Ruoka

Hunajapomelo voi painaa jopa kolme kiloa – näin käytät sitrushedelmien jättiläistä

Hunajapomelo on sitrushedelmien jättiläinen, joka tunnetaan lihaisasta hedelmälihasta ja makeasta mausta. Hunajapomelo on ihanaa sellaisenaankin, mutta se sopii loistavasti myös ruoanvalmistukseen.

Pomelo on sitrushedelmä, josta on olemassa lukuisia eri lajikkeita. Niistä tunnetuin on Kiinasta kotoisin oleva hunajapomelo, jonka sesonki on tammi-helmikuussa.

Hunajapomelo on suurikokoinen sitrus, joka voi painaa jopa kolmen kiloa. Suurin osa painosta tulee kuitenkin hedelmän paksusta kuoresta. Kokoonsa nähden painavin pomelo on paras valinta, sillä paino kertoo hedelmän mehukkuudesta.

Hunajapomelo säilyy parhaiten jääkaapin hedelmälokerossa 8-12 asteen lämpötilassa. 

Hunajapomelo: näin käsittelet hedelmän 

Hunajapomelon vihertävä kuori on paksu ja hedelmälihan rakenne lihaisa, eli vähemmän mehukas ja kiinteämpi kuin muilla sitrushedelmillä. Hunajapomelon maku on makeampi kuin greipissä eikä lainkaan yhtä karvas. Jos siis et ole happaman greipin ystävä, kokeile hunajapomeloa. 

Hedelmä kuoritaan kuten appelsiini. Leikkaa ensin hedelmästä pois hattu ja lohko kuori veitsellä aivan kuin kuorisit appelsiinia. Tartu sitten hedelmään kaksin käsin ja murra hedelmä kahtia. Irrota lohkot kuoresta ja nylje ne käsin kalvottomiksi. Käytä hedelmäliha lohkoina tai riivi se ”helmiksi”.

Mihin hunajapomeloa voi käyttää?

Hunajapomelo sopii käytettäväksi muiden sitrusten tapaan. Pomelon voi syödä sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös kala- ja äyriäisruokien lisukkeeksi. Jos keität hedelmästä marmeladia tai hilloa, voit hyödyntää myös kuoren. 

Pomeloista ei irtoa juurikaan mehua, joten ne sopivat mainiosti salaatteihin. Hunajapomelo sopii myös lämpimiin ruokiin, mutta kuumennettuna siitä tulee herkästi kitkerää. Lisää se siis lämpimiin ruokiin vasta aivan valmistuksen loppuvaiheessa. 

Muiden sitrusten tapaan hunajapomelo on raikas makupari rasvaiselle kalalle, kuten lohelle. Valmista hunajapomelosta sitrussalsa yhdessä avokadon, thaibasilikan ja chilin kanssa. Saat hetkessä perinteiselle uunilohelle uutta jujua. 

Pomeloa voi lohkoa myös raikkaaseen sitruscaprse-salaattiin yhdessä muiden sitrusten kanssa. Talvinen caprese-salaatti tehdään sitrushedelmistä ja maistuvasta mozzarellasta sekä basilikasta ja granaattiomenan siemenistä.

Talven jälkkäripöydässä maistuu kevyt ja raikas sitrussalaatti. Rapeat sokeripistaasit rouskuvat ihanasti hampaissa ja appelsiinikreemi täytelöittää makuja. Korvaa kreemin alkoholi halutessasi appelsiinin tai klementiinin kuoriraasteella. 

Hunajapomelo on maukas makupari suolaiselle juustolle. Valmista salaattipohja lehtikaalista ja rikasta ruokaisaksi kvinoa-kikherneseoksella. Voit mainiosti korvata lehtikaali-sitrussalaatin verigreipin hunajapomelolla. 

Ja tokihan hunajapomeloa voi viipaloida myös klassiseen hedelmäsalaattiin yhdessä muiden sesongin hedelmien kanssa. Tämä salaatti tehdään mangosta, mandariineista ja passiohedelmistä, mutta mukaan sopii mainiosti myös raikas hunajapomelo. Kastikkeenssa maistuu limetti ja kookos.

Pomelosta valmistuu myös maukas hillo tai marmeadi. Valmista pomelomarmeladi appelsiinimarmeladin ohjetta mukaillen. Inkiväärin sijaan mausteeksi sopii esimerkiksi vanilja. 

Lue myös Anna.fi: Veriappelsiini piristää aamupalaa ja sulostuttaa jälkiruokaa – poimi 4 erilaista ohjetta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hunajapomelo voi painaa jopa kolme kiloa – näin käytät sitrushedelmien jättiläistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.