Gluteenittomat jauhot

Gluteenittomaan leivontaan kehitellyt jauhot sekä tattari-, hirssi-, maissi- ja soijajauhot sopivat kaikille. Gluteeniton kaurajauho käy osalle keliaakikoista.

Gluteenittomat muffinit

Viljoista vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Keliaakikolle nämä viljalajit eivät sovi. Keliakia on ehdoton, elinikäinen, perinnöllinen autoimmuunisairaus, ei vilja-allergia. Vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine aiheuttaa keliaakikoilla suolinukassa tulehdustilan, jonka ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio.

Keliaakikot voivat käyttää ruokavaliossaan kauraa, mutta sen tulee olla muista viljalajeista erillään käsiteltyä gluteenitonta kauraa.

Vehnä, ohra ja ruis korvataan gluteenittomilla jauhoseoksilla, jotka tehdään sekoittamalla keskenään gluteenittomia viljalajeja. Useimmat jauhoseokset on valmistettu gluteenittomaksi käsitellystä vehnätärkkelyksestä, johon on sekoitettu muita gluteenittomia jauhoja, mutta rakenteessa voi olla suuriakin eroja. Tarkista, mistä aineksista seos koostuu.

Jauhot voi korvata myös maissi- tai perunatärkkelyksellä sekä tattari-, hirssi-, riisi-, maissi-, soija-, manteli-, kookos- tai pähkinäjauhoilla sekä jauhetulla mantelilla tai pähkinällä. Leivonnan apuaineilla, kuten ksantaanilla ja psylliumilla voidaan parantaa leivonnaisten rakennetta.

Lopputuloksen maku ja rakenne vaihtelevat jauhoista riippuen. Gluteenittoman leipä- ja pullataikinan tekeminen koetaankin usein haasteelliseksi, sillä siitä puuttuu gluteenin tuoma sitko.

Makua leivonnaisiin voi lisätä manteli-, kookos- tai pähkinäjauhoilla. Kuitua keliaakikon leivonnaisiin tuovat siemenet, pähkinät tai sokerijuurikashiutaleet (Fibrex).

Kokeile näitä gluteenittomia jauhoja

Kokosimme gluteenittomaan leivontaan sopivia tuotteita. Gluteenittomia jauhoseoksia on myynnissä esimerkiksi Semper-, Sunnuntai-, Pirkka-, Viljatuote-, Provena-, Makrobios-, Jytte- ja Finax-merkkisinä. Hyvä valikoima gluteenittomia jauhoja on myös Risentan ja Vuohelan Herkun Farina-tuotesarjoissa. Erilaiset jauhot, jopa eri jauhatuserät, käyttäytyvät leivonnassa eri tavoin.

Gluteenittomat jauhot

1. Semper Fin Mix hieno jauhoseos sopii leivontaan ja ruoanlaittoon. Se sisältää muun muassa maissi- ja perunatärkkelystä sekä riisijauhoa. Sillä on tärkkelysjauhomainen rakenne.

2. Makrobios luomu gluteeniton leivontajauho sisältää tattaria, hirssiä ja quinoaa. Se on rakenteeltaan karkeaa ja sopii leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

Gluteenittomat jauhot

3. Jytte vaalea leivonta-jauho toimii leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Sen rakenne on vehnäjauhon oloinen gluteeniton jauho-seos. Sitä saa vaaleana ja tummana. Korvaa 1 dl vehnäjauhoja 2⁄3 dl:lla Jytte-jauhoa.

4. Tattarijauhossa on voimakas ominaismaku. Se sopii blinien ja leipien valmistukseen sekä osaksi leivontajauhoseoksia.

Gluteenittomat jauhot

5. Riisijauhoa on saatavilla tummaa täysjyväjauhoa ja kuoritusta riisistä jauhettua vaaleaa. Sen rakenne on hieman hiekkainen. Riisijauho sopii leivontaan ja jauhoseoksiin.

6. Maissijauhossa on kaunis vaaleankeltainen väri ja tortillamainen ominaismaku. Rakenne on hieman hiekkainen. Maissijauho sopii leivontaan ja jauhoseoksiin.

 

Lisää vinkkejä gluteenittomaan leivontaan:
Gluteeniton täytekakku x 5
Gluteeniton leipä x 8
Gluteenittomat leivonnaiset
Ruoka.fi: Gluteenittomat leivonnaiset

Kuvat: Jorma Marstio

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteenittomat jauhot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X