Leivo ilman sokeria – katso 8 ohjetta

Sokeri tuo leivonnaisiin makeutta, väriä ja kuohkeutta. Sakkaroosi eli tavallinen sokeri on kuitenkin korvattavissa, joten vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Kuvankaunis juustokuorrutettu porkkanakakku on makea, mutta täysin sokeriton herkku. Makeus on peräisin Hermesetas-makeutusjauheesta sekä porkkanan luontaisesta makeudesta. Kuohkea kakkupohja saadaan aikaan vaahdottamalla kananmunat ja lisäämällä muut ainekset vaahdon joukkoon. Täyteläinen kuorrute syntyy maustamattomasta tuorejuustosta, kermavaahdosta ja sitruunamehusta. Kesän juhlavin kakku koristellaan pähkinärouheella sekä sitruunamelissan- tai mintunlehdillä.

288275-viikunasampylat.jpg

Leipä- ja sämpylätaikinoissa sokeri edistää hiivan toimintaa ja auttaa siten taikinaa kohoamaan. Sokerin voi kuitenkin mainiosti korvata esimerkiksi hunajalla, kuten on tehty mehevien viikunasämpylöiden ohjeessa. Kuivattujen viikunoiden lisäksi taikinaan tulee ruisrouhetta, maustamatonta jogurttia ja hiivaleipäjauhoja.

0-herukkaleipa.jpg

Kesäinen herukkaleipä on maukkaan kirpsakka leipä juhlahetkiin. Hiivan ravintona toimii hunaja tai ruokokidesiirappi, joita käytetään myös leivän voiteluun paiston aikana. Taikinassa maistuvat fenkolinsiemen ja neilikka sekä tietysti runsas määrä punaherukoita.

Siirapeilla ja tummilla sokereilla saa helposti makua taikinoihin. Mitä tummempaa siirappi ja sokeri ovat, sitä enemmän niissä on aromia. Simasta tuttu fariinisokeri sekä maukas muscovadosokeri ovat kokeilemisen arvoisia makeuttajia leivonnaisissa. Herkulliset siirapit sopivat erityisen hyvin leipätaikinoihin, sillä niiden ansiosta leivät pysyvät mehevinä pitkään.

porkkanaleivokset

Kekseliäät raakaleivonnaiset ovat maukas vaihtoehto perinteisille leivonnaisille. Mehevät porkkanaleivokset ilman uunia makeutetaan vaahtera- tai agavesiirapilla. Lisäksi makeutta tuovat kuivatut taatelit, joita on runsaasti leivonnaisen pohjassa. Pohjassa maistuvat lisäksi porkkana, pekaanipähkinä ja kookoshiutaleet. Liotetut cashewpähkinät jauhetaan tehosekoittimella päälle tulevaa kreemiä varten. Joukkoon lisätään siirappia ja vaniljajauhetta makua tuomaan.

Mustaherukkatartaletit ilman uunia

Kesäiset mustaherukkatartaletit ilman uunia saavat makeutensa niin ikään vaahtera- tai agavesiirapista sekä taateleista. Pähkinäisessä pohjassa on taateleiden lisäksi kookoshiutaleita. Samettinen mustaherukkakreemi valmistetaan cashewpähkinöistä ja pakastemustaherukoista. Kreemin raikkaus on peräisin sitruunasta ja vieno vaniljanmaku vaniljajauheesta. Herkullisesta ulkonäöstään huolimatta valmiiden tartalettien tulee antaa olla jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen leivosten nauttimista.

Tuulihattuja3

Pumpulinkevyet tuulihatut ovat siitä näppäriä pikkusyötäviä, että ne voi täyttää joko makealla tai suolaisella täytteellä. Niinpä tuulihattuja voi leipoa kerralla suurenkin määrän. Taikina on itsessään sokeriton, joten makeus tulee vasta täytteestä. Makeana täytteenä maistuvat esimerkiksi tuoreet, viipaloidut mansikat sekä makeutusaineella makeutettu kermavaahto. Herkullisiin suolapaloihin sopii tuhti juustotäyte, jossa vuohenjuusto on vallitsevana makuna. Kokeilemisen arvoinen on myös maukas savukalatäyte, joka sopii mainiosti esimerkiksi kesäjuhlien tarjoiluihin.

Omenakeksit

Pähkinäisissä omenakekseissä ei ole säästelty hedelmien ja mausteiden määrissä. Pekaanipähkinät saavat rinnalleen omenakuutioita, rusinoita, kanelia ja neilikkaa. Omenasiideri ja kaakaojauhe tuovat raikkaan säväyksen makumaailmaan. Pikkuleivät makeutetaan aromikkaalla ruokokidesokerilla, joka sisältää pieniä määriä hiven- ja kivennäisaineita.

Myös fruktoosi eli hedelmäsokeri on oiva vaihtoehto valkoiselle sokerille. Fruktoosi on tavallista sokeria makeampaa, joten se tuo makeutta leivonnaisiin kolmasosaa pienemmällä sokerimäärällä. Hitaan imeytymisensä ansiosta fruktoosi pitää veren sokeriarvot tasaisempana.

Parmesaani_rosmariinikeksit

Sokeria on helppo vältellä, kun tarjolla on suussa sulavia suolaisia herkkuja. Kuvankauniit parmesaanijuusto-rosmariinikeksit lumoavat maullaan paatuneimmankin sokerihiiren. Kaikki taikinan ainekset kaadetaan kulhoon ja nypitään tasaiseksi. Taikina kaulitaan ohueksi ja siitä painellaan piparimuoteilla kauniita keksejä. Keksit paistetaan kullanruskeiksi ja tarjoillaan manchego-juuston sekä ohuiden päärynäviipaleiden kanssa.

Suolaisia ohjeita leipojalle:
Suolainen piirakka juhliin x 10
Piirakkareseptejä maailmalta
Gluteeniton leipä x 8
Valmista itse siemennäkkäri ja muut näkkileivät
Leipäreseptejä maailmalta
Ruoka.fi: Marokkolaiset fetapasteijat
Ruoka.fi: Sienipasteijat

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.