Ruoka

Grillataanko halloumijuusto oikeaoppisesti kokonaisena vai viipaleina? Selvitimme vastauksen kesän kuumimpaan kysymykseen

Grillattu halloumijuusto on ihana herkku, mutta miten se kuuluu valmistaa oikealla tyylillä? Perhon ruokatuotannon lehtori Akis Staboulis vastaa. Hän paljastaa myös parhaan halloumijuuston, jota itse suosii.

Mediassa on tänä kesänä pohdittu, miten halloumijuusto kuuluu grillata oikeaoppisesti. Ilta-Sanomat ja MTV Uuutiset uutisoivat, että suomalaiset ovat grillanneet halloumin aina väärin. Väite perustui Juustoansa-nimisen yrityksen twiittiin, jossa julistettiin, että halloumi kuuluu grillata kokonaisena ja sitten vasta leikata viipaleiksi.

Kysyimme suomenkreikkalaiselta Akis Staboulikselta, miten halloumijuusto grillataan oikeaoppisesti. Staboulis toimii Perhon liiketalousopiston ruokatuotannon lehtorina.

Grillataanko halloumi kokonaisena vai viipaloituna?

Juustoansa julkaisi kesäkuussa Twitterissä kuvan, jonka kuvateksti kuului ”Muistattehan rakkaat grillaajat, että halloumi grillataan kokonaisena ja sitten vasta siivutetaan”. Yrityksen mukaan halloumi pitää kokonaisena grillattuna hyvin makunsa ja pehmeän ominaisuutensa.

”Halloumin kokonaisena grillaamisen olen oppinut lapsuudesta isoisältäni, joka oli keittiömestari. Uskoisin, että isossa perheessä kyse on ollut alunperin käytännöllisyydestä grillata juusto kokonaisena, mutta tuolla tekniikalla saadaan pintaan hyvä paistopinta ja sisus pysyy mehevänä ja suussasulavana”, Laura Salonen Juustoansasta kertoo.

”Kun asiakkaani ovat tämän oppineet, niin palaute on ollut varsin positiivista. Muutoinkin kehoittaisin kokeilemaan reippaasti juustojen grillausta ja savustamista”, hän lisää.

Akis Staboulis toteaa, että halloumin grillaaminen kokonaisena ei ole yksiselitteisesti oikea tapa:

”En ole koskaan nähnyt, että kukaan grillaisi kokonaista halloumia ja sitten viipaloisi. Yleensä halloumi viipaloidaan ensin ja sitten grillataan.”

Staboulis ei kuitenkaan sano, että halloumin grillaaminen kokonaisena olisi varsinaisesti väärin. Kuitenkin esimerkiksi Kyproksella, josta halloumi on lähtöisin, juusto grillataan aina viipaloituna.

”Jos katsotaan kyproslaisia ohjeita siitä, miten halloumia grillataan, niin Kyproksella paksut viipaleet laitetaan grilliin ja viipaleita grillataan molemmin puolin niin, että juusto saa vähän pintaa ja pehmenee. Sitten viipaleet tarjotaan saman tien.”

”Aito halloumi on sellainen, että se on tavallaan tasku. Se on litteä pala, joka täytetään mintunlehdillä ja taitetaan kahtia ja jos sen viipaloi, siinä on keskellä halkeama. Aidon halloumin voi grillata niin, että halkeaman kohdalta irrottaa halloumista kaksi paksumpaa palaa toisistaan ja grillaa ne”, Staboulis sanoo.

Miten halloumijuusto grillataan oikeaoppisesti?

Halloumin grillaaminen on helppoa ja nopeaa, mutta muutama ohjesääntö kannattaa pitää mielessä. Lopputulokseen vaikuttaa grillaamisaika, millaisella grillillä juustoa grillaa ja se, viipaloiko halloumin itse.

”Jos ostaa kaupasta valmiiksi viipaloidun juuston, niin joskus joissain tuotteissa viipale on niin ohut, että sen käsitteleminen grillin päällä on aika haastavaa. Itse suosin sitä, että ostan kokonaisen palan, viipaloin ja sitten grillaan sen.”

Jos halloumista haluaa suolaisuuden pois, halloumia voi liottaa ennen grillaamista kylmässä vedessä. Tämän jälkeen juusto kuivataan ennen grillaamista. Kaupoissa myydään myös vähäsuolaisia halloumeja.

Ennen grillaamista grilli puhdistetaan huolellisesti. Ensin grilli rapsutetaan puhtaaksi ja sitten se putsataan öljytyllä paperilla tai kankaalla.

