Ruoka

Hauen y-ruodon poistaminen – näin pääset eroon "anopinfileestä", katso video taidonnäytteestä!

Hauki tunnetaan ruotoisena kalana, sen takia se jää monelta syömättä. Y-ruodon saa kuitenkin helposti pois, jolloin hauesta voi nauttia täysin ruodottomasti. Katso ammattilaisen taidonnäyte videolta.

Hauen y-ruodon poistaminen tekee hauesta todella monipuolisen käyttää. Sen jälkeen se on ruodoton, ja siitä voi nauttia monella tavalla.

Lue myös: Hauki on mainio kala pyöryköihin, murekkeeseen ja muihin arjen kalaruokiin

Irrota y-ruoto heti fileoimisen jälkeen. Kokonaisesta fileestä irrotettu ruoto on paljon helpompi irrottaa kuin ruodot pätkitystä fileestä.

Huonomaineisesta hauesta herkkua

Hauella on kotimaisista villikaloista huonoin  maine. Nyt siihenkin on tulossa muutos. Ekologisuus painaa yhä enemmän kotikokkien vaakakupissa ja kotimaisen kalan myynti on kasvussa.

”Kotimainen villihauki on ekologista lähiruokaa ja oikein valmistettuna se on todellista herkkua”, Hakaniemen hallin Reitin kalan kalakauppias kertoo.

Myös huippukokit puhuvat villihauen puolesta. Helsinkiläisravintola Nokan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Ari Ruoho tunnetaan hauen ystävänä. Myös huippukokki Pekka Terävä puhuu hauen puolesta herkullisena ruokakalana.

Ari Ruoho grillattu hauki.
Kokonaisen hauen voi myös grillata. Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho taitaa hauen käsittelyn. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Haukea ei pidä syödä heti tuoreeltaan. Hauki voi hyvin odotella pari-kolme päivää kuolonkankeuden pehmenemistä. Monet kotikokit tekevät sen virheen, että kala valmistetaan liian nopeasti, jolloin siitä tulee hieman kumimainen.

Ruoho on tottunut hauen käsittelijä. Hänen käsissään kokonaisesta hauesta valmistuu uskomaton herkku jopa grillissä.

Ruodottomasta haukifileestä tehdyt kalapuikot ovat koko perheen herkkua ja haukipyörykät ja pihvit onnistuvat fileestä, jossa ruodot ovat mukana. Ruodot sujahtavat sutjakasti pehmeiksi fileen joutuessa myllyyn.

Kotilieden ruokatoimittaja kävi Helsingissä Hakaniemen hallissa Reitin kalakaupassa. Kalakauppias fileoi hauen muutamassa sekunnissa ruodottomaksi, jolloin fileetä voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaittoon.

Vuodesta 1941 toiminut perheyritys myy tuoretta kotimaista kalaa suoraan ammattikalastajilta Porvoon saaristosta. Kauppiaalta onnistuu kalan käsittely, perkaus, suomustus ja fileointi ammattitaidolla, jos asiakas näin haluaa.

Poistettua y-ruotoa kutsutaan hauskasti ”anopin fileeksi”, koska siihen jäävät ne ilkeimmät ruodot.

Näin poistat y-ruodon hauesta

  1. Fileoi hauki nahattomaksi, poista evät ja maharuodot.
  2. Käännä nahaton filee leikkuulaudalle vatsapuoli ylöspäin. Tunnustele sormillasi y-ruotojen (ne ovat ruotoja, jotka jäävät fileeseen evien ja maharuotojen poistamisen jälkeen) päitä.
  3. Tee ruotolinjan alapuolelle hellävarainen viilto. Tunnet ruodot fileen sisällä, kun liu’utat veistä niiden päältä. Älä katkaise ruotoja, anna veitsen vain liukua päältä lappeellaan tai vinottain. Kun ruodot tuntuvat loppuvan pyrstöosassa, voit painaa veistä syvemmälle ja jatkaa viiltoa.
  4. Tee toinen viilto ruotolinjan vatsapuolelle samaan suuntaan vinottain ja ”kaivaudu” ikäänkuin ruotolinjan alle veitsellä. Ruodot nousevat siitä yhtenä linjana pois ja sinulla on ruodoton haukifilee käytössäsi.
Hauki on ekologinen valinta ruokapöytään.
Hauki on ekologinen valinta ruokapöytään. Kuva: Johan Karlsson

Kotimaisen kalan puolesta – S-ryhmä näyttää mallia

S-kaupat ovat aloittaneet kampanjoinnin kotimaisen kalan puolesta. Ketju lupaa laskea kotimaisen kalan hintaa, ja valikoimaan on tulossa uusia tuotteita. Sesongit tulevat näkymään kotimaisen kalan myynnissä. Kalakin on sesonkituote. Parhaat tuotteet tullaan tuomaan esiin sesongeittain.

”Olemme tunnistaneet kuluttajista kolmen tyylin kalaväkeä: kalapuikkoryhmän, fileejoukon ja kokonaisen kalan taitajat. Kaikki näistä ryhmistä löytävät valikoimistamme nyt uutta kokattavaa”, valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmän vähittäiskaupasta lupaa ryhmän tiedotteessa.

Hauki

S-ryhmä vakuuttaa, että kaikki ketjun kaupoissa myytävät kalat ja äyriäiset on pyydetty kestävistä kalakannoista. WWF:n kalaopas auttaa kestävän ja ekologisen kalan valinnassa. Opas ohjaa ja neuvoo vastuulliseen kuluttamiseen.

WWF:n kalaoppaan voi ladata myös puhelimeen, jolloin se on aina mukana kaupassa tai torilla kalaostoksilla. WWF:n kalaopas on niin sanottu mukautuva verkkosivu, joka toimii puhelimessasi sovelluksen lailla. Voit lisätä puhelimesi aloitusnäytölle pikakuvakkeen, josta pääset nopeasti selaamaan opasta. Tällöin voit myös käyttää opasta ilman verkkoyhteyttä. Päivittämällä sivun varmistat, ettet käytä vanhaa versiota.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hauen y-ruodon poistaminen – näin pääset eroon "anopinfileestä", katso video taidonnäytteestä!

Ukki 69

Hauki on lastenlasten herkkua ainakin snitzeliksi tehtynä. Kertaalleen jauhettuna, pihveiksi taputeltuina vain suolalla ja pippurilla maustettuna suorastaan grilliherkku.

Paavo

Peräpäähän jää muutamia bumerangin muotoisia ruotoja, joten valitettavasti tälläkään tekniikalla et tee hauesta täysin ruodotonta.

J

Oikeassa olet.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.