Kananmunat voi säilyttää huoneenlämmössä – salaisuus piilee näkymättömässä kutikulassa

Kananmunan ehjä kuori ja sitä suojaava kalvo, kutikula, suojaavat munaa, minkä takia muna säilyy huoneenlämmössä. Kokosimme tietopaketin kananmunan salaisesta kalvosta, kutikulasta.

Pieni valkoinen kananmuna on uskomattoman terveellinen, mutta se on myös oiva raaka-aine jokapäiväiseen kokkaukseen. Sen säilyvyys on omaa luokkaansa verrattuna muihin proteiinipitoisiin tuoreraaka-aineisiin, kuten lihaan tai kalaan. Salaisuus on kutikula.

Lue myös: Miksi kananmunan keltuaisen ympärillä on joskus harmaa rengas? Näin pääset siitä eroon

Kananmuna säilyy huoneenlämmössä rakenteensa ansiosta – salaisuus on kutikula

Kananmunapakkausta avatessa joskus pakkauksessa tai kananmunan pinnalla saattaa näkyä höyheniä. Tämä kertoo siitä, että kananmuna on maataloustuote ja sitä ei käsitellä millään lailla ennen myyntiä.

Kaikkialla näin ei ole. Joissain maissa kananmunat käsitellään keräyksen jälkeen eli pestään. Tämä tapa tekee kananmunasta huonommin säilyvän. Sen takia joissain maissa munat myydään kylmähyllystä.

Suomessa on toisin. Suomessa kananmunat myydään kaupassakin huoneenlämmöstä eikä kylmähyllystä, kuten monessa muussa maassa.

Kananmunia ei myydä kylmäsäilytyksestä Suomessa. 

Kananmunia ei myydä kylmäsäilytyksestä Suomessa.  Kuva: iStockphoto

”Suomessa kananmunien peseminen on kielletty. Lähtökohtaisestihan kananmuna ei pilaannu muuta kuin jos kuori saa vaurion tai kananmunan pinta kastuu. Kerron yksinkertaisen esimerkin, joka on helppo ymmärtää. Telttaesimerkki on selkeästi ymmärrettävä. Ajattele telttaa sateella. Jokainen tietää, kun teltan pintaa painaa, niin se päästää veden läpi. Näin käy myös kananmunalle, kun vesi rikkoo pinnan niin sen mukana pääsevät bakteerit kuoren läpi sisään”, Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola kertoo.

Kananmunan ehjä kuori ja sitä suojaava kalvo, kutikula,  suojaavat munaa, jonka takia sen voi myydä kaupastakin huoneenlämmöstä.

”Sanomme asiakkaille, että kotona kananmunat voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa, mutta ei vaihdellen niiden paikkaa. Kosteustasapainon ja lämpötilan vaihtelu saattaa rikkoa näkymättömän kalvon”, Savola selventää.

Kananmunien säilyttämisen optimaalinen lämpötila

Optimaalisin paikkaa kananmunien säilytykselle olisi kuiva ja pimeä paikka, jossa olisi tasainen 12–14 asteen lämpötila. Harvalla kuluttajalla on kotona tällaista paikkaa.

Kananmunat voi säilyttää jääkaapissa, mutta jääkaapissa on usein voimakkaasti tuoksuvia raaka-aineita. Kananmunan herkkä kuori päästää tuoksuja läpi, jolloin muniin saattaa tarttua salamin, marinadien, juustojen ja muiden jääkaapissa säilytettävien raaka-aineiden tuoksuja helposti.

Kananmunat voi säilyttää huoneenlämmössä pois suorasta auringonvalosta. Huoneenlämpöinen muna sopii loistavasti leivontaan ja se kiehuu myös täydelliseksi viidessä minuutissa kattilassa. Kylmät kananmunat eivät vaahtoudu yhtä hyvin, kun huoneenlämpöiset.

Kananmunan nerokas rakenne – oikealla asennollakin on merkitystä säilyvyyden kannalta

Kananmunan rakenne on nerokas. Oikein käsiteltynä ja säilytettynä se säilyy pitkään. Jopa useita kuukausia munimisen jälkeen.

Parasta ennen -päiväys on aina 28 vuorokautta muninnasta, koska lainsäädäntö näin määrittelee. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jos niissä ei ole säröjä ja ne säilytetään asianmukaisesti.

”Kananmunaa suojaa kova kuori, joka rakentuu enimmäkseen kalsiumkarbonaatista. Kuorta suojaa uloin kerros, joka on nimeltään kutikula. Uloin kerros on erityisen tärkeä suojakerros, joka muodostuu munaan luonnollisesti. Kuluttajapakkauksiin munat pakataan sellaisenaan, ilman pesemistä. Jos muna pestään, uloin suojakerros häviää ja muna ei kelpaa enää kuluttajamyyntiin”, Muna – parhaat reseptit (Readme) kirjassa kerrotaan.

Kananmunan asennollakin on merkitystä. Se pitää säilyttää tylppä pää ylöspäin.

Kananmunan asennollakin on merkitystä. Se pitää säilyttää tylppä pää ylöspäin. Kuva: Sanna Mansikkamäki: Muna – parhaat reseptit (Readme)

Tärkeää on myös kananmunan asento kennossa. Jos muna aseteaan väärinpäin, se ei säily niin hyvin.

Kuoren alla on kuorikalvo. Kuorikalvoja on munassa kaksi, ja molemmat kuori­kalvot ovat heti kuoren sisäpinnalla.

Kananmunan tylpässä päässä on ilmatila, joka on heti kuoren ja kalvon välissä. Kun kananmunaa säilyttää ilmatila ylöspäin, eli tylppä pää ylöspäin, kuorikalvot eivät irtoa munan kuoresta. Kuorikalvojen tehtävänä on suojata kananmunaa mikrobeilta. Jos kananmuna pakataan toisin päin, pyrkii ilma ylös toiseen pää­hän ja rikkoo kananmunan rakenteen, jolloin bakteerit ja mikrobit pääsevät munan sisään helpommin.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kananmunat voi säilyttää huoneenlämmössä – salaisuus piilee näkymättömässä kutikulassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X