Ravistatko vai valutatko ketsupin ulos pullosta? Selvitimme vastaukset luottokastikkeen käyttöön, säilytykseen ja terveellisyyteen

Ketsuppi on lähes jokaisen kodin vakiomauste. Miten tomaattisen maustekastikkeen saa siististi ulos purkista? Onko ketsuppi terveellistä? Millainen säilytyspaikka on paras ketsuppipullolle? Selvitimme vastaukset 3 monia askarruttavaan kysymykseen ketsupista.

Ketsuppi on kodin luottokastike, joka maustaa lähes kaikki suomalaisten suosikkiruoat makaronilaatikosta lasagneen,  nakeista ja ranskalaisista uunimakkaraan.

Ketsuppifanille maailman suosituin maustekastike on usein jopa tärkeämpi kuin itse ruoka. Ketsupinystävän mielestä sillä korostetaan ruoan makua, kun taas ketsuppivihaaja sanoo sen pilaavan ruoan ominaismaun. Oli niin tai näin, tomaattinen maustekastike kuuluu olennaisena osana suomalaisten ruokapöytiin.

Lue myös: Janican makaronilaatikkolasagne on niin hyvää, ettei siihen tarvita edes ketsuppia

Ketsuppi pakataan lasiseen tai muovipulloon

Ketsuppipullot eivät ole sattumalta sen muotoisia, kun ne ovat. Pakkausdesign on tarkkaan mietitty, oli kyseessä muovinen puristettava tai lasinen ketsuppipullo. Puristettavan muovipullon design etenkin pienissä pulloissa on sopivan muotoinen lastenkin käsiin. Sitä on helppo puristaa ja muovi on pehmeää.

Kirkas lasipullo on taas klassikko, jonka kehitteli Henry J. Heinz vuonna 1869. Herra Heinz oli aloittanut tomaattikastikkeen valmistamisen alun perin äitinsä puutarhan tomaateista.

Lasipullo valikoitui kastikkeelle, koska hän halusi esitellä ja olla avoin myymänsä tuotteen laadusta ja väristä. Siihen aikaan suosittiin tummia läpinäkymättömiä purkkeja, koska tuolloin väärennettyjä tuotteita oli myynnissä paljon ja tummassa purkissa saattoi myydä mitä vain.

Nyt kirkas lasipullo on käytössä myös muilla ketsuppimerkeillä.

Liha-makaronilaatikkkon kuuluu ketsuppi kaveriksi. Lusikallinen on sopiva määrä. 

Liha-makaronilaatikkkon kuuluu ketsuppi kaveriksi. Lusikallinen on sopiva määrä.  Kuva: Niclas Mäkelä

1. Ravista ja purista vai valuta: mikä on paras tapa saada ketsuppi ulos pullosta?

Ketsupin saa ulos pullosta kahdella tavalla. Maustekastikkeen ulos saaminen pullosta on puhdasta fysiikkaa. Ketsuppi tarvitsee minimivoiman – ravistuksen tai alassuin valuttamisen päästäkseen pullosta liikkeelle.

1.      Painovoimaa hyödyntämällä eli valuttamalla: Käännä pullo ylösalaisin ja ketsuppi valuu ulos ajan kanssa ilman ravistelua.

2.      Ravistamalla: Ravistamalla ketsuppipurkkia kastikkeen viskositeetti muuttuu juoksevammaksi ja se valuu helpommin ulos purkista.

Tiede-lehden Kysy-palstalla ketsupin valumiseen vastasi lehtori Tuula Sontag-Strohm Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitokselta.

”Ketsuppi on niin sanottu ei-newtonilainen neste, tarkemmin sanottuna leikkausoheneva neste, jolla on myötöraja. Toisin kuin vesi, joka on newtonilainen neste ja siksi huoneenlämmössä aina juoksevaa, ketsuppi ei lähde valumaan heti vaan tarvitsee tietyn minimivoiman liikkeelle päästäkseen. Voiman on ylitettävä aineen muodonmuutoksen raja, myötöraja. Maapallon vetovoima riittää, jos pullo seisoo alassuin tarpeeksi kauan.

