jauhot

Gluteenittomat jauhot – tunnista yleisimmät jauhot ja opettele käyttämään niitä rohkeasti leivonnassa

Tunnetko gluteenittomat jauhot? Tiedätkö, miten niitä käytetään leivonnassa? Kaupan jauhohylly pullistelee nykyisin erilaisia jauhoja. Luontaisesti gluteenittomista jauhoista ja jauhosekoituksista on iso ilo keliaakikoille sekä innokkaille leipureille. Erilaisilla jauhoilla leivonnaisiin saa monenlaista makua ja luonnetta.

Gluteenittomat jauhot: tutustu yleisimpiin jauhoihin ja opi käyttämään niitä monipuolisesti leivonnassa.

Viljoista vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Keliaakikolle nämä viljalajit eivät sovi. Keliakia on ehdoton, elinikäinen, perinnöllinen autoimmuunisairaus, ei vilja-allergia. Vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine aiheuttaa keliaakikoilla suolinukassa tulehdustilan, jonka ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio.

Keliaakikot voivat käyttää ruokavaliossaan kauraa, mutta sen tulee olla muista viljalajeista erillään käsiteltyä gluteenitonta kauraa.

Lue myös: Näin leivot gluteenitonta – Vihelän perheen parhaat vinkit

Vehnä, ohra ja ruis korvataan gluteenittomilla jauhoseoksilla, jotka tehdään sekoittamalla keskenään gluteenittomia viljalajeja. Useimmat jauhoseokset on valmistettu gluteenittomaksi käsitellystä vehnätärkkelyksestä, johon on sekoitettu muita gluteenittomia jauhoja, mutta rakenteessa voi olla suuriakin eroja. Tarkista, mistä aineksista seos koostuu.

Jauhot voi korvata myös maissi- tai perunatärkkelyksellä sekä tattari-, hirssi-, riisi-, maissi-, soija-, manteli-, kookos- tai pähkinäjauhoilla sekä jauhetulla mantelilla tai pähkinällä. Leivonnan apuaineilla, kuten ksantaanilla ja psylliumilla voidaan parantaa leivonnaisten rakennetta.

Lopputuloksen maku ja rakenne vaihtelevat jauhoista riippuen. Gluteenittoman leipä- ja pullataikinan tekeminen koetaankin usein haasteelliseksi, sillä siitä puuttuu gluteenin tuoma sitko.

Makua leivonnaisiin voi lisätä manteli-, kookos- tai pähkinäjauhoilla. Kuitua keliaakikon leivonnaisiin tuovat siemenet, pähkinät tai sokerijuurikashiutaleet (Fibrex).

Gluteenittomat jauhot: kokeile näitä

Kokosimme gluteenittomaan leivontaan sopivia tuotteita. Gluteenittomia jauhoseoksia on myynnissä esimerkiksi Semper-, Sunnuntai-, Pirkka-, Viljatuote-, Provena-, Makrobios-, Jytte- ja Finax-merkkisinä.

Hyvä valikoima gluteenittomia jauhoja on myös Risentan ja Vuohelan Herkun Farina-tuotesarjoissa. Erilaiset jauhot, jopa eri jauhatuserät, käyttäytyvät leivonnassa eri tavoin.

1. Semper Fin Mix hieno jauhoseos sopii leivontaan ja ruoanlaittoon. Se sisältää muun muassa maissi- ja perunatärkkelystä sekä riisijauhoa. Sillä on tärkkelysjauhomainen rakenne.

2. Makrobios luomu gluteeniton leivontajauho sisältää tattaria, hirssiä ja quinoaa. Se on rakenteeltaan karkeaa ja sopii leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

3. Jytte vaalea leivonta-jauho toimii leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Sen rakenne on vehnäjauhon oloinen gluteeniton jauho-seos. Sitä saa vaaleana ja tummana. Korvaa 1 dl vehnäjauhoja 2⁄3 dl:lla Jytte-jauhoa.

4. Tattarijauhoissa on voimakas ominaismaku. Se sopii blinien ja leipien valmistukseen sekä osaksi leivontajauhoseoksia.

5. Riisijauhoja on saatavilla tummaa täysjyväjauhoa ja kuoritusta riisistä jauhettua vaaleaa. Sen rakenne on hieman hiekkainen. Riisijauho sopii leivontaan ja jauhoseoksiin.

