Ruoka

Amarone on runsas ja täyteläinen punaviini – Pohjois-Italian viiniylpeys maistuu juustojen ja liharuokien seurassa

Amarone on runsas ja täyteläinen punaviini, jonka valmistus poikkeaa perinteisestä. Roteva punaviini sopii loistavasti juustojen ja liharuokien seuraan.

Amarone tai virallisemmin DOCG Amarone della Valpolicella on Pohjois-Italiassa sijaitsevan Valpolicellan alueen viiniylpeys. Muhkean punaviinin erityislaatuisuus piilee sadonkorjuun jälkeen kuivatuissa rypäleissä. 

Amarone ei ole viinityyppinä kovin vanha. Se alkoi yleistyä 1950-luvulta lähtien, mutta maailmanlaajuiseen viininystävien tietoisuuteen viini alkoi nousta toden teolla vasta 1990-luvulla. Sen jälkeen amaronen tuotanto on moninkertaistunut.

Amaronen valmistus

Laadukas amarone tehdään pieteetillä ja pitkälti käsityönä. Pitkä valmistusprosessi ja tavallista suurempi rypäleiden tarve nostavat viinin kustannuksia. Siksi amarone ei ole koskaan edullisimmasta päästä.

Amaronen valmistus poikkeaa monella tapaa perinteisestä viininvalmistuksesta. Historiallinen valmistusmenetelmä kulkee nimellä appassimento. Sen ansiosta viinistä tulee poikkeuksellisen runsas, samettinen, moniulotteinen ja pitkäikäinen. 

Rypäleet poimitaan aina käsin, sillä terttujen on oltava ehjiä ja terveitä. Käsin poimitut rypäleet siirretään kuivumaan muutamaksi kuukaudeksi, useimmiten 120 päiväksi, muovi- tai puuristikoille katoksen alle. 

Kuivauksen aikana rypäleistä haihtuu runsaasti vettä, joten viiniin joudutaan siksi käyttämään tavallista enemmän rypäleterttuja. Samalla, kun vesi haihtuu, viinin sokerit ja aromiaineet tiivistyvät, ja viini saa korkean alkoholipitoisuuden sekä paljon aromikkuutta.

Kuivatut rypäleet puristetaan tammi-helmikuussa. Murskattujen rypäleiden kuoret saavat olla mukana käymisastioissa erityisen pitkään tavallisesti 30-50 päivän ajan. Sinä aikana ne luovuttavat mehuun paljon makua. Sitten viiniä kypsytetään tammitynnyreissä kolmekin vuotta ja pullossa vuoden verran, jonka jälkeen viini on valmis markkinoille.

Amarone: juustojen ja liharuokien seuralainen

Amaronen nimi tulee italiankielisestä sanasta amaro eli kitkerä, katkera, karvas. Amaronesta voi tyypillisesti löytää kuivattujen hedelmien ja jouluisten mausteiden sävyjä. Mukana saattaa olla esimerkiksi viikunan, luumun, taatelin, kuivatun karpalon, kanelin tai neilikan tuntua. 

Amarone on loistava viini juustojen seuraan, sillä sen runsas maku pärjää vahvanmakuisten juustojen kanssa myös silloin, kun kevyemmät punaviinit menettäisivät teränsä. Usein amaronessa on hitunen jäännössokeria, joka edesauttaa liittoa suolaisen juuston kanssa. Amarone onkin paikallaan etenkin kovien, pitkään kypsytettyjen juustojen, kuten parmesaanin, pecorinon ja gruyèren seurana, ja sen maku toimii loistavasti myös sinihomejuuston parina.

Juustolautasen sijaan voit koota myös trendikkään tunkutarjottimen ja poimia sille vahvoja makuja, joita amarone rakastaa: erilaisia leikkeleitä, kypsytettyjä kovia juustoja sekä täyteläistä sinihomejuustoa. Lisää kylkeen tuoreita viikunoita, kuivattuja hedelmiä, pari hyvää hilloketta, pähkinöitä sekä rapeaa hapanjuureen leivottua leipää.

Roteva ja aromikas amarone tunnetaan myös hyvänä riistaruokien sekä tuhtien liharuokien parina. Kaada amaronea lasiin, kun lautasella on esimerkiksi lammaspaistia, osso bucoa, riistaa tai vaikka sisältä punaiseksi jätettyä poroa

Lue myös Anna.fi: Valitsimme kuusi joulupöytään sopivaa punaviiniä – mukana yksi vuoden parhaista punaviineistä

Amarone: Säilytys 

Valmistustavan ansiosta amarone on saanut makuunsa pehmeyttä jo rypäleiden kuivausprosessista, joten kellarointi ei ole välttämätöntä ja viinin voi hyvin avata heti ostohetken jälkeen.

Amaronen runsas rakenne kestää kuitenkin hyvin myös kypsytystä sekä pitkää varastointia. Oikein varastoituna punaviini on maittavaa jopa kymmeniä vuosia. Viinikaappi on säilytykseen paras paikka, mutta pullon voi säilöä vaakatasossa vaikka vaatekaapin alahyllyllä tai muussa pimeässä, tasalämpöisessä ja tärinättömässä paikassa.

Ajan kuluessa amaronen rikas hedelmäisyys vaihtuu monivivahteisiin kypsytyksen aromeihin. Samalla viinin suutuntuma pehmenee entisestään. 

Kuten muutkin täyteläiset punaviinit, myös amarone on parhaimmillaan tarjoiltuna 16-18 asteisena. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amarone on runsas ja täyteläinen punaviini – Pohjois-Italian viiniylpeys maistuu juustojen ja liharuokien seurassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.