TV:stä tuttu kokki Paul Svensson vinkkaa: ”Älä unohda näitä kolmea raaka-ainetta juhannuksena!”

Ruotsalainen ravintoloitsija, keittokirjailija ja Strömsöstä tuttu kokki Paul Svensson lähettää Kotilieden lukijoille raikkaat juhannusterveiset ja vinkkaa kolme raaka-ainetta, joita ei kannata unohtaa keskikesän juhlissa.

Tapasimme Stömsöstä tutun kokin Paul Svenssonin Tukholmassa keittiökonevalmistaja Electroluxin järjestämän kesälounaan merkeissä Rosendalin puutarhassa.

Paul on Ruotsin tunnetuimpia keittiömestareita. Hän kouluttaa ja luennoi ruoasta ja on kirjoittanut useita keittokirjoja. Suomeksi julkaistu Grillaa vegeä! (WSOY) ilmestyi pari kesää sitten. Tällä hetkellä hän vastaa muun muassa Tukholman valokuvataiteen museon, Fotografiskan keittiöstä. Fotografiskan brunssi kannattaa käydä testaamassa, jos matkaat Tukholmaan. Museo ja ravintola ovat aivan Viking Linen laivaterminaalin vieressä.

Lue myös: Juhannusherkut kokataan keskikesän antimista

Paul tunnetaan kekseliäänä ja innovatiivisena kokkina. Hän puhuu ekologisen ruoanlaiton puolesta ja Electroluxin tilaisuudessa hän antoi vinkkejä, miten torjua ruokahävikkiä ja miten jokainen meistä voisi kokata vähän vastuullisemmin.

Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120–160 miljoonaa kiloa, 20–25 kiloa henkilöä kohden. Nämä hurjat luvut pysäyttävät joka kerta. Nelihenkisessä perheessä ruokahävikkiä syntyy siis noin 100 kg  vuodessa. Satokauden ollessa käynnissä, ruokahävikkiä on syytä ajatella tarkemmin.

Höyrytetyt retiisit.

Paul vinkkaa hyödyntämään naattivihanneksista myös naatit. Retiisit tarjoillaan höyrytettyinä naatteineen. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Paulin vinkit olivat yksinkertaisia. Hän nostaa kaksi asiaa selkeästi ylitse muiden.

Vain hullu heittää naatit pois!

  1. Vähennä lihan syömistä, syö riistaa ja pientuottajien lihaa esimerkiksi karitsaa.
  2. Hyödynnä koko kasvis, älä heitä mitään pois. Ota liha lisukkeeksi, pidä kasvikset pääosassa. Etenkin naattikasviksista pitäisi käyttää koko kasvis. Älä katko kaupassa naatteja pois, vaan hyödynnä ne. ”Vain hullu heittää naatit pois!”, Paul sanoo nauraen.

Muista nämä 3 raaka-ainetta juhannuksena

Kotilieden Instagram-sivuilta löydät Paulin videoterveiset juhannukseen. Käy katsomassa video ja tykkäämässä Kotilieden sivuista kuvapalvelu Instagramissa.

Paul suosii juhannuksena  näitä kolmea raaka-ainetta:

  1. Purjosipulia
  2. Kyssäkaalia
  3. Mansikoita

Purjosipuli

Purjosipuli on mainio raaka-aine grilliin. Sen voi grillata kovalla lämmöllä täysin mustaksi. Purjoon tarttuu herkullinen grillin maku, ja sisältä purjo jää mehukkaan maukkaaksi. Kuori musta pinta pois ja käytä pehmeä sisus sellaisenaan lisukkeeksi muulle grilliruoalle tai salaattiin. Purjon kanssa voi tarjota esimerkiksi sulatettua voita tai murustettua vuohenjuustoa.

Kyssäkaali

Älä unohda kyssäkaalia. Kokeile rohkeasti grillissä kokonaisia kasviksia. Kyssäkaali on täysin aliarvostettu raaka-aine, joka sopii kesägrillaukseen todella hyvin. Paul tekisi kyssäkaalista pihvit. Esikysennä kyssäkaalin viipaleita esimerkiksi keittämällä tai uunissa hetki. Sen jälkeen tee kyssäkaalipihveille herkullinen marinadi valkosipulista, yrteistä ja öljystä.  Nosta kysäkaalipihvit grilliin. Grillaa pihveihin tummat grilliraidat ja nauti herkullisista vegepihveistä.

Kokeile myös Kotilieden pähkinäisiä kyssäkaalipihvejä.  Ne tehdään kyssäkaaliraasteesta.

Mansikkajälkiruoka Paul Svenssonin tapaan.

Mansikat kuuluvat kesään. Tässä ne ovat tarjoiltu sitruunaisen kastikkeen, mansikkasorbetin ja marengin kanssa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Mansikat

Mansikoita tuskin kukaan unohtaa juhannuksena.  Paul sanookin, että ei ole kesää ilman mansikoita. Juhannukseen kuuluvat erilaiset mansikkaherkut. Kokeile Kotilieden mansikkakakkua tai virkistävää mansikkaboolia. Mansikoista teet myös kotijäätelöä. Maista ihanaa mansikka-banaanijädeä, jonka voi tehdä ilman jäätelökonetta. Mansikka-vuohenjuustosalaatti on suosittu kesäsalaatti, jonka ohje kannattaa ottaa haltuun.

Paul muistuttaa myös, että hieman ylikypsät ja liiskantuneet mansikat kannattaa myös hyödyntää. Tee niistä mansikkasorbettia esimerkiksi tuoreen mintun kanssa. Pakasta mintut ja mansikat kohmeisiksi. Nosta ne kohmeisina tehosekoittimeen ja soseuta raikkaaksi sorbetiksi. Tarjoile heti väliruokana tai marengenin kanssa jälkiruokana juhannusjuhlissa.

Avainsanat

Keskustelu

Hyvää infoa, siisti kokki, ei ole tökeröitä epäsiistejä tatuointeja kainaloita myöten kuten tv.n kokkiohjelmissa näkee liian usein.

Kommentoi juttua: TV:stä tuttu kokki Paul Svensson vinkkaa: ”Älä unohda näitä kolmea raaka-ainetta juhannuksena!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X