6. Maissijauhoissa on kaunis vaaleankeltainen väri ja tortillamainen ominaismaku. Rakenne on hieman hiekkainen. Maissijauho sopii leivontaan ja jauhoseoksiin.

Gluteenittomat jauhot: leivo riisijauhoista matchakakku

Riisijauhot valmistetaan pitkäjyväisestä riisistä tai tummemmat jauhot jauhamalla täysjyväriisiä. Jauhoja löytyy niin hienompijakoisena kuin karkeampina. Viimeksi mainitut käyvät leivitykseen tai vaikkapa gluteenittoman vispipuuron valmistukseen. Miedon makuiset riisijauhot sopivat kaikenlaisiin leivonnaisiin mutta myös kastikkeiden ja keittojen suurustamiseen. 

Riisijauhoista leivot gluteenittoman matchakakun.

matchakakut

Gluteeniton matchakakku leivotaan riisi-ja kurpitsansiemenjauhoista.

Leivo chiajauhoista appelsiininen maustekakku

Chiasiemenistä valmistettu jauho käyttäytyy leivonnassa samoin kuin chiasiemenetkin eli se sitoo itseensä kosteutta. Jauho saa leivonnaiset myös pysymään kasassa ilman psylliumia, joka yleensä antaa gluteenittomiin taikinoihin sitkoa. Nesteeseen liuetessaan rouheinen jauho muuttuu geelimäiseksi. Chiajauhoja käytetään leivonnaisissa 1–1 1/ 2 rkl noin 5 desilitraan nestettä. 

Lisää chiajauhoja suklaisen appelsiini-maustekakun taikinaan.

appelsiinimaustekakku

Chiajauho sitoo kosteutta ja saa leivonnaiset pysymään kasassa.

Leivo maissijauhoista mausteiset keksit kahvipöytään

Maissijyvän uloimmista kuorikerroksista jauhatettu keltainen ja makeahko maissijauho soveltuu niin näkkileivän, keksien kuin meksikolaisten tortillojen ja maissileivän valmistukseen. Karkeista jauhoista voi valmistaa myös ohukaisia ja velliä. Niitä voi käyttää myös leivittämiseen.

Leivo maissijauhoista gluteenittomia mausteisia keksejä kahvipöytään. 

joulukeksit

Makeahko maissijauho on omimmillaan keksitaikinoissa.

Gluteenittomat jauhot: leivo durrajauhoista tyrnisämpylät

Maailman viidenneksi tärkeimmän viljakasvin durran siemenet ovat pieniä kuten teffinkin, minkä vuoksi niitä käytetäänkin täysjyvänä. Durrajauhoja käytetään lähinnä kohottamattomiin leipiin (flatbread) sekä puuroihin, mutta sillä voi korvata lähes minkä tahansa täysviljan. 

Leivo durrajauhoista esimerkiksi gluteenittomia tyrnisämylöitä.

tyrnisämpylät

Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva durra on yksi maailman tärkeimmistä viljakasveista. Se on luontaisesti gluteeniton.

Leivo teffjauhoista pähkinä-nutellakeksit

Afrikkalaisen hirssinsukuisen viljakasvin siemenistä jauhetuissa teffijauhoissa on pähkinäinen ja hieman makeahko maku. Jauhot soveltuvat niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin sekä kastikkeiden suurustamiseen ja lettutaikinan joukkoon.

Leivo teff-jauhoista suussa sulavia hasselpähkinä-nutellakeksejä.

hasselpähkinä-nutellakeksit

Pähkinäinen teffjauho sopii Nutellan seuraksi keksitaikinaan.

Kokeile kurpitsansiemenjauhoja matchakakkuun

Kurpitsansiemenistä jauhettu proteiinipitoinen jauho on hienojakoista ja vihreää. Sitä voidaan käyttää erilaisiin leivonnaisiin, joissa väri ei haittaa. Kurpitsansiemenjauho sopii myös lettutaikinaan ja smoothien joukkoon. 

Kurpitsajauhot sopivat riisijauhon kaveriksi gluteenittomaan matchakakkuun.

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Keskustelu

Miten voisi tehdä gluteenittomat puolukkaruismarjapuuron? Eli mitä käytän ruisjauhon tilalle?

Kommentoi juttua: Gluteenittomat jauhot – tunnista yleisimmät jauhot ja opettele käyttämään niitä rohkeasti leivonnassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X