Reseptit
yli 60 min
18
Kiitos

Tartaletti sitruunatäytteellä

Tartaletti sitruunatäytteellä hurmaa pääsiäisen kahvipöydässä. Rapeassa pohjassa ihastuttaa mantelijauho. Kirpakan raikasta sitruunatäytettä tasapainottaa makea marenki.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Tartaletti pohja

150 g kylmää voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1/2 tl suolaa
1 keltuainen

Sitruunatäyte

2 luomusitruunan raastettu kuori
2 dl sitruunamehua (tuorepuristettua)
3 keltuaista
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
25 g voita
Mainos

Sveitsiläinen marenki

3 valkuaista
1 3/4 dl erikoishienoa Siro-sokeria

Koristelu

perunajauho-tomusokeriseosta

Valmistusohje

  1. Tartaletti sitruunatäytteellä on ihanan raikas leivonnainen. Ota 150 grammaa kylmää voita. Nypi joukkoon 3 1/2 desilitraa vehnäjauhoja, puoli desilitraa mantelijauhoja, yksi desilitra tomusokeria ja puoli teelusikallista suolaa. Lisää yksi kananmunan keltuainen ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmun sisään ja nosta jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
  2. Pehmennä kylmää taikinaa hetken leivinalustalla. Jauhota alusta ja kauli taikina ohueksi levyksi. Paina leivospohjat pyöreällä muotilla (halkaisija noin 9 cm) ja painele hellästi vuokien pohjalle ja reunoille. Nosta päälle paperiset muffinivuoat ja täytä ne keraamisilla paistokuulilla. Voit myös käyttää painona kuivattuja herneitä, papuja tai riisiä. Kypsennä pohjia 175 asteessa ensin 10 minuuttia. Poista varoen painot ja paperivuoat ja jatka paistamista vielä 7–8 minuuttia, kunnes pohjat ovat kauniin ruskeita. Nosta jäähtymään ritilälle.
  3. Pese kaksi luomusitruunaa huolella ja raasta keltainen osa kattilaan. Purista sitruunoista mehua ja mittaa mehu kattilaan. Tarvitset yhteensä kaksi desilitraa sitruunamehua. Ota kolme kananmunaa. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Nosta keltuaiset mehukattilaan. Lisää joukkoon 1 1/2 desilitraa sokeria, puoli desilitraa kylmää vettä ja yksi ruokalusikallinen perunajauhoja. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla koko ajan sekoittaen ja anna seoksen anna seoksen kiehua hiljalleen muutama minuutti, kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä ja lisää 25 grammaa voita. Sekoita tasaiseksi ja lusikoi kiisseli piirakkapohjien päälle.
  4. Nosta valkuaiset ja 1 3/4 desilitraa erikoishienoa Siro-sokeria teräskulhoon. Aseta kulho hiljalleen poreilevan vesikattilan päälle. Pohja ei saa koskettaa veteen. Vatkaa seosta, kunnes seos on sitkeää ja sormien välissä kokeiltaessa, sokerikiteitä ei enää tunnu. Jos omistat sokerimittarin, mittarin pitäisi näyttää 60 astetta. Siirrä kulho kostean pyyhkeen päälle ja vatkaa vielä jäähdyttäen muutama minuutti.
  5. Pursota marengista leivosten päälle kasoja. Polta marenkeja hieman kaasupolttimella. Koristele tartaletti tomusokerilla.

    Vinkki! Pursota loppu marenki pieniksi ruusukkeiksi leivinpaperille ja anna kuivaa vuorokauden huoneenlämmössä. Marengin voi myös lusikoida paksuksi kerrokseksi piirakoiden pinnalle.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/20.

Katso myös: Näin syntyy italialainen marenki – katso ammattilaisen vinkit!

Anna.fi/ruoka: Suklaa-suolakinuksitartaletit

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tartaletti sitruunatäytteellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X