Aattoaamun joulupuuro

Joulupuuro on aattoaamun herkku

Joulupuuro on parhaimmillaan pehmeän täyteläinen riisipuuro. Joulupuuron voi tehdä oman maun ja ruokavalion mukaan täysmaidosta, mantelimaidosta tai kookosmaidosta.

Joulupuuro eli riisipuuro aloittaa jouluaaton vieton. Riisipuuro on kuulunut juhlaruokavalikoimaan 1800-luvulta saakka, jolloin säätyläisiltä omaksuttu riisi syrjäytti ohran. Länsi-Suomessa joulupuuro tehtiin perinteisesti keittämällä ja Itä-Suomessa uunissa hauduttamalla.

Pehmeä ja täyteläinen riisipuuro valmistuu täysmaidosta. Joulupuuron lisukkeena tarjotaan kuivatuista hedelmistä tehtyä sekahedelmäkiisseliä tai raikkaista marjoista valmistettua kiisseliä.

Joulupuuron manteli

Joulupuuron sekaan on tapana piilottaa kuorittu manteli. Mantelin uskotaan tuottavan löytäjälleen onnea seuraavalle vuodelle. Tavan uskotaan olevan peräisin keskiajalta, jolloin Englannin ylhäisöllä oli tapana huvitella loppiaisena laittamalla papu puuroon. Se, joka pavun löysi, sai olla juhlien ajan papukuningas tai –kuningatar, joka sai keksiä muulle seurueelle hullunkurisia tehtäviä, joista ei voinut kieltäytyä.

Älä polta riisipuuroa pohjaan

Joulupuuro ja marjat

Joulupuuuro maistuu aattoaamuna myös pakasteesta poimittujen mustikoiden ja vadelmien kanssa. Kuva: iStock.

Jotta puuro ei palaisi pohjaan, valitse sen valmistukseen rasvaa sisältävä maito. Hyvä puuromaito on punainen täysmaito, mutta myös kevytmaito, kookos-ja mantelimaito sopii puuron valmistukseen. Puuron pohjaan palamista voi ehkäistä myös valitsemalla keittoastiaksi paksupohjaisen, mielellään pinnoitetun kattilan ja sekoittamalla puuroa valmistuksen aikana.

Lue myös: Vesikikka toimii – näin vältät joulupuuron pohjaan palamisen

Joulupuuron voi maustaa lisäämällä puurokattilaan esimerkiksi halkaistun vaniljatangon tai kanelitangon.

Katso myös: Tertin kartanon jouluinen uuniohrapuuro

Joulupuuro ja sen kaverit

Yksinkertaisimmillaan riisipuuro nautitaan kanelin ja sokerin sekä maidon tai voisilmän kera. Perinteinen riisipuuron lisuke on sekahedelmäkiisseli. Juhlavan riisipuurosta saa, kun sen kanssa tarjoaa lakkakiisseliä. Jouluisen kiisselin voi valmistaa myös yksittäisistä hedelmistä kuten luumuista tai aprikooseista. Raikas karpalokiisseli ja puolukka-omenakiisseli sopivat myös puuron kera tarjottavaksi.

Juttua on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 10.11.2020.

 

Avainsanat

Keskustelu

kuumenna ensin maito ja tarpeet hellalla ja ei kun mikroon , sulatus teholle n 45 min välillä vähän sekoittaen eikä koskaan pala pohjaan .

1 lira maitoa, 1½ d riisiä mikroon, 10 minuuttia täysillä, sitten pienennä teho 60 ja anna hurista 32 minuuttia, hämmennä, jos on kypsää, niin laita 1 tl suolaa ja sekoita jonkin aikaa, että suola liukenee, Puuro on kuin hellalla keitettyä, mutta ei pala pohjaan.
Luumusoppa ja sokeria päälle,

Kommentoi juttua: Joulupuuro on aattoaamun herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X