Ruoka

Kala namak ällistyttää ja yllättää – musta suola maistuu ihan kananmunalta

Kala namak -suolaa ensi kertaa käyttävä hämmästyy sen mausta. Mustan suolan käytössä kannattaa muistaa kaksi asiaa, niin maku tulee parhaiten esiin.

Kala namak eli musta suola on intialaista mineraalisuolaa, jossa on voimakkaan rikkipitoinen ja aromaattinen maku.

Se tehdään Himalajan vuorisuolasta, joka ensin maustetaan ja suljetaan sen jälkeen tölkkeihin puuhiilen kanssa, minkä jälkeen sitä kuumennetaan vuorokauden ajan korkeassa lämpötilassa. Kuumennuksen jälkeen kala namakin annetaan ikääntyä. Käsittelyn seurauksena suolaan tulee voimakas rikin tuoksu ja maku.

Suolassa on hämmästyttävän paljon kananmunan makua muistuttava aromi. Kananmunaa muistuttavan maun takia se on erityisen suosittu mauste vegaanista ruokaa kokkaavan keittiössä. Sillä halutaan tuoda esille kananmunasta tuttu maku.

Kala namak eli musta suola toimii erityisen hyvin mausteena vegaanien valmistamassa kikhernekokkelissa, paistetun riisin joukossa, margariinin joukossa munavoin tyyliin ja tofukokkelissa, joka muistuttaa kananmunasta tehtyä munakokkelia.

Intiassa sitä käytetään ayurvedisessa ruokavaliossa, curryruoissa ja kasvisten kanssa.

Lue myös: 10 helppoa vinkkiä vähentää suolan käyttöä

Kala namakin maku ällistyttää vegaaneja

Facebookin Vegaaniset kasvisruoat -ryhmässä musta suolaa ylistetään yhdeksi parhaista mausteista. Onhan sen maku ainutlaatuinen ja erikoinen. Ensimmäistä kertaa sitä kokeilevat ovat jääneet siihen koukkuun ja perheessä ei enää muuta suolaa käytetä.

Musta suolalla maustetaan sekaruokavaliosta tuttuja ruokia, joista kananmuna on korvattu jollain vegaanilla tuotteella ja maustettu mustasuolalla.

Kala namak -suolalla voi maustaa mainiosti shakshukan, jonka kastikkeen joukkoon tulee normaalisti kananmunaa, vegaaniset riisipasteijat maustetaan musta suolalla ja silloin niiden maku muistuttaa muna-riisipasteijoita. Myös espanjalainen perunamunakas onnistuu vegaanisti, kun joukkoon laittaa kananmunan sijaan kikhernepurkin lientä eli aquafabaa ja maustaa sen musta suolalla.

Näin suolaa kommentoidaan ryhmässä:

”Ostin suolaa ensimmäistä kertaa pari viikkoa sitten. Olen vuosikymmeniä ollut vegaani ja pärjännyt ilman. Mutta nyt kun sitä ostin, en varmaan voi enää syödä kikhernemunakasta ilman. Lapsetkin kysyivät, äiti miksi teit meille kananmunaa. Jännästi tunnistivat kananmunan hajun ja maun, vaikka eivät ole koskaan kananmunaa maistaneet. Olemme vegaaneja.”

”Kyllähän siinä on valtava makuero, onko ruoka tehty mustalla suolalla vai ilman. Ruoka maistuu ihan kananmunalta.”

”Nyt pinaattikeittokin maistuu aidolta pinaattikeitolta, kun sen maustaa kala namak -suolalla.”

”Tein vegaanisia karjalanpiirakoita ja munatonta voita tofukokkelilla ja musta suolalla, aivan järkyttävän hyvää!”

Kala namakia eli musta suolaa myydään luontaistuotekaupoissa ja hyvin varustelluissa marketeissa. Sitä on hienoksi jauhettua ja suurempi kiteistä. Iso kiteinen pitää jauhaa morttelissa hienoksi ennen käyttöä.  Kuva: joannawnuk
Kala namakia eli musta suolaa myydään luontaistuotekaupoissa ja hyvin varustelluissa marketeissa. Sitä on hienoksi jauhettua ja suurempi kiteistä. Iso kiteinen pitää jauhaa morttelissa hienoksi ennen käyttöä.  Kuva: joannawnuk

Muista kala namak -suolan käytössä kaksi tärkeää kohtaa

Musta suolan kanssa tehdään yleensä kaksi isoa virhettä. Sitä käytetään liikaa ja se lisätään ruokaan liian aikaisin.

Tuote on suolaa. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun sitä lisää ruokiin. Liiallinen suolan käyttö ei ole suositeltavaa, vaikka se olisikin hyvän makuista. Liika on liikaa etenkin suolan kohdalla. Ensikertalainen saattaa innostua sen käytössä ja sen jälkeen ruoka onkin nopeasti pilalla liian suolaisuutensa takia.

Kiinnitä huomiota myös ajankohtaan, jolloin lisäät suolan ruokaan.

Kala namak eli musta suola kannattaa lisätä ruokiin vasta juuri ennen tarjoilua. Sitä ei kannata kuumentaa kastikkeen joukossa pitkään, kananmunamainen maku ei säily pitkään kuumassa ruoassa. Ripottele sitä ruokien päälle vasta kun varsinainen ruoka on jo melkein valmis.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kala namak ällistyttää ja yllättää – musta suola maistuu ihan kananmunalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.