Ruoka

Kikhernejauhot yllättävät monipuolisuudellaan leivonnassa, leivityksessä ja suurustamisessa – paista ihmejauhoista vegaaninen munakas

Kikhernejauhot ovat nousseet nopeasti kotikokkien suosikkituotteeksi ruoanlaitossa. Ihmejauho ällistyttää kokkausominaisuuksiltaan. Niistä voi tehdä myös vegaanisen munakkaan, kurkkaa simppeli ohje ja kokeile itse!

Kikhernejauhot ovat kovassa käytössä vegaaniruokavaliota ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keittiöissä. Jauhojen yhteen sitova ominaisuus korvaa monessa ohjeessa kananmunan. Kikhernejuhoista tuli nopeasti suosittu raaka-aine ja kuivakaapin kulmakivi monelle vegaanille ja keliaakikolle.

Lue myös: Kala namak ällistyttää ja yllättää – musta suola maistuu ihan kananmunalta

Kikhernejauhot ovat erityisen suosittuja intialaisessa keittiössä ja siellä sitä on käytetty aina. Länsimaalaiseen kokkaukseen jauhot ovat tulleet pikkuhiljaa vegaaniruokavalion yleistyessä.

Sekasyöjätkin ovat löytäneet tämän monipuolisen ja terveellisen jauhon ja nykyisin sitä ei tarvitse hakea edes erikoiskaupoista. Ruokakaupasta kikhernejauhot löytää tavallisesta jauhohyllystä tai gluteenittomien tuotteiden kuivatarvikehyllystä.

Mitä kikhernejauhot sisältävät?

Kikhernejauhot tehdään kikherneistä jauhamalla. Niissä on erittäin hienojakoinen, lähes perunajauhomainen koostumus. Kikhernejauhot ovat luontaisesti gluteenittomia. Jauho on todella ruokaisa ja tuhti, koska siihen ei ole lisätty kikherneiden lisäksi mitään muita aineita. Koska kyseessä on palkokasvista tehty jauho, se saattaa ärsyttää palkokasveista vatsa- ja suolistovaivoista kärsiviä. Kikhernejauhojen käyttö kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja kokeilla miten se soveltuu omaan ruokavalioon.

Kikhernejauhot löytyvät kaupasta omalla nimellään tai joskus niistä käytetään englanninkielistä nimeä gram flour tai besan-jauhot.

Kikhernejauhoja löytyy usealta tuotemerkiltä. Kurkkaa kaupassa gluteenittomien tuotteiden hyllyyn tai tavalliseen jauhohyllyyn. 
Kikhernejauhoja löytyy usealta tuotemerkiltä. Kurkkaa kaupassa gluteenittomien tuotteiden hyllyyn tai tavalliseen jauhohyllyyn.  Kuva: Sanna Mansikkamäki 

Käytä kikhernejauhoja monipuolisesti munakkaasta suurustamiseen

Kikhernejauhot tuovat gluteenittomaan leivontaan taikinoihin sitkoa ja niillä voi korvata osan perinteisistä jauhoista esimerkiksi sämpylätaikinassa.

Kikhernejauhoja käytetään usein kasvispihveissä yhteen sitovana raaka-aineena. Kokeile jauhoja Kotilieden herkullisissa kesäkurpitsapihveissä.

Farinata on kikhernejauhoista tehty ohut lätty tai leipä, joka on suosittu pikaruoka Italiassa.

Jauho on hyvä lisä perinteisten falafelien tekoon. Falafelit tehdään liotetuista kikherneistä, ja pyörykät jäävät usein hieman ilmaviksi. Lisäämällä kikhernejauhoja falafelmassaan saa helpommin käsiteltäviä pyöryköitä.

Kikhernejauhoilla voi myös leivittää. Ne paistuvat kauniisti ja esimerkiksi kukkakaaliwingseihin saa upean rapean pinnan.

Kikhernejauhoilla voi suurustaa sosekeitot ja tahnat. Kokeile käyttää sitä hummukseen.

Vegaanipiireissä on intoiltu jo pitkään maukkaasta munakkaasta ilman kananmunaa. Munakastaikina tehdään kikhernejauhoista, vedestä ja mausteista. Kikhernemunakkaan voi maustaa kala namak -suolalla, joka tuo ”kananmunamaisen” maun ruokaan. Suola on rikkipitoinen ja muistuttaa tuoksultaan ja maultaan voimakkaasti tuoksuvaa kananmunaa.

Vegaaninen kikhernemunakas

1 ½ dl kikhernejauhoja

(mausteita tai yrttejä maun mukaan)

1 dl vettä

2 rkl rypsiöljyä

kala namak -suolaa lopuksi munakkaan päälle

täytteeksi esimerkiksi avokadoa, tomaattia ja yrttejä

Sekoita yhteen kikhernejauhot ja mausteet. Sekoita vesi joukkoon muutamassa erässä. Lisää öljy. Anna turvota viisi minuuttia. Jos taikina tuntuu liian tönköltä (sen pitäisi olla paksua, mutta kuitenkin sellaista, että sen saa kaadettua pannulle), lisää joukkoon vielä tilkka vettä.

Kuumenna pannu ja lisää siihen öljyä. Kaada taikina pannulle ja anna paistua, kunnes pinta hyytyy. Käännä munakas ja paista toiselta puolelta vielä pari minuuttia.  Mausta kala namak -suolalla.

Kikhernejauhoista tehty munakas on ohut lätty, jonka voi syödä tavallisen munakkaan tapaan. 
Kikhernejauhoista tehty munakas on ohut lätty, jonka voi syödä tavallisen munakkaan tapaan.  Kuva: iStockphoto

Kikhernejauho täydentää monipuolista ruokavaliota

Kikhernejauhot tuovat arkiseen ruoanlaittoon proteiinia ja kuituja. Niissä on noin 20 g / 100 g proteiinia ja 11 g / 100 g kuitua. Jauho on runsaskuituinen. Lisäksi jauhot ovat hyvä kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin lähde. Kikhernejauhot toimivat erinomaisesti osana monipuolista ruokavaliota, jos palkokasvit sopivat omalle vatsalle.

Kikhernejauhoja on myynnissä monelta eri valmistajalta. Maku voi vaihdella tuotemerkistä riippuen. Jauhot maistuvat papumaisilta ja pähkinäisiltä. Maku voi tuntua hieman kitkerältä. Tärkeää on kypsentää jauhot aina ruoanlaiton yhteydessä, kitkeryys häviää kypsymisen myötä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kikhernejauhot yllättävät monipuolisuudellaan leivonnassa, leivityksessä ja suurustamisessa – paista ihmejauhoista vegaaninen munakas

Sinun täytyy kommentoidaksesi.