Ammattilaisen vinkit: näin teet kesän raikkaimman boolin!

Kesän hittibooli tarjoaa silmäkarkkia, raikkaita kotoisia makuja, hivenen hapokkuutta, sopivasti makeutta ja kuplia. Kysyimme ammattilaiselta, mitä aineksia booliin tarvitaan ja kuinka siitä tehdään täydellinen.

Booli on mainio tarjottava, kun vieraita on paljon. Mutta mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun miettii boolin aineksia? Kysyimme neuvoa Altia Finlandin baarimestarilta ja valmentajalta Tatu Torikalta.

Lue myös: Suuren kuohuviinitestin yllättäjä: ”Kuin olisi marjatorttu valahtanut suuhun!”

”Täydellisessä boolissa on jotain hapanta, jotain makeaa, jotain alkoholia ja vettä. Boolin raaka-aineissa yksinkertainen on kaunista”, kertoo Torikka.

Hapokkuutta ja makeutta sopivassa suhteessa

Booli kannattaa aina tehdä hyvin viilennetyistä juomista ja käyttää paljon jäitä.

Booliin saa tarvittavaa hapokkuutta viinistä, kuohuviinistä tai sitruksista. Makeuttajana ja hapokkuuden vastapainona voi käyttää sokerilientä, erilaisia siirappeja, likööriä, limonadia tai mehua. Soodavesi tai kivennäisvesi keventää ja tasapainottaa juoman.

”Kannattaa valita makuja, jotka toimivat keskenään, mainioita makupareja ovat esimerkiksi vadelma ja sitruuna, mansikka ja limetti. Karpalomehusta, viinistä, sokeriliemestä ja persikkalikööristä syntyy erittäin raikas ja maukas booli ”, neuvoo Torikka.

Lue myös: Kesän paras alkoholiton booli – ota talteen baarimestarin ohje!

Millainen booli on juuri nyt pop?

Tatu Torikka uskoo jo jonkun aikaa vallalla olleen juomatrendin pätevän myös tänä kesänä. Kovassa nosteessa ovat edelleen kevyet, raikkaat juomat, joita on helppo valmistaa. Helpoin tapa pilata booli on laittaa siihen liikaa alkoholia. Kuten kaikkia muitakin keitoksia, myös boolia kannattaa valmistuksen aikana maistella.

yrttinen ginikannu

”Booleissa korostuvat kesällä kotimaiset raaka-aineet, kurkulla, yrteillä ja marjoilla maustetaan ja koristellaan juomat.  On hienoa, että kotimaiset marjat ovat arvossaan, eikä kaikkea tarvitse kuljettaa Atlantin toiselta puolelta. Toki sitruksista saa helpoimmin juomasekoituksiin tarvittavaa hapokkuutta”, kertoo Torikka.

Lue myös: Yrttinen ginikannu

Kesäjuhlien booliksi Torikka suosittelee mansikkaista juomaa, jonka makeus taitetaan karpalomehulla.

Mansikkainen rubiini-booli

0,75 l mansikkaista kuohuviiniä (esimerkiksi Fresita)
1.5 l sitruunavirvoitusjuomaa (esimerkiksi Sprite)
1 l karpalomehua
jäitä (voit jäädyttää jäät karpalomehusta)
koristeeksi:
pakaste mansikoita ja vadelmia

  1. Viilennä juomat jääkapissa.
  2. Laita boolimaljaan tai -kannuun jäät, mansikkainen kuohuviini, mehu ja limsa.
  3. Sekoita isolla lusikalla ja koristele pakastemarjoilla.

Paljonko juomaa tarvitaan?

Boolin määrä riippuu pitkälti siitä, millaisessa tilanteessa aiot sitä tarjota. Jos booli toimii tervetuliaisjuomana, kaksi desilitraa per henkilö on riittävä määrä. Jos boolia tarjotaan seurustelujuomana, voi kulutuksen laskea kaavalla yksi juoma per tunti per henkilö.

”Mitä pidemmälle juhlat etenevät, sitä vähemmän ihmiset juovat. Harvemmin illan aikana kuluu enemmän kuin kolme annosta juomaa”, kertoo Torikka.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ammattilaisen vinkit: näin teet kesän raikkaimman boolin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X