistä, koska jauhot saattavat siinä tapauksessa palaa helposti.
- Lisää neljä ruokalusikallista vehnäjauhoja. Ruskista jauhot pähkinänruskeiksi koko ajan sekoittaen.
- Nosta pannu hetkeksi pois liedeltä. Lisää kuusi desilitraa kylmää tai haaleaa lihalientä ja sekoita tasaiseksi. Nosta pannu takaisin liedelle.
- Keitä kastiketta 15–20 minuuttia miedola lämmöllä. Jos kastike on väriltään liian vaalea, voit lisätä sekaan soijakastiketta (suolaa riittää vähemmän, jos käytät soijaa) tai tomaattipyreetä.
- Mausta ruskeakastike ripauksella suolalla.
Vinkki! Voit lisätä kastikkeeseen hienonnetun sipulin tai paprikan ennen jauhojen lisäämistä. Tässä tapauksessa valmis kastike kannattaa joko siivilöidä tai soseuttaa tasaisen rakenteen aikaansaamiseksi.
Vinkki! Lisää ruskeaan kastikkeeseen puoli desiä madeiraviiniä, niin saat maukkan ja juhlavan madeirakastikken.
Lue myös: Ruskeakastike maistuu mahtavalta makkarastroganoffissa!
Lue myös Anna.fi: Mustaherukka-punaviinikastike
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruskeakastike