Ruoka

Aloitatko aamusi inkiväärishotilla? Näin teet virkistävän juoman kolmella eri tyylillä

Inkiväärishotti on helppo tehdä itse. Älä maksa turhaa kaupan valmiista juomista. Valitse mieleisesi tekotapa shottiin kolmesta eri vaihtoehdosta.

Inkiväärishotti on suosikkijuoma. Voimakas inkivääri on yksi 2020-luvun suosikkimakuja, joka näkyy kaupan alan kuluttajatutkimuksissa. K-ryhmän vuoden 2021 ruoan trendiostoskorilistauksessa inkiväärin myynti näkyi sijalla 10 heti kotimaisten superruokien jälkeen.

Inkiväärillä maustetut juomat ja elintarvikkeet ovat trendikkäitä. 
Inkiväärillä maustetut juomat ja elintarvikkeet ovat trendikkäitä.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Onko kaupan inkiväärishotti hintansa väärti?

Inkiväärishotti eli pieni inkiväärijuoma on suosittu tapa nauttia inkivääriä. Inkiväärishotteja myydään tuotepuristettuja mehuja myyvissä välipalabaariketjuissa ja ruokakaupasta niitä saa valmiiksi pullotettuna parin ruokalusikallisen kokoiseen annokseen. Kaupassa myytävien valmiiden inkiväärishottien litrahinnat vaihtelevat 15–40 euron välillä. Se on paljon rahaa, etenkin kun tarkastelee pakkausten tuotetietoja tarkemmin.

Kaupan valmiit inkiväärishotit sisältävät lähes poikkeuksetta suurimmaksi osaksi sokeroitua omenamehua, valitettavasti inkivääriä on vain osa juomasta.

Inkivääriä on käytetty muun muassa ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä vuosisatoja. Länsimaalainen lääketiede ei ole tutkinut inkiväärin terveysvaikutuksia tarpeeksi, jotta juomille olisi myönnetty lupia käyttää terveysväittämiä.

Kuvassa oikealla on kotimaista inkivääriä ja vasemmalla kiinalaista.
Kuvassa oikealla on kotimaista inkivääriä ja vasemmalla kiinalaista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

C-vitamiiniakaan inkivääri ei sisällä kuin 5 mg / 100 g, kun päivittäinen C-vitamiinin tarve on noin 70 mg päivässä. Vertailun vuoksi esimerkiksi tyrnimarja sisältää C-vitamiinia 150 mg / 100 g. Inkivääriä ei pysty syömään päivässä niin paljon, että päivittäinen C-vitamiinin tarve täyttyisi. Finelin taulukkoa tarkastellessa inkiväärin kohdalla vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet jäävät pieniksi.

Inkiväärishotti – tee itse virkistävä juoma

Jos pidät inkiväärin mausta, shotti on todella helppo tehdä itse. Tiedät mitä saat, etkä maksa kuin inkivääristä. Herkullinen ja piristävän makuinen inkivääri tuo potkua kuumiin juomiin ja mehuihin. Se on loistava mauste erilaisiin ruokiin. Sillä voi maustaa omankin päivän hyvään alkuun. Monet juovat inkiväärishotin aamuisin kahvin sijaan.

Omatekoinen inkiväärishotti on edullinen ja hinta-laatusuhde kohtaa.

Valitse juomaan laadukkaat raaka-aineet

Käytä inkiväärishottiin tuoretta inkivääriä. Valitse tuore inkivääri mieluiten luomuna. Luomuinkivääriä ei tarvitse kuoria, ja siksi hävikkiä ei tule kuorimavaiheessa. Luomuinkiväärin hinta vaihtelee kauppaketjuittain 6–10 euron kilohinnan välillä. Syksyllä joistain kaupoista on saatavilla kotimaista inkivääriä, mutta sen kilohinta hyppää jo useisiin kymmeniin euroihin kilo. Kaupassa myytävä inkivääri on usein kiinalaista alkuperää.

Inkiväärishotin voi juoda sellaisenaan tai sen voi maustaa hunajalla tai yrteillä. Minttu sopii hyvin inkiväärishotin mausteeksi.

Valmiin inkiväärishotin voi säilöä puhtaassa pullossa jääkaapissa tai sen voi pakastaa. Jääkaapissa se säilyy noin viikon, riippuen kuinka puhtaaseen astiaan pullotat sen.

Pakasteeseen inkiväärishotti kannattaa säilöä jääpalamuotteihin.

Huonolaatuisen inkiväärin tunnistaa siitä, ettei siitä irtoa mehua lähes ollenkaan raastamisvaiheessa.

Inkiväärishotti valmistuu helposti raastamalla ja veteen sekoittamalla. 
Inkiväärishotti valmistuu helposti raastamalla ja veteen sekoittamalla.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Inkiväärishotti kolmella tavalla

1. Inkiväärishotti raastamalla

Kuori inkivääri halutessasi. Raasta inkiväärinjuuri haluamallasi raastimella. Microplane-raastimella inkivääristä tulee hienoa raastetta, jossa kuitu jää raastimeen. Tavallisella niin sanotulla pöytäraastimella raasteesta tulee vähän tanakampaa ja kuituisempaa. Sekoita valmis raaste esimerkiksi veden kanssa ja nauti heti. Raastetta voi nauttia myös lusikalla tuoreena raasteena tai sitä voi pureskella paloina, jolloin siitä irtoaa kivasti mehua suoraan suuhun.

Raastetta voi myös pakastaa tai sekoittaa veden tai sitruunamehun joukkoon. Voit tehdä myös kerralla suuremman määrän raastamalla ison määrän inkivääriä ja sekoittamalla se veden kanssa puhtaassa vesipullossa ja säilöä jääkaapissa.

Kestohedelmäpussi tulee avuksi inkiväärishotin valmistukseen. Tiheäreikäinen pussi ei päästä läpi kuin nesteen ja kuidut jäävät pussiin. 
Kestohedelmäpussi tulee avuksi inkiväärishotin valmistukseen. Tiheäreikäinen pussi ei päästä läpi kuin nesteen ja kuidut jäävät pussiin.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

2. Inkiväärishotti tehosekoittimessa

Tehosekoittimessa valmistettu inkiväärishotti on helppo tapa saada nopeasti sileää inkiväärijuomaa. Pilko pesty luomuinkivääri paloiksi ja laita sitä haluamasi määrä tehosekoittimeen pienen vesimäärän kanssa. Hyvä suhde on noin 500 g inkivääriä ja 2 dl vettä. Voit valmistaa shotin myös kokonaan ilman vettä. Tehokas sekoitin tekee hyvälaatuisesta inkivääristä sosetta hetkessä.

Inkiväärishotti valmistuu helposti tehosekoittimessa. 
Inkiväärishotti valmistuu helposti tehosekoittimessa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Riippuen inkiväärin mehuisuudesta, tästä määrästä tulee noin 8 dl juomaa. Pyöritä konetta 10–30 sekuntia riippuen tehosekoittimen tehokkuudesta, tai kunnes inkivääri ja vesi muodostavat paksun lähes sileän tahnan. Kaada tahna kaupan hedelmäosastolla myytävään tiheäreikäiseen kestohedelmäpussiin ja purista pussia astian päällä, kunnes kaikki mehu on otettu talteen. Kuitu jää pussiin ja mehu astiaan. Mausta juoma halutessasi hunajalla ja pullota puhtaaseen juomapulloon. Siirrä jääkaappiin, käytä heti tai pakasta se.

Purista kestohedelmäpussia lujasti, kuidut jäävät pussiin ja mehu valuu pussista astiaan. 
Purista kestohedelmäpussia lujasti, kuidut jäävät pussiin ja mehu valuu pussista astiaan. Kuva: Sanna Mansikkamäki

3. Inkiväärishotti mehustimessa

Mehukone on kätevä inkiväärishotin valmistuksessa. Se puristaa tehokkaasti viimeisenkin pisaran kuituisesta inkiväärinjuuresta. Kuidut jäävät laitteen kuituosaan.

Mehupuristimia on erilaisia. Lue Kotilieden artikkelit aiheesta. Luomuinkiväärin voi laittaa kuorineen mehukoneeseen. Mausta juoma halutessasi hunajalla ja pullota puhtaaseen juomapulloon. Pakasta tai käytä heti.

Inkiväärishottimehun voi myös pakastaa. Mehun voi näppärästi kaataa jääpalamuotteihin. 
Inkiväärishottimehun voi myös pakastaa. Mehun voi näppärästi kaataa jääpalamuotteihin.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aloitatko aamusi inkiväärishotilla? Näin teet virkistävän juoman kolmella eri tyylillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.