”Sitten juusto laitetaan kuumaan grilliin ja ihan hetki vain grillataan toista puolta. Sopiva aika on 30–50 sekuntia, riippuen siitä, kuinka kuuma grilli on. Sitten käännetään toinen puoli ja sitä grillataan saman verran. Juusto on tosi nopeasti valmis.”

Jos grillaa tasogrillillä, grillaamisaika voi olla vähän pidempi kuin hiili- tai kaasugrillillä grillatessa.

”Grillit ovat erilaisia ja niissä on aina erilainen paistotulos. Jos grilli on tulikuuma, halloumi palaa. Tasogrillillä halloumi voi lähteä kiehumaan, jos vesi valuu halloumin alle. Tasogrillin pitää olla todella kuuma, ettei neste ehdi tulla ulos halloumista ja että halloumi lähtee grillautumaan.”

”Halloumi kuuluu syödä heti, kun se otetaan grillistä. Kun halloumi jäähtyy, se narskuu hampaissa ja se on ihan kuin söisi kylmää halloumia. Kyproksella halloumin päälle laitetaan aavistuksen verran sitruunamehua. Se ei ole aivan tavallista Suomessa.”

Jos hallomin haluaa grillata kokonaisena ja viipaloida vasta grillaamisen jälkeen, grillaaminen voi olla haastavaa. Kokonaisen halloumin grillaaminen vaati pidempää paistoaikaa matalassa lämmössä, jotta juusto pehmenee sisältä mutta ei pala ulkopuolelta.

halloumisalaatti
Grillattu halloumi sopii erinomaisesti salaatteihin.  Kuva: iStockphoto

Mikä on paras Suomessa myytävä halloumijuusto?

Alkuperäinen halloumi valmistetaan lampaan- ja vuodenmaidosta. Halloumi on nimisuojattu tuote EU:ssa ja siksi sitä ei saa valmistaa muualla kuin Kyproksella. Kun juuston kysyntä on räjähtänyt käsiin, lainsäädäntöä on höllennetty ja halloumi-nimitystä voidaan käyttää juustosta, jossa on käytetty lampaan-, vuohen- ja lehmänmaidon sekoitusta.

”Mielestäni lampaanmaidosta tehty halloumi on parhaan makuinen. Suosikkihalloumini Suomessa on Filos Deluxe halloumijuusto. Se on maultaan ja rakenteeltaan paras”, Staboulis kertoo.

Lue myös Anna.fi: Halloumi kruunaa kesäruoat – halloumisalaatti, halloumiranskalaiset ja 5 muuta kutkuttavan hyvää ohjetta

Millaisiin ruokiin halloumi sopii erityisen hyvin?

Kyproksella halloumi on alkupala ja sellaiseksi se sopii erityisen hyvin. Tyypillisesti halloumi tarjotaan grillattuna tai paistettuna, mutta loppujen lopuksi halloumi on todella monikäyttöinen juusto. Se sopii hyvin salaatteihin tai vaikka sämpylän tai toastin väliin tomaatin kaveriksi.

”Itse tykkään käyttää halloumia, kun teen kreikkalaisia lammasruokia. Täytän karitsanrullan halloumijuustotangolla ja haudutan niitä kastikkeessa. Ne ovat todella hyviä.”

Staboulis kertoo, että kyproksella halloumia käytetään myös ravioleissa. Halloumi raastetaan, joukkoon sekoitetaan ricotta-tyyppistä juustoa ja näistä tehdään ravioleja. Raastettuna halloumia syödään myös pastan kanssa samalla tavalla kuin parmesaania. Kyproksella halloumista tehdään tyypillisesti myös piirakoita ja pasteijoita.

Englannissa halloumista tehdään ranskalaisia, joita syödään tyypillisesti alkupalana. Halloumi leikataan tangoiksi ja tangot uppopaistetaan rasvassa. Sitten halloumiranskalaiset nautitaan dipin kanssa lämpiminä.

Lue myös: Hittiruoka halloumiranskalaiset – näin teet ne kotona

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillataanko halloumijuusto oikeaoppisesti kokonaisena vai viipaleina? Selvitimme vastauksen kesän kuumimpaan kysymykseen

Eiku

Kokonaisena yleensä grillaan sen verran,että tulee rusketusraidat kummallekin puolelle. Pirkka halloumi on hyvää ja edullista…

Ohk

Ehdottomasti paksuina viipaleina, niin säilyy mehevyys ja saa kauniin pinnan joka palalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.