Ruoka

Kasvisbolognesen salaisuus piilee yksinkertaisuudessa – ravitsemustieteilijä Tara Junker vinkkaa tutun aineksen, joka pyöristää hapokkaan tomaatin

Kasvisbolognese voi olla niin herkullinen, että perinteinen jauhelihakastike kalpenee kasvispohjaisen kastikkeen rinnalla. Ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Tara Junker paljastaa parhaat vinkit herkulliseen kasvisbologneeseen.

Suomalaiset rakastavat pastaa ja erityisesti jauhelihasta ja tomaatista tehtyä bolognesea. Miten suosikkiruoka kannattaa valmistaa kasvisversiona? Ravitsemustieteilijä Tara Junker kertoo, miten kasvisbolognese kokataan herkulliseksi.

Lue myös: Kasvispata muhii itsekseen uunissa tai liedellä – kokosimme Kotilieden maukkaimmat pataruoat kasviksista

Kasvisbolognesen salaisuus on laadukas tomaattikastike

Tara Junkerin mielestä hyvän bolognesen pohja perustuu tomaattikastikkeeseen, ja proteiineja kastikkeeseen saadaan laadukkaista kasviproteiineista. Tomaattimurskaan kannattaa panostaa ja erilaisia tomaattimurskamerkkejä kannattaa vertailla ja etsiä oma suosikki.

”Tomaattisäilykkeissä eron todella maistaa. Tomaatti on sen verran hapokas, että se vaatii kastikkeeseen jotain rasvaa pyöristämään makuja. Lisää vähän voita kastikkeeseen, niin huomaat eron. Veikkaanpa, että tästä lähtien lisäät aina voita tomaattiruokiin. Proteiinia bologneeseen saat palkokasveista ja pähkinöistä. Kasvisruoka-aloittelija valitsee valmiit vegejauhikset.”

Tomaatissa on luonnostaan umamia, mutta tätä viidettä perusmakua voi syventää lisäämällä kastikkeeseen misoa. Aasialainen maustetahna kuulostaa oudolta, mutta sen umamimainen maku korostaa kastikkeen muita makuja. 

Kavisbolgonese toimii helppona arkiruokana. 
Kavisbolgonese toimii helppona arkiruokana.  Kuva: Tara Junker

Kasvisbolognese Taran tapaan

Kasvisbolognesen salaisuus piilee Junkerin mukaan hyvinkin yksinkertaisissa aineksissa. Hänen mielestään paras yhdistelmä jauhelihan tilalle ovat palkokasvit ja pähkinät.

Junker vinkkaa kolme tapaa tehdä pastakastike kasviksista. Kasvisbolognese kannattaa maustaa hyvin. Syvyyttä kastikkeeseen tuo tomaattipyree, joka täydentää tomaattipohjaisen kastikkeen makua.

Junker vinkkaa myös käyttämään viinipullon jämät. Eli jos punaviiniä on jäänyt pullon pohjalle, niin sen voi aina kaataa tomaattipohjaiseen kastikkeeseen mukaan. Hyvä hävikkivinkki! 

1.       Sienet ja pähkinät

Sienistä saat umamimaista makua kastikkeeseen ja pähkinät tuovat proteiinia ja pehmeitä rasvoja.

”Rakastan sieniä. Sienipohjaiseen kastikkeeseen kannattaa yhdistää pähkinöitä. Etenkin saksanpähkinä on mainio tapa tuoda proteiinia pastakastikkeeseen. Voi olla vaikea kuvitella, että kovasta pähkinästä olisi kastikkeen ainekseksi, mutta erityisesti saksanpähkinä sopii loistavasti hienonnettuna tomaattipohjaiseen kastikkeeseen. Se pehmenee kivasti kiehuessa, mutta siihen jää kuitenkin sopivasti purutuntumaa.”

2.       Belugalinssit

Linssit ovat yksi parhaista kasvisproteiininlähteistä. Niissä on todella hyvät ravintoarvot. Linsseistä saat proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Pastakastikkeeseen ei voi kuitenkaan laittaa mitä tahansa linssejä.

”Erityisesti belugalinssejä kannattaa kokeilla pastakastikkeeseen. Ne säilyttävät muotonsa ja pysyvät koostumuksensa ansiosta erityisen hyvin kasassa pitkänkin keittämisen jälkeen. Ne myös imevät erityisen hyvin makuja. Esimerkiksi punaiset linssit eivät sovi tämän tyyppisiin kastikkeisiin ollenkaan, koska ne hajoavat muhjuksi.”

3.       Vegejauhikset

Kauppojen hyllyille on viime vuosina ilmestynyt paljonkin erilaisia jauhelihatyyppisiä kasvisjauhiksia. Vegejauhikset ja erilaiset jauhelihankorvikkeet ovat prosessoitu erilaisista kasviksista lihaa muistuttavaan muotoon. Ne ovat helppoja vaihtoehtoja aloittelevalle kasvisruokailijalle.

”Ruotsissa ollaan pidemmällä vegebuumissa. Siellä lihan näköisiä kasvistuotteita on ollut markkinoilla pitkään. Hyvänmakuisia tuotteita on ilmestynyt myös Suomeen. Ne ovat helppoja vaihtoehtoja, jos haluaa tehdä kasvisruokaa nopeasti.”

Lue myös: Vegejauheliha on vaihtoehto tavalliselle jauhelihalle – testasimme uutuudet: Kaksi kasvisjauhelihaa yllätti maullaan

Totuttele palkokasveihin: ”Suolisto tottuu, kuhan syöt monipuolisesti”

Palkokasveilla on kiistattomat terveysvaikutukset ja niiden ottaminen ruokavalioon monipuolistaa ruokavaliota nopeasti. Palkokasvit kuuluvat kasvisruokalijan ruokavalioon.

Monien lihan korviketuotteiden pohjana on käytetty palkokasveja. Pavuista ja vegejauhiksesta valmistuu arjen helpot tutut ruoat, mutta monet kuluttajat arastelevat palkokasvien käyttöä, koska ne saattavat aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsakipua.

Junker on sitä mieltä, että juuri siksi suolisto saattaa reagoida ilmavaivoilla.

”Jos ei syö palkokasveja ja tekee linssikastikkeen ensimmäistä kertaa, niin varmasti suolisto reagoi. Suolisto ei ole tottunut pilkkomaan palkokasvien kuituja”, Junker sanoo.

Suolistoakin voi treenata palkokasveja varten. Käyttö kannattaa aloittaa pikkuhiljaa ja palkokasveja lisätä ruokavalioon erilaisissa ruokalajeissa.

”Toki on eri asia, jos ihmisellä on todettu sairaus, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä IBS, silloin palkokasveja ei voi syödä. Mutta terveen ihmisen suolisto pystyy pilkkomaan palkokasvien kuituja, jos ne ovat käsitelty oikein ja suolisto on totutettu niihin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvisbolognesen salaisuus piilee yksinkertaisuudessa – ravitsemustieteilijä Tara Junker vinkkaa tutun aineksen, joka pyöristää hapokkaan tomaatin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.