Ilmiön selittävät polymeerit, pitkät moniatomiset molekyylit, joita on ketsupissa ja monissa muissa ruoka-aineissa. Polymeerien välillä on kitkaa, jonka voittamiseksi ketsuppia on esimerkiksi ravisteltava. Jotta kaiken ketsupin saisi ulos pullosta, varminta on yhdistää kaksi menetelmää: ensin valutetaan ja sitten, jos pullo on muovia, puristetaan ketsuppi ulos. Jos pullo on lasia, napautetaan pullonkaulaa, jolloin ketsuppi ohenee ja valuu ulos.”

Lasisen pullon kaulan napautuksesta kertoo myös Heinz.

”Pullon kaulassa on numero 57, kun sitä kohtaa lasipullon kaulassa napauttaa, ketsuppi valuu ulos puhtaasti ja roiskimatta.”

2. Ketsupin säilyvyys – älä nuoleskele purkin suuta

Ketsuppi mielletään usein mausteeksi, ja siksi sitä säilytetään usein muiden mausteiden tapaan kaapissa huoneenlämmössä. Kesällä ketsuppipurkki saattaa jäädä mökin grillipaikalle päiviksi.

Valmistajien mukaan ketsuppia voi säilyttää huoneenlämmössä vain avaamattomana. Auringonvaloon ulkoilmaan sitä ei kannata jättää koskaan.

Heti kun purkki on avattu, se pitäisi valmistajien mukaan säilyttää jääkaappilämpötilassa.

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa säilyvyysaikaa avaamattomana. Ketsuppi on maultaan ja rakenteeltaan parhaimmillaan kuukauden verran avaamisesta, mutta jääkaapissa se voi säilyä parasta ennen –päiväykseen asti.

Valmistajat muistuttavat, että myös purkin puhtaudella on merkitystä säilyvyyden kannalta.

Jos ketsuppipurkkia on nuoleskeltu tai sen suusta on kaadettu kastiketta suoraan suuhun, purkkiin on samalla saattanut päästä bakteereja. Aistinvarainen arviointi kertoo parhaiten, onko ketsuppi enää käyttökelpoista. Ketsuppi on hyvää niin kauan kuin se maistuu ja tuoksuu hyvältä.

Säilytys suorassa auringonvalossa hyllyllä tai ulkona ei ole suositeltavaa. Pimeässä huoneenlämpöisessä kaapissa säilytetty ketsuppi myös lyhentää säilyvyysaikaa ja heikentää kastikkeen makua. Sama koskee myös maustekastike sinappia.

Lue myös: Sinapin säilyvyys puhuttaa – pitäisikö sinappi säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Ketsuppipurkin sokeri- ja suolapitoisuus kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä. 

Ketsuppipurkin sokeri- ja suolapitoisuus kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä.  Kuva: iStockphoto

3. Onko ketsuppi terveellistä?

Ketsuppia käytetään yleensä kerrallaan suhteellisen pieniä määriä, jolloin se ei ole vaarallista. Joskus ketsuppifanit valitettavasti tursottavat ketsuppia lautaselle jopa enemmän kuin ruokaa.

Jos ketsupin kulutus on lähtenyt niin sanotusti käsistä, kannattaa omaa käyttöä miettiä terveellisyyden kannalta. Silloin ketsupin ravintosisällöllä on merkitystä.

Ketsuppeja on kaupan hyllyillä kymmeniä erilaisia. Jos ketsupin kulutus on suurta, kannattaa kiinnittää huomiota ketsupin sisältämään sokerin ja suolan määrään. Erot voivat olla uskomattoman isoja.

Suurin ongelma ketsupin syömisessä on se, että sitä syödään jo valmiiksi suolaisten ruokien kanssa. Ketsuppia saattaa upota joissain perheissä kuin huomaamatta nakkien, makkaran ja ranskalaisten kanssa, jotka ovat jo suolanmäärältään isoja.

Ketsuppi tehdään tomaattisoseesta ja tomaatti on hyvä lykopeenin lähde.

Lykopeeni imeytyy tomaattisoseesta ja ketsupista jopa paremmin kuin tuoreista tomaateista. Kohtuukäytössä ketsuppi on siis ihan hyvä lisuke ruoalle, mutta lykopeenin saannin takia ei kannata omaa ketsupinkulutusta lisätä. Lykopeenia saa tuoreistakin tomaateista sekä muista punaiseen vivahtavista kasviksista.

 Lähteet: Felix, Meira, Heinz ja Tiede-lehti

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ravistatko vai valutatko ketsupin ulos pullosta? Selvitimme vastaukset luottokastikkeen käyttöön, säilytykseen ja terveellisyyteen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X